Türkiye Cumhuriyeti 57. Hükümeti, (28 Mayıs 1999-18 Kasım 2002) tarihlerinde görev yaptı. Ecevit'in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 3 Mayıs 1999 tarihinde görevlendirilerek MHP ve ANAP ile kurduğu koalisyon hükümetidir. Bu dönemde sağlık sorunlarıyla ilgili zaman zaman spekülasyonlar yapılan Ecevit, 4 Mayıs 2002'de rahatsızlandı. Tedavisi aralıklarla sürdü.
Ecevit'in rahatsızlığı sırasında hükümete yönelik tartışmalar ve erken seçim talepleri de siyasi gündeme damgasını vurdu. Bu tartışmalar parti içine de yansıdı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın 8 Temmuz'da görevinden ve partiden istifasını yeni istifalar izledi.
İstifalarla koalisyon hükümeti TBMM'deki sayısal desteğini yitirirken, 3 Kasım 2002'de erken seçim kararı alındı. 2002 yılı Kasım ayında yapılan seçimleri Tayyip Erdoğan başkanlığında AK Parti kazandı.
2002 YÜKSEK ASKERİ ŞURA
Bülent Ecevit'in DSP'si 8-30 Temmuz arasında parçalandı. Yüksek Askeri Şura'nın 2002 yılı toplantısı, 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında sayısı azalan Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yapıldı. Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Halit Edip Başer, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli oldu.
Genelkurmay Başkanlığı'nı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Orgeneral Özkök'ten boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Orgeneral Yalman'dan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı'nı ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Şener Eruygur devraldı.
Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Orgeneral Başer'in emeklilikleriyle boşalan orgenerallik kadrolarına terfi eden MGK Genel Sekreteri Başyardımcısı Korgeneral Mehmet İlker Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Van Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Fevzi Türkeri ise 2. Ordu Komutanlığı görevini üstlendi.
2002 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, emekliye ayrılacak Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun görev süresini 1 yıl uzatmak için görüşmeler yaptı. Ecevit hasta ve hükümetin sayısal rakamı az olduğu için, teşebbüs yarım kaldı.
Kıvrıkoğlu'nun görev süresi kanunla uzatılsa, iş yarım kalmasa ne olurdu? 2002 seçimlerini kazanan AK Parti iktidarı, Başbakan Tayyip Erdoğan şöyle bir tablo ile karşılaşırdı. 2003 yılı ağustos ayına kadar Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu Genelkurmay başkanı kalır, Orgeneral Hilmi Özkök emekli edilirdi. Orgeneral Aytaç Yalman Genelkurmay başkanı olur, sonra Jandarma Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Genelkurmay Başkanı olurdu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, önü kapandığı için 1 yıl geç orgeneral olur, yüksek askeri yönetim farklı şekilde yerleşirdi.
2002 yılında "Ecevit hasta olmasa, Mesut Yılmaz, Bahçeli'nin olmadığı, MHP'siz, yerine DYP ve Çillerli bir hükümet kulisine girmese, bunları duyan-bilen Bahçeli, 2002 Kasım ayında erken seçim diye bastırmasa, neler olurdu acaba?
2003-2004 yıllarındaki Sarıkız, Ayışığı ne olurdu?
Düşünmek bile insanı tuhaf yapıyor.
Ergenekon'un ikinci iddianamesine ve tutuklamalara bakanlar, 2002 yılındaki siyasi ve askeri gelişmelerin sonucunu bugün açıkça görmektedir. 2. iddianameyle birlikte dava asıl niteliğine kavuşmuş olarak sürdürülmektedir. Türkiye ilk defa bir darbe plan ve hazırlığını yargılamaktadır.
Ergenekon davasının özü ve anlamı budur. 2. iddianameye konu olan darbe plan ve hazırlıklarının yargılanıyor olması, buna hizmet eden faaliyetlerin, eylemlerin yargılanması demektir.