Google'ın algoritma krizi Meclis gündeminde! Basın özgürlüğüne dijital darbe | Toplantı 8 Mayıs'ta

Dijital Mecralar Komisyonu, 8 Mayıs’ta yapacağı toplantıda Google’ın tartışma yaratan algoritma değişikliğini değerlendirecek. Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Google’ın algoritma değişikliklerinin haber sitelerini ekonomik olarak zora soktuğunu belirterek, bu politikaların halkın haber alma hakkını engellediğini söyledi.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Google'ın algoritma krizi Meclis gündeminde! Basın özgürlüğüne dijital darbe | Toplantı 8 Mayıs'ta

Google'ın algoritma değişikliği ve bu değişikliğin özellikle haber siteleri üzerindeki olumsuz etkileri Meclis'in gündemini oluşturacak.

ALGORİTMA TOPLANTISININ TARİHİ BELLİ OLDU
Meclis Dijital Mecralar Komisyonu, Google'ın algoritma değişikliğini 8 Mayıs'ta yapacağı toplantıda değerlendirecek.

Google (AA)Google (AA)

TEK TARAFLI VE ŞEFFAF DEĞİL
Google temsilcilerini davet eden komisyon, algoritma değişikliğiyle ilgili bilgi alacak ve tepkileri dile getirecek. Yılda binlerle ifade edilen algoritma değişikliği, Google'ın tek taraflı politikalarıyla yapıldığı ve şeffaf olmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Google (AA)Google (AA)

GÜNCELLEME ADI ALTINDA EKOSİSTEME SALDIRI
Google, algoritma güncellemesi adı altında medya ekosistemine zarar vermekle, bağımsız habercilik ve yayıncılar üzerinde ciddi baskı oluşturmakla suçlanıyor.

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman (AA)Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman (AA)

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman da algoritma değişiklikleri nedeniyle getirilen eleştiri ve suçlamaları hatırlatarak komisyon olarak Google'ın haber sitelerini ekonomik anlamda zora sokarak halkın haber alma hakkına müdahale eden politikalarını sorgulayacaklarını söyledi.

Google (AA)Google (AA)

DİJİTAL YAYINCILIKTA TELİF YASASINA GİDEN SÜREÇ
Google ve benzeri dijital platformlar, reklam gelirlerinden giderek daha fazla pay almaya başlayınca, reklam verenler bu mecralara yöneldi. Ancak bu durum, yayıncıların gelirlerini olumsuz etkiledi. Uluslararası platformlar, yayıncılara düşük pay verirken algoritmalarla görünürlüklerini azaltarak trafik akışını da kesti.

Bu gelişmeler, Türkiye'de dijital yayıncılığın zayıflamasına neden oldu. Yayıncıların gelir kaybı ve sektördeki daralma üzerine, Dijital Mecralar Komisyonu'nun çalışmalarıyla Google gibi şirketlerin görüşleri alındı ve Dijital Telif Yasası için son aşamaya gelindi. Bu yasa ile izinsiz içerik kullanan kurumlara yaptırım uygulanarak dijital yayıncılıkta emek hırsızlığının önüne geçilmesi hedefleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.