G20'de kritik zirve | Mevkidaşlar Brezilya'da bir araya geldi! Bakan Hakan Fidan'dan Gazze için ateşkes çağrısı: Vahşet bir an önce durdurulmalı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Gazze'deki vahşetin bir an önce durdurulması gerektiğini vurgulayarak, uluslararası toplumu ve G20'yi ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya çağırdı. Aynı zamanda Bakan Fidan zirve kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dahil birçok ülkenin temsilcisiyle bir araya geldi.

Giriş Tarihi 21 Şubat 2024, 18:36 Güncelleme 22 Şubat 2024, 19:41
G20’de kritik zirve | Mevkidaşlar Brezilya’da bir araya geldi! Bakan Hakan Fidan’dan Gazze için ateşkes çağrısı: Vahşet bir an önce durdurulmalı

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere dün (21 Şubat Çarşamba) yerel saatle 11.20'de (TSİ 17.20) Brezilya'nın Rio de Janerio şehrine geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndaki "Devam Eden Uluslararası Gerilimlerde G20'nin Rolü" başlıklı oturumda katılımcılara hitap etti.



GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI
Fidan, yaptığı konuşmada, Gazze'deki vahşetin bir an önce durdurulması gerektiğine dikkati çekerek, uluslararası toplumu ve G20'yi, ateşkes ve iki devletli çözüm için daha etkin rol oynamaya çağırdı.

Bakan Fidan, Ukrayna'daki savaşın ikinci yılının geride kaldığını hatırlatarak, Türkiye'nin, tarafların diplomasiye dönerek müzakere edilmiş bir çözüme ulaşmalarını umduğunu ve bu yöndeki girişimlerini devam ettireceğini aktardı.



DİPLOMASİ ZİRVESİ!
Öte yandan uluslararası toplumun küresel eşitsizlik ve adaletsizlik, ekonomik kırılganlıklar, çevresel sorunlar ve yapay zeka gibi çığır açan teknolojilerin getirdiği birçok sınamayla da karşı karşıya olduğunu belirten Fidan, küresel diplomasi ve G20'nin tüm kriz alanlarında ortak inisiyatif geliştirmesinin önemine dikkati çekti.

Hakan Fidan, 1-3 Mart'ta düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) "Krizlerin Önlenmesinde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" temasında olduğu gibi, tüm tarafları küresel barış ve güvenlik için çalışmaya davet etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Rio de Janeiro'da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi

BLINKEN İLE BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze konusunda tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımları ele aldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Blinken ile bir araya geldi.

Görüşmede, Gazze konusunda tam ateşkesin bir an önce sağlanması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Ukrayna'daki savaş, NATO'nun genişleme süreci, Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmeleri ve diğer bölgesel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, ilerleyen dönemde düzenlenecek üst düzey ziyaretlerin takvimi konuşuldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Rio de Janeiro'da, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi

BAKAN FİDAN MISIRLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Gazze'deki durumu ve insani yardım ulaştırılması için alınması gereken tedbirleri ele aldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Mısırlı mevkidaşı Şukri ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Rio de Janeiro'da, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi

Görüşmede, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'ı ziyareti sırasında imzalanan ortak bildiri doğrultusunda ilişkilerin daha da ilerletilmesi için atılacak adımlar ele alındı.

Gazze'deki durum konusunda siyasi alanda yapılabileceklerin ve daha fazla insani yardım ulaştırılması için alınması gereken tedbirlerin ele alındığı görüşmede, bölgesel konular ve Libya'daki süreç de gündeme geldi.

Şukri'nin 1-3 Mart tarihlerinde düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'na katılması ve İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Birliği Temas Grubu üyelerinin katılımıyla düzenlenecek Gazze Paneli'ne iştirak etmesi de öngörülüyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile görüştü

ALMAN VE BOLİVYALI MEVKİDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Bolivya Dışişleri Bakanı Celinda Sosa Lunda ile bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve Bolivya Dışişleri Bakanı Sosa ile görüştü.

Fidan ile Baerbock görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınırken Bakan Fidan, Gazze'de yaşanan vahşetin sonlandırılmasına yönelik atılabilecek somut adımlara yönelik Türkiye'nin görüşlerini aktardı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rio de Janeiro'da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Bolivya Dışişleri Bakanı Celinda Sosa Lunda ile görüştü

Fidan ile Sosa arasındaki görüşmede de özellikle savunma sanayisi, sağlık ve kültür alanlarında ikili ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde mutabık kalındı ve ikili ticareti artıracak adımlar değerlendirildi.

Gazze'de yaşanan trajedi konusu başta olmak üzere, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı görüşmede, La Paz'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar da konuşuldu.

ışişleri Bakanı Fidan, Brezilya'da Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

RUS MEVKİDAŞI LAVROV İLE BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brezilya'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü.

Görüşmede, gelecek dönemde yapılması planlanan üst düzey ziyaretler, ikili ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Bakan Fidan, mevkidaşına, Ukrayna savaşında tüm tarafların katılımıyla diplomatik bir çözüm bulunmasını umduğunu, Türkiye'nin bölgesel istikrar ve refahın korunmasına yönelik tüm girişimleri desteklediğini iletti.

İki bakan, Gazze'deki vahim insani durumu ve atılabilecek adımları da ele aldı.

FRANSALI MEVKİDAŞIYLA BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne ile bir araya geldi.

PRENS FAYSAL BİN FARHAN İLE BİR ARAYA GELDİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan ile bir araya geldi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN