Sağlıklı yaşam trendleri arasında popüler olan matcha, bazı faydalarıyla öne çıkarken yanlış tüketildiğinde vücudunuzdaki demir seviyelerini olumsuz etkileyebilir.
Matcha, Japonya'nın yüzyıllardır vazgeçilmezi olan yeşil çay yapraklarının özel yöntemlerle işlenip ince toz haline getirilmesiyle hazırlanır. Sıcak suyla çırpıldığında köpüklü ve canlı bir içecek ortaya çıkar. Son yıllarda viral bir trend haline gelen matcha, kahveye sağlıklı bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Toronto Star'a konuşan diyetisyen Sarah Martel, "Matcha, sakinleştirici etkisiyle bilinen l-theanine adlı bir amino asit içeriyor. Bu, doğal kafeinle birleştiğinde kahveye kıyasla daha dengeli bir enerji artışı sağlıyor" diyor.
Ayrıca matcha, antioksidanlar açısından zengin olup, iltihaplanmayı azaltmaya ve kronik hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabilir.
Faydalarının yanında, matcha bazı minerallerin emilimini etkileyebilir. Beslenme uzmanı Farzanah Nasser, Vogue'a yaptığı açıklamada şunları belirtiyor:
Demir, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobinin temel bileşeni olup, beyin fonksiyonları, hormon üretimi ve genel hücre sağlığı için kritik öneme sahiptir.