Başkan Erdoğan’dan Körfez hattında kritik diplomasi trafiği: Türkiye’den barış için diyalog çağrısı
ABD-İsrail-İran hattında tırmanan savaş gerilimi sonrası diplomasi trafiğini yoğunlaştıran Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Avrupa Birliği liderleriyle kritik temaslarda bulunarak bölgedeki son gelişmeleri ve gerilimin düşürülmesine yönelik adımları değerlendirdi.

Hızlı Özet Göster
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'a yönelik saldırılar ve İran'ın misillemesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
- Erdoğan, ABD-İsrail saldırılarında hayatını kaybeden İran lideri Ayetullah Ali Hamaney için taziye mesajı yayımlayarak İran halkına başsağlığı diledi.
- Erdoğan, Katar, BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt'e yönelik saldırılar nedeniyle bu ülke liderlerine geçmiş olsun dileklerini iletti ve son duruma ilişkin bilgi aldı.
- Erdoğan, görüşmelerde sorunların diplomasi ve müzakereler yoluyla çözülmesinin en akılcı seçenek olduğunu vurgulayarak Türkiye'nin barış ortamının tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.
- Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile görüşmesinde Türkiye ile AB arasında yakın eş güdümün sürmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik başlattığı saldırılar ile İran'ın misillemesine ilişkin gelişmeler kapsamında, ABD, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Kuveytli mevkidaşları ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le telefonda görüştü.
Başkan Erdoğan ve Trump (Fotoğraflar Anadolu Ajansı'ndan alınmıştır)
PEŞ PEŞE KRİTİK TEMASLAR
Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'la görüşmesinde, İran ve Körfez ülkelerindeki son durum ve güncel gelişmeler ele alındı.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de görüşen Erdoğan, Katar'a yapılan saldırılar nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ifade ederek, bu ülkedeki son duruma ilişkin bilgi aldı.

Başkan Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'la görüşmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik saldırılar nedeniyle üzüntülerini dile getirdi.
Görüşmede bölgedeki son durum ele alındı.
Başkan Erdoğan’dan kriz hattında kritik temas
ERDOĞAN, VELİAHT PRENS SELMAN İLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'a yönelik saldırılar nedeniyle geçmiş olsun dileklerini aktarıp, son durumu değerlendirdi.
Gerekli müdahalede bulunulmaması halinde çatışma sürecinin bölgesel ve küresel güvenlik açısından çok ciddi neticeleri olacağı endişesini taşıdığını belirten Erdoğan, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın, anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi için ciddi emek sarf ettiğini, diplomasiye şans verilmesinin en akılcı yol olduğunu ifade etti.
KUVEYT EMİRİ İLE GÖRÜŞTÜ
Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'la da görüşen Erdoğan, Kuveyt'e yönelik saldırılar nedeniyle duyduğu üzüntüyü ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başkan Erdoğan, sorunların diplomasi ve müzakereler yoluyla çözülmesinin en akılcı seçenek olduğunu, Türkiye'nin barış ortamının süratle tesisi için elinden geleni yapmayı sürdüreceğini dile getirdi.
AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN İLE TEMAS
Erdoğan'ın, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le görüşmesinde, İran'a yönelik saldırılar ve sonrasındaki çatışmalı süreç ele alındı.

Başkan Erdoğan, görüşmede, Türkiye'nin tüm tarafları diplomasiye ve müzakere zeminine dönüşe davet ettiğini, barış sürecine her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Erdoğan, bu süreçte Türkiye ile AB arasında yakın eş güdümün sürmesinin önemli olduğunu vurguladı.
İRAN LİDERİ HAMANEY İÇİN TAZİYE
Başkan Erdoğan, ABD-İsrail saldırılarında yaşamını yitiren İran lideri Ayetullah Ali Hamaney için taziye mesajı yayımladı.
Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, komşu ülke İran'ın dini lideri Hamaney'in, gerçekleşen saldırılar sonucunda hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.
Başkan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Hamaney'e Cenabıallah'tan rahmet, kardeş İran halkına başsağlığı diliyor, ülkem ve milletim adına taziyelerimi iletiyorum. İran halkıyla birlikte bölgedeki tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin hak ettiği huzura ve istikrara yeniden kavuşması, bölgemizde cereyan eden çatışma ortamının son bulması ve diplomasiye dönüş için Türkiye olarak çabalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz."


