AK Parti’den Netanyahu’nun katliam şebekesine Sumud Filosu tepkisi: Sözlü ve fiziki şiddeti lanetliyoruz
İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na müdahalesi ve Aşdod Limanı’nda aktivistlere yönelik kötü muamele Ankara’dan sert tepki gördü. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, filonun “insanlık haysiyetini temsil ettiğini” belirterek “Sumud Filosu’nu desteklemek insanlığı desteklemektir” dedi. İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Dışişleri Bakanlığı da İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in tutumunu kınarken, alıkonulan Türk vatandaşları ve diğer filo katılımcılarının serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğü bildirildi.
Hızlı Özet Göster
- Gazze'ye insani yardım götüren Küresel Sumud Filosu'na İsrail tarafından müdahale edildi ve aktivistler Aşdod Limanı'nda alıkonuldu.
- Dışişleri Bakanlığı, alıkonulan Türk vatandaşları ve diğer filo katılımcılarının serbest bırakılması için diplomatik girişimlerin sürdüğünü bildirdi.
- AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail'in aktivistlere yönelik sözlü ve fiziki şiddetini lanetledi.
- İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail yönetiminin hukuk tanımaz yaklaşımını sergilediğini belirtti.
- Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in aktivistlere şiddet uygulanmasını teşvik eden ifadelerine tepki gösterdi.
Gazze'ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Küresel Sumud Filosu'na yönelik İsrail müdahalesi ve aktivistlere uygulanan kötü muamele Ankara'dan sert tepki gördü. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Aşdod Limanı'nda aktivistlere yönelik tutumunu kınadı. Açıklamalarda, alıkonulan Türk vatandaşları ve diğer filo katılımcılarının güvenli şekilde serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğü bildirildi.
Türkiye'den İsrail’in Sumud Filosu müdahalesine sert tepki (Fotoğraflar sosyal medya paylaşımı ekran görüntüsü)
SUMUD FİLOSU'NA DESTEK İNSANLIĞA DESTEK
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Sumud Filosu'na yönelik tutuma tepki göstererek filonun "insanlık haysiyetini temsil ettiğini" belirtti.
Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun başında bulunduğu yapıyı "soykırım örgütü" olarak nitelendirdi. Bu yapının "tüm insanlık değerlerine düşman" olduğunu ifade eden Çelik, Sumud Filosu katılımcılarına yönelik sözlü ve fiziki şiddeti lanetlediklerini vurguladı.
Çelik, açıklamasında, "İnsanlık, bu soykırım şebekesini hukuk önünde eninde sonunda mahkum edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Sumud Filosu'nun tüm katılımcılarını selamladığını belirten Çelik, "Sumud Filosu'nu desteklemek insanlığı desteklemektir." ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM BAŞKANI DURAN: TARİHİN KARANLIK SAYFALARINDA YERİNİ ALDI
İletişim Başkanı Burhanettin Duran da İsrail'in saldırgan tutumunu şiddetle kınadı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Duran, sivillere yönelik sözlü ve fiziki müdahalelerin İsrail yönetiminin hukuk tanımaz yaklaşımını bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.
Duran, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Sivillere yönelik sözlü ve fiziki müdahaleler, İsrail yönetiminin hukuk tanımaz ve insanlık değerlerini hiçe sayan yaklaşımını bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. Soykırımcı İsrailli bir bakanın, aktivistlere yönelik bu barbarlığı, tarihin karanlık sayfalarında yerini almıştır. Alıkonulan gönüllülerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönmeleri sağlanmalıdır.
Türkiye Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mazlumların yanında durmaya, Gazze halkının haklı mücadelesini her platformda savunmaya devam edecektir."

DIŞİŞLERİ'NDEN BEN-GVIR TEPKİSİ
Dışişleri Bakanlığı da İsrail güvenlik güçlerinin Gazze filosuna yönelik baskınının ardından, Aşdod Limanı'nda aktivistlere uygulanan kötü muameleye ve İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in şiddeti teşvik eden ifadelerine sert tepki gösterdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir'in koruması altındaki kolluk kuvvetlerinin, insani yardım aktivistlerini ters kelepçeyle diz çöktürdüğü ve şiddet uyguladığı anlara dikkat çekildi.
"NETANYAHU HÜKÜMETİNİN BARBAR ZİHNİYETİ ALENEN GÖRÜLMÜŞTÜR"
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"İsrailli bir bakanın (Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir), İsrail tarafından hukuka aykırı bir şekilde uluslararası sularda müdahale edilen Küresel Sumud Filosu katılımcılarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet uygulamasını lanetliyoruz. İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırımın baş aktörlerinden olan söz konusu bakan, Netanyahu hükümetinin şiddet odaklı ve barbar zihniyetini tüm dünyaya bir kez daha alenen göstermiştir."
TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
Açıklamada, filoda bulunan aktivistlerin can güvenliği ve özgürlüklerine ilişkin diplomatik sürecin uluslararası düzeyde yürütüldüğü vurgulandı.
Bakanlık, alıkonulan Türk vatandaşları ve diğer filo katılımcılarının serbest bırakılması için girişimlerin sürdüğünü belirterek şu açıklamayı yaptı:
"Alıkonulan vatandaşlarımızın ve diğer filo katılımcılarının derhal ve salimen serbest bırakılmaları için ilgili diğer ülkelerle beraber her türlü girişim yapılmakta olup, en kısa zamanda sonuç alınması için çabalarımız kararlılıkla sürdürülmektedir."
