Kadraj
Kadraj Galeri Kadraj İkon Tatlı isteğiniz DNA'nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu geçmişe uzanıyormuş

Tatlı isteğiniz DNA'nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu geçmişe uzanıyormuş

Uluslararası bir araştırma ekibi, alışılmışın dışında şeker tüketiminin genetik faktörlerle ilişkili olabileceğini açıkladı. Araştırma şaşırtıcı detaylar barındırıyor. Peki, tatlı isteği gerçekten DNA ile bağlantılı olabilir mi?

Giriş Tarihi: 07.01.2025 14:16
Tatlı isteğiniz DNA’nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu  geçmişe uzanıyormuş

Tatlı tutkunuzun genetik yapınızla bağlantılı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Son araştırmalar şekerli gıdalara olan düşkünlüğümüzün sadece keyfi değil aynı zamanda DNA'mızdaki genetik çeşitlilikle de şekillenebileceğini gösteriyor. Bilim insanları, şeker sindiriminde kritik rol oynayan sakkaroz-izomaltaz (SI) geninin, tatlı tercihleri ve tüketim alışkanlıklarımız üzerinde doğrudan etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Tatlı isteğiniz DNA’nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu  geçmişe uzanıyormuş

ŞEKER KRİZİNİZİN NEDENİ GENETİK OLABİLİR

Tatlı yiyeceklere olan düşkünlüğünüz genetik bir temele dayanıyor olabilir. Uluslararası bir araştırma ekibinin çalışmasına göre şekerlerin sindirilmesindeki genetik çeşitlilik şekerli gıdalara olan ilgimizi ve tüketim miktarımızı etkileyebiliyor. Araştırmacılar, sakkaroz-izomaltaz (SI) geninin şekerli gıdalara olan tercih ve tüketim alışkanlıklarımız üzerindeki rolünü inceledi.

Tatlı isteğiniz DNA’nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu  geçmişe uzanıyormuş

O BELİRTİLERE DİKKAT!

SI (sakkaroz-izomaltaz) geni, ince bağırsakta sakaroz ve maltoz gibi kompleks şekerlerin basit şekerlere ayrılarak emilmesini sağlar. Ancak genetik değişiklikler bu süreci zorlaştırabilir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bireylerde sağlıklı bireylere kıyasla SI geninde daha fazla kusur gözlemlenmiştir. IBS genellikle kramp, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir ve yetişkinlerin %10-15'ini etkiler.

Tatlı isteğiniz DNA’nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu  geçmişe uzanıyormuş

ÇARPICI SONUÇLAR ORTAYA ÇIKTI

Araştırmada, genetik hastalıkların tatlı tüketimi üzerindeki etkileri fareler ve insanlar üzerinde yapılan testlerle incelendi. İlk olarak SI geninden yoksun fareler üzerinde yapılan deneyde sakaroz tüketiminin azalması gözlemlendi. Bu bulgu söz konusu genin eksikliğinin tatlı tüketimini doğrudan etkileyebileceğini gösterdi.

Grönland'daki bir başka çalışmada ise sakarozu sindiremeyen bireylerin sakaroz içeren yiyecekleri daha az tercih ettikleri tespit edildi. Bunun aksine İngiltere'de yapılan bir çalışmada genetik olarak işlevsel SI genine sahip olan bireylerde sakaroz tüketiminde belirgin bir azalma olduğu görüldü. Bu sonuçlar genetik faktörlerin tatlı tüketimini önemli ölçüde etkileyebileceğini ortaya koymaktadır.

Tatlı isteğiniz DNA’nızda kayıtlı olabilir! Meğer ucu  geçmişe uzanıyormuş

YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİNE IŞIK TUTABİLİR

Şeker tüketimindeki genetik bağlantılar obezite ve diyabet gibi hastalıkların tedavisinde potansiyel çözümler sunabilir. Long Island Tıp Merkezi'nden Dr. Rifka C. Schulman-Rosenbaum, şeker isteğini artırmaya yönelik genetik araştırmaların heyecan verici bir yenilik olduğunu belirtiyor. Bu araştırmalar şeker tüketimini etkileyen genetik faktörleri anlamamıza yardımcı olabilir ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlayabilir.

  • Künye
  • Gizlilik Bildirimi
  • İnternet Reklam
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Özgün Haberler
  • Çok Konuşulan Haberler
  • Popüler Haberler
  • Haber
  • Son Dakika Haberleri
  • Yazarlar
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Spor
  • Dünya
  • Magazin
  • Yaşam
  • Kadraj
  • Resmi İlanlar
  • Televizyon
  • Memurlar
  • SGK
  • Yazarlar
  • Galeri
  • Takvim Tv
  • Canlı Yayın
  • Namaz Vakitleri
  • ZTK
  • Bugünkü Takvim
  • BİZE ULAŞIN