Pastırma yazı başlangıç tarihi 2023 | Pastırma sıcakları nedir, ne zaman? Ekim ayının kaçında başlayacak, kaç gün sürecek?

Pastırma sıcakları, sonbaharın hızla yaklaştığı dönemde merak konusu olur. Sonbahar aylarının serin havasıyla bilinirken, kışın keskin soğukları gelmeden önce nadiren yaşanan bir fenomen olarak tanımlanır. Pastırma yazı, genellikle kutuplardan gelen alçak soğuk hava kütlesinin sakinleşmesi ve sıcak bir yüksek basınç alanı oluşturması sonucu meydana gelir. Peki pastırma sıcakları nedir, ne zaman, ekim ayının kaçında başlayacak?

Giriş Tarihi 15 Ekim 2023, 09:00 Güncelleme 15 Ekim 2023, 09:20
Pastırma yazı başlangıç tarihi 2023 | Pastırma sıcakları nedir, ne zaman? Ekim ayının kaçında başlayacak, kaç gün sürecek?

İÇİNDEKİLER

Ekim ayının gelmesiyle birlikte hava koşulları gözle görünür bir şekilde serinlemeye başlar. Bu dönemde pastırma yazının başlama zamanı halk arasında merak konusu olur. Gündüz ve gece sıcaklıkları birbirine yakın ve genellikle oldukça yüksektir. Pastırma sıcakları, kısa süreli bir dönem olsa da sonbaharın son sıcak esintilerini sunar ve bu dönemin tadını çıkarmak için sabırsızlıkla beklenir. İşte 2023 pastırma sıcaklarına ilişkin merak edilen detaylar...

🍁PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminde, ekim ayının sonundan başlar ve kasım ayının ortasına kadar devam eder.

Bazen yılda birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

🍂PASTIRMA YAZI NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Pastırma yazı deyimi, pastırmanin bu dönemde hazirlanmasi sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sicakliklarin birbirine yakin ve sıcak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu dönemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" gibi adlar alır.