Son dakika: İYİ Parti'de kongre tarihi belli oldu! Meral Akşener aday olacak mı? | Şimdiden iki isim rakip çıktı: Sürecin içindeyim

İYİ Parti, yerel seçimler sonrası tansiyon derecesi yüksek olağanüstü günlerden geçiyor. Meral Akşener seçimli kongre toplayacaklarını ilan etti. Kongrenin 27 Nisan 2024'te yapılacağı öğrenilirken Meral Akşener'in aday olup olmayacağı merak konusu. İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, geçtiğimiz günlerde Akşener'in seçim öncesi "Başarısız olursam gereğini yapacağım" açıklamalarını hatırlatıp "Akşener'in aday olmayacağını düşünüyorum" demişti. Öte yandan İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodazgenel adaylığını ilan etti. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın da 'adaylık' sinyali verdi.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2024, 14:39 Güncelleme 06 Nisan 2024, 13:40
Son dakika: İYİ Parti’de kongre tarihi belli oldu! Meral Akşener aday olacak mı? | Şimdiden iki isim rakip çıktı: Sürecin içindeyim

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 31 Mart yerel seçimlerine hür ve müstakil girme kararı alan İYİ Parti'de yerel seçim sonrası 'kongre' kararı alındı.


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonrası kameralar karşısına geçti. Akşener, en kısa sürede olağanüstü seçimli kongre toplayacaklarını ilan etti.




Meral Akşener, "Sandıklardan çıkan mesajı duymak hepimizin görevidir. İYİ Parti olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu alacağız. Her zaman yaptığımız gibi, seçim sonuçlarına ilişkin muhasebelerimizi ve özeleştirilerimizi yapacağız. Nitekim, tam da bu sebeple; en kısa sürede olağanüstü seçimli kongremizi toplayacağız" dedi.

KONGRE TARİHİ BELLİ OLDU

Takip eden süreçte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde partisinin Seçimli Olağanüsü Kongre yapacağını açıklamasının ardından milletvekilleri, Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle toplantıda bir araya geldi.

İYİ Parti Genel Merkez Ek Bina'da basına kapalı olarak yapılan toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Toplantıda, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin sonuçlarına ve seçimli olağanüstü kurultay sürecine ilişkin istişarede bulunulduğu öğrenildi.


İYİ Parti kongresinin 27 Nisan'da yapılacağı öğrenilirken seçimli kurultayda Akşener'in aday olup olmayacağı henüz net değil.


'ADAYLIK' SORUSUNA YANIT VERMEDİ

Toplantı sonrası basın mensupları Meral Akşener'e 'aday olacak mısınız?' sorusunu yöneltti. Akşener'in soruyu yanıtsız bırakıp direkt aracına yönelmesi dikkatlerden kaçmadı.



Tolga Akalın ve Meral AkşenerTolga Akalın ve Meral Akşener

AKŞENER'E İKİ RAKİP: "SÜRECİN İÇİNDEYİM"
Öte yandan İYİ Parti Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın'ın basın mensuplarının 'Aday mısınız?' sorusu üzerine 'Evet, sürecin içindeyim' yanıtı verdiği öğrenildi.





'İYİ PARTİ GENEL BAŞKANLIĞINA ADAYIM'

İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodazgenel de başkanlık için aday olduğunu duyurdu.

Kodaz'ın adaylığını duyurduğu açıklaması şöyle:

"İYİ Partimizin olağanüstü kurultay kararı aldığını Sn. Akşener ilan etmiştir. Yapılacağı açıklanan olağanüstü kurultayımızda İYİ Parti genel başkanlığına aday olduğumu kamuoyu ile saygıyla paylaşırım."

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise 27 Nisan'da kongre yapılmasına yönelik bir çalışma olacağını söyledi. Basın mensuplarının "Siz de aday olacak mısınız?" sorusu üzerine Dervişoğlu, "Her kongrede bir şey olacağıma dair iddialar olabilir, benim bu konu ile ilgili söyleyecek bir şeyim yok." dedi.

"O zaman aday değilsiniz?" sorusunu Dervişoğlu, "Öyle bir şey demedim ama benim söyleyecek bir şeyim yok." diye yanıtladı.




"AKŞENER'İN ADAY OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, geçtiğimiz günlerde Akşener'in seçim öncesi "Başarısız olursam gereğini yapacağım." açıklamalarını hatırlatıp "Akşener'in aday olmayacağını düşünüyorum." açıklamasını yaptı.



Poyraz, konuya ilişkin şunları aktardı:

"İYİ Parti'nin kendi adayları ile seçime girmesi Genel İdare Kurulu'nun kararıdır. 'Neden böyle bir sorumluluğu üstleniyorsunuz, Kurul halinde verilen bir karar, neden siz üstleniyorsunuz?' sorusunu sordum. 'Böyle gerekiyor, bu benim sorumluluğum' dedi. 'Gereğini yerine getiririm' cümlesini sonraki birkaç esnaf gezisinde de ifade etmeye başladı. Bu da parti içerisinde zaman zaman konuşuldu. Sayın Akşener'in bu konuya ilişkin net bir ifadesi var. Net ifadesi sonrasında da bir kurultay kararı verdi. Bütün bunları alt alta koyduğunuz zaman Meral Akşener'in bu kurultayda aday olmayacağını düşünüyorum."



KİM GİT KİM KAL DEDİ?
Akşener'in partinin ağır toplarından Koray Aydın, Musavat Dervişoğlu, Cihan Paçacı ve Metin Ergun'la özel bir toplantı yaptığı iddia edildi. CHP yandaşı Cumhuriyet'in iddiasına göre Akşener toplantıda, "İstifa edeyim mi?" diye sordu Aydın ve Paçacı'nın "İstifa et" derken Ergun ise "İstifa etme" dedi.

KURULTAY ÖNCESİ PEŞ PEŞE İSTİFALAR
Öte yandan İYİ Parti'de kongre öncesi istifalar baş gösterdi. İYİ Partili Bilge Yılmaz ve İrem Yaman, partiden istifa ettiklerini açıkladı. Bilge Yılmaz açıklamasında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i de istifaya çağırdı.



Takip eden süreçte İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu, partideki görevinden istifa ettiğini duyurdu. Kavuncu, bundan sonraki süreçte, İYİ Parti İstanbul Milletvekili olarak Türkiye için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Burak Akburak da Kavuncu'dan hemen sonra partideki görevini bıraktığını duyurdu.



"BAŞARISIZLIĞIN SORUMLUSU MERAL AKŞENER"

İYİ Parti GİK üyesi Ahmet Zeki Üçok da başarısızlığın sorumlusu olarak Meral Akşener gördüğünü belirterek parti yönetimine tepki gösterdi.

Üçok sosyal medaya hesabından "Son elli yılın en büyük başarısına, en büyük sevincine, ortak olmamıza engel oldu. Sizleri affetmiyoruz." açıklamasını yaptı.