Ekim ayı Güneş tutulması ne zaman, Türkiye'den görülecek mi 2023? Halkalı Güneş tutulması nedir, özellikleri ne? Burçlara etkisi ne olacak?

Güneş tutulmaları doğa olayları arasında en büyüleyici ve etkileyici olanlardan biridir. 2023 yılı, gökyüzü tutkunları için oldukça özel bir yıl olacak gibi görünüyor çünkü bu yılın ikinci Güneş tutulması, 20 Nisan'da gerçekleşen ilk Güneş tutulmasının ardından heyecanla bekleniyor. İlk Güneş tutulması, Türkiye'den de gözlemlenmişti ve birçok insan bu nadir doğa olayını izlemek için hazır bulunmuştu. Şimdi ise sırada 2023 Ekim Güneş tutulması var.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 15:58 Güncelleme 03 Ekim 2023, 15:58
Ekim ayı Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den görülecek mi 2023? Halkalı Güneş tutulması nedir, özellikleri ne? Burçlara etkisi ne olacak?

İÇİNDEKİLER

Güneş tutulmaları, gökyüzünün en büyüleyici doğa olaylarından biri olarak kabul edilir ve her seferinde büyük bir heyecan yaratır. 2023 yılı, bu tür doğa olaylarını takip edenler için oldukça özel bir yıl olarak görünüyor. Nisan ayında gerçekleşen tam güneş tutulmasının ardından şimdi sırada Ekim ayının güneş tutulması var, ve bu seferki özel bir tür olan "Halkalı Güneş tutulması."

YILIN İKİNCİ GÜNEŞ TUTULMASI

Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek.

2023 yılının önemli gök olaylarından halkalı Güneş Tutulması 14 Ekim'de gerçekleşecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Ekim ayında gerçekleşecek Güneş tutulması Türkiye'den gözlenemeyecek.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.



Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.