Antep mutfağının incisi, herkesin severek tükettiği baklavanın lezzet sırrını hiç merak ettiniz mi? İşte altın oranları ve püf noktalarıyla yiyenin tarifini isteyeceği baklavanın püf noktaları. Bu tarif sayesinde, siz de evde pastane usulü baklava yapabilir, bayramlarda sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. İşte tarif sırları...
MALZEMELER
Hamur için:
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke (baklavaya çıtırlık katar)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı)
Hamurun arası için:
300 gr Antep fıstığı (çekilmiş)
Açmak için:
1 su bardağı nişasta (mısır veya buğday fark etmez)
Üzeri için:
250 gr tereyağı (gerçek köy tereyağı kullanmanızı öneririz)
Şerbet için:
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI
Bir yoğurma kabına yumurta, süt, sıvı yağ, yoğurt ve sirkeyi alın. Güzelce çırpın. Kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Ardından azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru toparlayıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamur daha kolay açılacaktır.
🌿
Hamuru eşit büyüklükte yaklaşık 20-25 bezeye ayırın. Bezeleri nişasta ile hafif unlayarak küçük tabak büyüklüğünde açın. Bezeleri 5'li gruplar halinde ayırın. İlk 5 bezeyi küçük açtıktan sonra aralarına nişasta serpip üst üste koyun. Sonra merdane veya oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. İncecik bir hale getirmeye çalışın. Bu işlemi diğer bezeler için de tekrarlayın.