7 kıta depremzedeleri kurtarmak için kenetlendi: Canla başla enkazdan kurtarmak için çalışıyorlar

Türkiye, Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte depremler ile adeta sarsıldı. Depremzedeler için dünyadan yardım eli uzatılmaya devam ediyor. Azerbaycanlı arama kurtarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda depremde enkaz altında kalan 8'i çocuk 37 kişiyi kurtarıldı. Polanya arama kurtarma ekipleri de 14. kişiyi kurtardıklarını duyurdu. Yunan arama kurtarma ekibi ise 4 kişiyi kurtardı.

Giriş Tarihi 09 Şubat 2023, 09:39 Güncelleme 09 Şubat 2023, 14:52
7 kıta depremzedeleri kurtarmak için kenetlendi: Canla başla enkazdan kurtarmak için çalışıyorlar

İÇİNDEKİLER

Türkiye, depremzedeler için tek yürek olurken dünyadan da yardım eli uzatılmaya devam ediyor. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere dünyanın birçok ülkesi uzman ekiplerini Türkiye'ye göndermeye devam ediyor. Kardeş ülke Azerbaycanlı arama kurtarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarda depremde enkaz altında kalan 8'i çocuk 37 kişiyi kurtarıldı. Polanya ekipleri tarafından bir günde 11 kişiyi kurtarılırken Yunan arama kurtarma ekibi ise 2 kişiyi enkaz altından kurtardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. 19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar" açıklamasında bulundu.

AZERBAYCANLI EKİPLER, ENKAZ ALTINDA KALAN 8'i ÇOCUK 37 KİŞİYİ KURTARDI

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı,depreme ilşikin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada bakanlığa bağlı ekiplerin, Kahramanmaraş'taki enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, ekiplerin enkaz altında kalan 8'i çocuk 37 kişiyi kurtardığı, 145 kişinin ise cansız bedenine ulaştığı bildirildi. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında 725 Azerbaycanlı personel görev alıyor.

POLONYA ARAMA KURTARMA EKİBİ ENKAZ ALTINDAN 14 KİŞİYİ KURTARDI

Polonya İtfaiyesi Şefi Andrzej Bartkowiak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonyalı ekiplerin Adıyaman'ın Besni ilçesinde 10 farklı alanda çalıştığını belirtti.

Çalışmaların devam ettiğini bildiren Bartkowiak, "Bunu cankurtaranlarımız yapıyor. Bir saat daha 11. kişiyi çıkarmak için mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.Şuana kadar ekiplerin enkaz altından 14 kişiyi kurtardıkları öğrenildi.

YUNAN ARAMA KURTARMA EKİBİ DE 4 KİŞİYİ KURTARDI

Yunan Devlet Ajansı ERT'in haberine göre de Yunanistan Özel Afet Müdahale Biriminin (EMAK) Hatay'ın İskenderun ilçesindeki çalışmaları sonucunda 50 yaşlarında bir erkek ve 7 yaşında bir kız çocuğunun ardından 9 yaşında bir başka kız çocuğunu daha kurtardığı belirtildi.

Bu sabah erken saatlerde Yunan arama kurtarma ekibinin 15 yaşındaki bir genci Hatay'da enkaz altından kurtarmayı başardığını aktardı. Böylece Yunan ekiplerinin enkaz altından kurtardığı kişi sayısı 4'e yükseldi.

EMAK'a bağlı arama kurtarma uzmanı 21 itfaiyeci, 2 doktor, 3 acil yardım sağlık personeli, 2 arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip, Yunan Silahlı Kuvvetlerine ait C-130 tipi uçakla dün Atina yakınlarındaki Elefsina Havaalanı'ndan hareketle Türkiye'ye gelmişti.

HONG KONG, 59 KİŞİLİK KURTARMA EKİBİNİ TÜRKİYE'YE GÖNDERDİ

RTHK'nin haberine göre, 59 kişilik arama kurtarma ekibi, dün gece saatlerinde Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçuşuyla İstanbul'a hareket etti.

Beraberinde enkaz keski makineleri ve dedektörlerin de aralarında olduğu 8 ton araç ve malzemeyi afet bölgesine taşıyan ekip, Türkiye'deki yetkililerin yönlendirmesiyle arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlayacak.

HİNDİSTANLI 200'DEN FAZLA ARAMA KURTARMA EKİBİ GAZİANTEP'TE!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından, arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere dünyanın birçok ülkesi uzman ekiplerini Türkiye'ye göndermeye devam ediyor.

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Virander Paul, ülkesinden 200'den fazla arama kurtarma personelinin Gaziantep'te çalışmalar yürüttüğünü, Hint ordusunun da Hatay'da bir sahra hastanesi kurduğunu duyurdu.

İTALYAN ARAMA-KURTARMA EKİBİ ADANA'DA!

İtalya Sivil Koruma Dairesi, itfaiye ve acil durum personelinden oluşan 50 kişilik bir ekibinin yardım malzemeleriyle birlikte Adana'ya vardığını duyurdu.

ABD'DE DEPREMZEDELER İÇİN YARDIM SEFERBERLİĞİ

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde yaşayan Türkler, merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen çifte depremin ardından harekete geçti.

Los Angeles şehrinde yaşayan Türkler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin mağdurlarına yardım etmek üzere Türkiye'nin Los Angeles Konsolosluğu koordinasyonunda yardım malzemeleri topladı.

Türkiye`nin Washington Büyükelçiliği koordinasyonunda toplanan yardımlar, New York`taki toplama merkezi olan Türkevi`nde konsolosluk çalışanları tarafından tasnif edilip, kolilere yerleştiriliyor.

Ardından Türkiye'deki depremzedeler için toplanan malzemeler, Türk Hava Yolları (THY) tarafından yapılan günlük uçuşlarla Türkiye'ye ulaştırılıyor.

AVRUPALI TÜRKLERDEN DEPREMZEDELERE YARDIM ELİ

Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek amacıyla Frankfurt'ta yaşayan Türkler de depremzedelere 70 tonu aşkın acil yardım malzemesi gönderildi. Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından bir destek de Almanya'daki Türklerden geldi. Almanya'nın Frankfurt kentinden THY'nin kargo uçağıyla içinde 2 bin 500 jeneratör, yüzlerce battaniye ve çok sayıda acil ihtiyaç maddesinin bulunduğu 70 tonu aşkın insani yardım malzemesi Türkiye'ye gönderildi.

AZERBAYCAN HÜKÜMETİ, TÜRKİYE'YE 7 UÇAK VE 14 ARAÇLIK KONVOYLA İNSANİ YARDIM GÖNDERDİ

Kardeş ülke Azerbaycan'da da halk, çeşitli türdeki yardımları deprem bölgesine ulaştırmak için harekete geçti. Azerbaycan hükümeti, şuana kadar Türkiye'ye 7 uçak ve 14 araçlık konvoyla insani yardım gönderdi.

Deprem bölgesinde Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı'na bağlı 34'ü sağlık çalışanı 725 personel arama kurtarma çalışmalarında yer alıyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'na bağlı 10 askeri doktorla 8 hemşire de Türkiye'deki deprem bölgesinde görev yapıyor.

AZERBAYCAN HALKI, DEPREMZEDELER İÇİN İHTİYAÇ MALZEMESİ YARDIMINDA BULUNDU

Azerbaycan hükümetinin yaptığı yardımların yanı sıra Azerbaycan halkı da Türkiye'deki depremzedelere destek olmak için sivil toplum kuruluşlarınca (STK) başlatılan yardım kampanyalarına büyük ilgi gösteriyor. Azerbaycan'daki Türk iş adamlarının oluşturduğu "Türkiye Yüzyılı Birlik ve Dayanışma Platformu"nun başlattığı kampanyaya destek veren çok sayıda Azerbaycan halkı, giysi, gıda ve ihtiyaç malzemesi yardımında bulundu. Toplanan malzemeler tırlara yüklenerek Türkiye'ye gönderildi. Haydar Aliyev Kapalı Spor Merkezi toplama alanı olarak tahsis edildi ve Azerbaycanlılar akın akın buraya malzeme getiriyor. Bazı sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "Kardeş Kömeği (Yardımı)" platformu da Türkiye'deki deprem mağdurları için yardım toplamaya başladı. Azerbaycan Kızılayı'nın, "Seninleyim Türkiye'm" isimli yardım kampanyası da devam ediyor.

370 KİŞİLİK EKİPLE DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMALARA KATILDILAR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva'nın başkanı olduğu Haydar Aliyev Vakfı da Türkiye'de meydana gelen depremlerin mağdurlarına destek amacıyla insani yardım gönderecek. Azerbaycan bankaları Türkiye'de yapılan doğrudan para yardımları için komisyon ücretini kaldırırken, televizyonlar bir süre eğlenceli programlar yayımlamama yönünde karar aldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesaplarındaki profil resimleri siyaha boyandı. Bakü'nün mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi'nin dış cephesine birkaç gün akşam saatlerinde Türk bayrağı yansıtılacak. Öte yandan Azerbaycan, 370 kişilik ekiple deprem bölgesinde çalışmalara katıldı.

İSPANYA'DAN DA YARDIM ELİ GECİKMEDİ

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetinde art arda meydana gelen deprem çevresindeki 10 ili etkilemişti. Neredeyse tüm dünya canla başla arama kurtarma çalışmaları için seferber oldu. İspanya'nın Sevilla, Valensiya, Granada ve Almeria şehirlerinden 46 kişilik arama kurtarma ekibi akşam saatlerinde İstanbul Havaalanı'na geldi.