Takipsizlik kararı bozulan Deniz Çakır'ın hakimlik detayları ortaya çıktı

Oyuncu Deniz Çakır hakkında başörtülü kızlara yönelik sözleri sonrası soruşturma başlatılmıştı. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ suçu kapsamında verilen takipsizliğin bozulmasına ilişkin kararda “İnançları yüzünden kimseye farklı muamele edilemez” denildi

Giriş Tarihi 23 Şubat 2019, 09:41 Güncelleme 23 Şubat 2019, 09:47
Takipsizlik kararı bozulan Deniz Çakır’ın hakimlik detayları ortaya çıktı

İÇİNDEKİLER

Oyuncu Deniz Çakır hakkında başörtülü kızlara yönelik sözleri sebebiyle verilen takipsizlik kararının bozulmasına ilişkin, hakimlik kararının detayları belli oldu. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği'nce verilen iki sayfalık kararda, şüphelinin kafenin bahçe kısmında oturan yedi kişilik grubun yanından geçerken alkollü olmasından kaynaklı veya başka saikle "Ne bakıyorsunuz be" dediği ve tartışmayı başlattığı belirtildi.

Sonrasında Çakır'ın "Sizin yeriniz burası değil. Arabistan değil burası, Arabistan'a gidin" diye konuştuğu anlatıldı. Tartışmalar neticesinde Çakır'ın mekan sahiplerine yönelik, "Neden türbanlıları içeri alıyorsunuz? Burası alkollü bir mekan" şeklinde sözler kullandığı, müştekilerin şikayeti üzerine ise hakkında adli soruşturma başlatıldığı belirtildi.

ALENEN AŞAĞILAMA
Hakimlik kararında, "Dini inançları gereğince başını örten kadınların sosyal bir sınıf olarak değerlendirilmesi yerinde olacaktır. Hukuk devleti ve laiklik ilkesi gereği herkesin din ve vicdan hürriyeti bulunmaktadır. Kimse dini duygularından veya felsefi inançlarından dolayı kanun karşısında farklı muameleye tabi tutulamaz. Herkesin istediği yere gitme hakkı bulunmaktadır. Kendisinden farklı düşünen kimselerin ülkeden kovmakla itham edilmesi ve bu şekilde alaya alınması hukuk devleti ve laiklik ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Kararda, "Olayda 'İbişler' şeklinde kaba söylemler olmakla birlikte başını örten kadınların hedef gösterilmek suretiyle alenen aşağılandığı görülmektedir" denildi.

YETERLİ DELİL VAR DAVA AÇILMALI
Takipsizliğin bozulduğu kararda şu ifadeler yer aldı: "Şüphelinin dini değerlere dönük tahrik içeren söylemleri dikkate alındığında, bu yönde verilen takipsizlik kararının usul ve yasaya, yerleşik içtihatlara aykırı olduğu kanaatiyle kamu davası açılması için yeterli deliller bulunmaktadır. Müştekiler vekilinin itirazının kabulü ile 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından verilen kavuşturmanın yer olmadığına dair kararın kaldırılmasına karar verilmiştir."

Arkadaşı, Deniz Çakır'ı sakinleştirip cep telefonuyla görüntü almasını engellemeye çalışıyor.

Kafenin şube müdürü M.T., Çakır'ın elini tutup onu sakinleştirmeye çalışıyor.