Ömrünü tamamlamış lastikler için yeni dönem: Sahadaki sorunlar giderilecek, geri kazanım kolaylaşacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre, ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) toplanma yetkisi yalnızca bakanlık onaylı kuruluşa ait olmayacak; atık lastik işleme tesisleri de toplama faaliyetinde bulunabilecek. Ayrıca söz konusu tesislerin topladığı atık lastikleri yalnızca kendi bünyelerindeki tesislerde işlemden geçirmesi de zorunlu kılındı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Ömrünü tamamlamış lastikler için yeni dönem: Sahadaki sorunlar giderilecek, geri kazanım kolaylaşacak

Ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) toplanıp geri kazandırılması yönetmeliği yürürlüğe girdi. "Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", 13 Ağustos 2026 tarihli ve 33339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

"DAHA ETKİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR"

Düzenleme ile ömrünü tamamlamış lastiklerin toplama sisteminde sahada yaşanan sorunların giderilmesi, geri kazanım sektörünün ham maddeye erişiminin kolaylaştırılması ve ÖTL yönetim sisteminin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi hedeflendi.

Ömrünü tamamlamış lastiklerin yönetiminde yeni uygulamalar devreye girecek. (Fotoğraflar: AA)Ömrünü tamamlamış lastiklerin yönetiminde yeni uygulamalar devreye girecek. (Fotoğraflar: AA)

TOPLAMA İŞLEMİNDEKİ SINIRLAMA KALDIRILDI

Yönetmeliğe "Ömrünü tamamlamış lastikler; lastik üreticileri, yetkilendirilmiş kuruluşlar, çevre lisansı bulunan ÖTL geri kazanım tesisleri ve ÖTL işleyen piroliz tesisleri tarafından toplanır. Ömrünü tamamlamış lastik toplama faaliyeti gerçekleştirecek işletmeler Bakanlıktan ÖTL toplama yetkisi alır. Yetkili toplayıcılar ömrünü tamamlamış lastik toplama miktarlarını her yıl Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa bildirirler. ÖTL geri kazanım tesisleri ve ÖTL işleyen piroliz tesisleri, ÖTL'leri yalnızca kendi tesislerinde işlemek üzere toplarlar. Bu tesisler tarafından yıllık olarak toplanacak ÖTL miktarı, tesisin yıllık ÖTL işleme kapasitesini aşamaz" maddesi eklendi. Böylece ÖTL toplama faaliyeti, yalnızca lastik üreticileri tarafından oluşturulan sistemle sınırlı olmaktan çıkarıldı.

Bakanlık tarafından ömrünü tamamlamış lastiklerin toplanması konusunda yetkilendirilmiş kuruluşun yanı sıra, atık lastik işleme tesisleri de artık ÖTL toplama faaliyetinde bulunabilecek. Ancak bu tesisler tarafından toplanan ÖTL'lerin, yalnızca kendi tesislerinde işlenmesi gerekecek. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastiklerin taşınması işlemlerinde bakanlığın çevrim içi programları kullanılacak.

Ömrünü tamamlamış lastikler için yeni dönem: Sahadaki sorunlar giderilecek, geri kazanım kolaylaşacak-1

ÖTL TOPLAMA ORANININ ARTMASI BEKLENİYOR

Yeni sistemle birlikte atık lastik işleme tesislerinin de sahada ÖTL toplamasına imkan tanınmasıyla, mevcut tesis kapasitelerinin daha etkin kullanılması, atıl yatırımların önlenmesi ve toplanan ÖTL miktarının artırılması hedefleniyor.

Böylece daha fazla ömrünü tamamlamış lastiğin geri kazanım süreçlerine yönlendirilmesi ve geri kazanım sektörüne daha fazla ikincil hammadde kazandırılması amaçlanıyor.

Toplama faaliyetlerine daha fazla aktörün dahil olmasıyla birlikte sahadaki toplama kapasitesinin artırılması ve geri kazanılabilir nitelikteki lastiklerin ekonomiye yeniden kazandırılmasında artış hedefleniyor.

Ahsen Kaya
Ahsen Kaya Takvim.com.tr Güncel

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler