Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?

CHP’de mahkemenin verdiği "mutlak butlan" kararı siyaset kulislerini hareketlendirdi. Hukukçular Özgür Özel yönetiminin artık hükümsüz olduğunu ve eski Parti Meclisi’nin göreve döndüğünü söylerken, gözler tamamen Yargıtay’a kilitlendi. Kılıçdaroğlu’nun yeniden ipleri eline alıp Özel ve İmamoğlu ekibinin izlerini silme hazırlığı, partiyi Meclis grubunda fiilen bölünme noktasına getirebilir. İşte CHP'yi bekleyen senaryolar..

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • CHP'de 'mutlak butlan' kararı sonrası parti içi bölünme yaşandı.
  • Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel farklı cephelerde yer alırken, milletvekilleri arasında belirsizlik hakim oldu.
  • Hukukçular, Yargıtay'ın mevcut kararı değiştirmeyeceği görüşünde birleşti.
  • CHP'nin yönetiminde değişiklikler beklenirken, parti içinde tasfiye süreci olabileceği belirtiliyor.
  • Kararın ardından CHP'nin siyasi geleceği ve milletvekilleri arasındaki bölünmeler tartışma konusu oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi için "mutlak butlan" kararı çıktı saflar karıştı. Kılıçdaroğlu'na destek verenler ve Özel'e sahip çıkanların yanı sıra çoğu vekil kime yanaşacağını şaşırdı. Pari 3'e bölündü, seçmen ise hepten kararsız kaldı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesinin, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin verdiği kararın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalışma ofisine geçerek görevine başladı. Manisa Milletvekili Özgür Özel genel merkez binasından çıkmadı. Parti ise resmen paramparça oldu.

Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?-2
138 milletvekilinden sadece "kemik kadrolar" Kılıçdaroğlu ve Özel'in yanında saf tuttu. Çoğu vekil, kapı arkası diplomasisine başladı. CHP seçmeninin ise aklına tek soru takıldı: Biz kimden yana olacağız?

NELER OLACAK HUKUKÇULAR NE DİYOR?
Öte yandan mutlak butlan kararı sonrası siyasi ve hukuki tartışmalar büyürken, gözler Yargıtay'a çevrildi.

CHP’nin mutlak butlan krizi avukatlara soruldu.(Fotoğraflar. AFP ve EPA'ya aittir.)

CHP'nin mutlak butlan krizine hukukçular ne diyor?

Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?-3 Avukat-Arabulucu Mehmet Yılmazer:

"İhtiyati tedbir kararı uygulanmak zorunda. Yargıtay'ın bu kararı değiştirmesi yönünde bir beklenti içinde değilim. 38. Olağan Kurultay'da seçilen yönetim hükümsüz kalmış durumda. İhtiyati tedbirle birlikte önceki dönem Parti Meclisi üyeleri yeniden göreve dönmüştür. Bu süreçte Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık statüsünden feragat etmesi halinde durumun parti iç işleyişine göre şekilleneceği ya olağanüstü kongre kararı alınabileceği ya da Parti Meclisi toplantısıyla vekâleten bir genel başkan atanabileceği değerlendiriliyor."

Özgür Özel.

SONUÇ DEĞİŞMEYECEKTİR

Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?-4 Sabah'tan Nazrin Malikova'nın haberine göre Avukat Fatih Atalay da "Yargıtay da hakkaniyetli bir inceleme yaparsa aynı istikamette karar verecektir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin gerçek yönetimi 'Ben bu kararı temyiz etmiyorum' derse dosya Yargıtay'a da gitmeyebilir. O zaman Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı kesinleşir." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu.

BUNDAN SONRA CHP'YE NE OLACAK?
Sabah Gazetesi yazarı Melih Altınok, CHP'de yaşanan son hukuki ve siyasi gelişmeleri köşesine taşıdı. Mahkemenin verdiği "mutlak butlan" kararı sonrası CHP Genel Başkanlığı koltuğuna yeniden Kemal Kılıçdaroğlu'nun oturacağını belirten Altınok, parti içinde büyük bir şaşkınlığın hâkim olduğunu ifade etti.

"KILIÇDAROĞLU, ÖZEL VE İMAMOĞLU'NUN İZLERİNİ SİLECEKTİR"

CHP'nin skandallarla lider değişimine yabancı bir parti olmadığını vurgulayan Altınok, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010 yılında Deniz Baykal'ın istifasının ardından göreve gelişini hatırlattı.

Kurultayın iptaliyle birlikte Özgür Özel döneminin kapandığına işaret eden Altınok, Kılıçdaroğlu'nun yeni dönemde parti içinde sert bir tasfiyeye gideceğini ileri sürerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"38. kurultay ve sonrası yaşanan skandalların ardından genel başkanlığı düşürülen Özgür Özel'in yerine gelen Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğu ilk nasıl aldığını unuttunuz mu? Kemal Bey, parti içindeki hiziplerin de rol aldığı bir kumpasla köşe sıkıştırılan Baykal'ın gözünün yaşına bakmadan 2010 yılında koltuğa oturdu ve CHP'yi 13 yıl boyunca yönetti. Peki, bundan sonra CHP'yi nasıl bir tablo bekliyor? Önümüzde pek çok soru işareti var.

Özgür Özel yönetimi hükümsüz, Kılıçdaroğlu ipleri alıyor: Bundan sonra CHP'ye ne olacak?-6

Örneğin "mutlak butlan" kararına önceden ulaşıp kamuoyuna açıklayan gazeteciler, hükümetin erken seçim kartını çekip CHP'yi hazırlıksız yakalama ihtimalinden bahsediyorlar.

Ekonomiden ulusal güvenliğe kadar sırtında yumurta küfesi olan bir iktidar için erken seçim kararı almak, sadece rakibin pozisyonuyla alakalı bir mesele olmasa gerek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylığı için seçimlerin makul bir süre öne çekilmesi mümkünken, 2 yıllık haktan feragat edilir mi, o da ayrı bir tartışma konusu.

Ne var ki gidişat, zamanından bağımsız olarak, her seçimin CHP için baskın olacağını gösteriyor. Zira Özel ve ekibinin CHP'den ayrılarak yedekte tutulan Ekim Partisi'ne geçmelerinin oyları böleceği açık.

CHP kolay vazgeçilecek bir marka değil. Buna karşılık CHP'de kalıp parti içi iktidar mücadelesine soyunmaları da etkili bir sonuç üretemeyecek. Kılıçdaroğlu'nun, kazandığı kurultayı hileyle elinden aldıklarını kanıtladığı ekibe partide yaşam hakkı tanımayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Özel ve İmamoğlu'nun örgütteki tüm izlerini silecektir.

Ancak bu süre içerisinde, genel merkezde, parti yönetiminde mutlak gücü eline alacak olan Kemal Bey'in, CHP'nin TBMM grubundaki ağırlığı sınırlı olacak. İki blok oluşacak. CHP'nin 138 milletvekili arasında Kılıçdaroğlu'nu destekleyenlerin sayısının 40-50 civarında olduğu ifade ediliyor. Bu sayı butlan kararıyla artabilir. Yine de partinin Meclis'te fiilen bölünmesi güçlü ihtimal. Şokun ardından önlerine bakmaları kolay değil biliyorum ama şu saatten sonra CHP'nin düne dair yaptığı her tartışma, yakınma hem kendileri hem de ülke için israftan fazlası değil."

Takvim Kaynak Tercihleri
Nilsu Çakıroğlu
Nilsu Çakıroğlu Takvim.com.tr Güncel

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler