Erzincan İliç'teki toprak kaymasında zamanla yarış: "İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz" | Komisyon kuruldu: Sorumlular hesap verecek

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin geniş bir bölgeyi kapsayan yığın liç alanında 13 Şubat Salı günü saat 14.28'de toprak kayması meydana geldi. Bölgede, 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 1708 personel görev yapıyor. Başkan Erdoğan, Kahire'de yaptığı açıklamada, "İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi. Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 15 Şubat 2024, 08:40 Güncelleme 16 Şubat 2024, 07:37
Erzincan İliç’teki toprak kaymasında zamanla yarış: İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz | Komisyon kuruldu: Sorumlular hesap verecek

İÇİNDEKİLER

Erzincan'ın İliç ilçesinde, altın madeninin geniş bir bölgeyi kapsayan yığın liç alanında 13 Şubat Salı günü saat 14.28'de toprak kayması meydana geldi.

Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede dün meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

1708 PERSONEL BÖLGEDE GÖREV YAPIYOR

Bölgede, 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 1708 personel görev yapıyor.

Bölge havadan görüntülendiBölge havadan görüntülendi


Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği maden ocağı bölgesi dronla görüntülendi. Geniş bir alanı kapsayan toprak kaymasının yaşandığı bölge dronla kaydedildi.


KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzeme nedeniyle Sabırlı ve Çöpler Dereleri ile Fırat Nehri boyunca belirlenen noktalardan alınan anlık numunelerde şu an için kirlilik tespit edilmediğini duyurdu.

KORKU DOLU ANLAR KAMERADA

Korku dolu anlar bölgede bulunan bir aracın kamerasıyla kaydedildi. Kamera kaydında, önde seyreden kamyonun, karşı yönden gelen başka bir kamyonla karşılaşması sırasında toprak kaymasının yaşandığı yer aldı.

Bunu fark eden sürücülerin hızla bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları görüldü.

Erzincan'daki toprak kaymasında korku dolu anlar araç kamerasında

BAKAN TUNÇ: 8 KİŞİ GÖZALTINDA
Adalet Bakanı Tunç, Erzincan İliç'te maden sahasında meydana gelen toprak kayması olayına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan maden sahasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle kaybolan işçilerimizin bulunması için arama-kurtarma çalışmaları devletimizin ilgili tüm kuruluşları tarafından titizlikle yürütülmektedir. Olayla ilgili Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 4 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği adli soruşturma devam etmektedir. Jeoloji, iş sağlığı, maden, inşaat, ziraat, çevre, harita ve kimya alanında uzman 8 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, toprak kaymasının nedenlerini ve sorumlularını tüm yönleriyle araştırmaktadır.
Yürütülen soruşturma kapsamında sorumlu oldukları değerlendirilerek gözaltına alınan ilgili şirketin işveren vekili konumundaki Kanada uyruklu bir kişinin de aralarında bulunduğu 8 şüphelinin gözaltındaki işlemleri devam etmekte olup, soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Erzincanlı vatandaşlarımıza ve aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, işçi kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum."

9 İŞÇİ YAŞIYOR MU? UMUTLARI YEŞERTEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kaymasına ilişkin, "Aradığımız arkadaşlardan 5'inin konteyner içerisinde, 3'ünün araç içerisinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoförümüzün de kamyon içerisinde farklı bölgede olduğu değerlendiriliyor." dedi.

Yerlikaya, "Şu an itibarıyla bölgede AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma personeli, diğer görevlilerle 1708 personel görev yapıyor. Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 dron, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile İttihadiye Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. (14 Şubat 2024)

İŞÇİLERİMİZE ULAŞINCAYA KADAR ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Yaşanan maden kazası nedeniyle Erzincanlılara geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Erdoğan Mısır'ı ziyaretinde yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

"Özel bir maden ocağında dün yaşanan toprak kaymasında maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Dokuz kardeşimizi arama kurtarma çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri Bakanımız ile Enerji Bakanımızı Erzincan'a gönderdik. Biz de kendilerinden düzenli olarak bilgi alıyoruz. Bölgede 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere 827 uzman personel bulunuyor. Ayrıca 626 araç, 32 iş makinası, 97 aydınlatma kulesi, 6 drone, 44 jeneratör ile özel donanıma sahip diğer araçlar kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Rabb'im ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten korusun diyorum."

 Bu işçilerin Şaban Yılmaz (Sol üst), Kenan Öz (Sol üst orta-sakallı), İbrahim Keklik (Sağ üst bereli), Adnan Keklik (Gözlüklü kırmızı tişörtlü), Hüseyin Kara ve Ramazan Çimen (Sağ alt baretli) olduğu bildirildi.

6 İŞÇİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Bu arada toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Maden sahasında sabah mesaisi başladığında, liç alanında rutin kontroller yapıldı. Sabah saat 09.00'da toprağın üst katmanında oluşan çatlaklar fark edildi. Çatlakların olası bir toprak kaymasına neden olabileceği değerlendirildi. Hemen bilgi verildi, raporlama yapıldı.

100 İŞÇİ SAHADAN ÇIKARILDI

Bunun üzerine o bölgede çalışmalar durduruldu, saha boşaltıldı. Normal şartlarda bu sahada 100'e yakın işçi çalışıyordu. Alan boşaltıldıktan saatler sonra 3 bölge amiri kontrol amaçlı aynı noktaya hareket etti. Hürriyet'te yer alan habere göre, saat 14.28'de alana vardıklarında araçlarından inmeye fırsat bulamadan toprak kütlesi nehir gibi üzerilerine aktı ve içinde bulundukları araçla birlikte toprak seline kapıldılar.

5'İ KONTEYNERDE 4'Ü ARAÇTA

O sırada boşaltılmış bölgede konteyner içerisinde de 5 işçi vardı. Onlar da içerisinde bulundukları konteynerle birlikte kayan toprağın altında kaldı. Göçüğün yaşandığı noktadan farklı bir bölgede çalışma yapan kamyon şoförü de aracıyla birlikte sel gibi gelen toprağa kapıldı. Bu arada, dar alanda toprak yığılmasının da göçüğe neden olduğu değerlendiriliyor.

TBMM

Erzincan İliçteki gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

12.17 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, heyelan alanında 400 bin kamyonluk toprak kütlesi olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması sonucu yaşanan maden kazasıyla ilgili eksiklikleri ve yapılan yanlışları ortaya çıkaracaklarını belirterek, "Bu konularla alakalı kimlerin sorumluluğu varsa onların yargı önüne çıkmasını ve hesap vermesini temin edeceğiz." dedi.

Bakan Bayraktar, kazanın meydana geldiği alanda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Heyelan altında kalan işçilerin bulunduğu tahmin edilen alanlara yönelik arama kurtarma çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlatan Bayraktar, bu kapsamda metal dedektörleri ve maden ekipmanları başta olmak üzere tüm teknik imkanların kullanılarak faaliyetlerin yürütüldüğünü aktardı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında yaşanan heyelanda toprak altında kalan işçilerin ailelerinin bölgedeki üzüntülü bekleyişleri devam ediyor. Gözyaşı döken işçilerin ailelerine, Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerince psikososyal destek veriliyor

Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile birlikte işçilerin ailelerini ziyaret ettiklerini ve kendilerini bilgilendirdiklerini belirterek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumların tedbirleri alarak çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

Maden kazasındaki kusur ve noksanı bulunanları ortaya çıkaracaklarını vurgulayan Bayraktar, "Bu konularla alakalı kimlerin sorumluluğu varsa onların yargı önüne çıkmasını ve hesap vermesini temin edeceğiz. Milletimizin hiçbir endişesi olmasın. Şirketin özellikle yönetim düzeyinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz çünkü hala söz konusu yabancı şirketin temsilcileri burada değiller. Ama bu konuya da özellikle arama kurtarma sürecini bitirdikten sonra yoğun bir şekilde bakacağımızı ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya (sağ 4) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (sağ 3), Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelen maden ocağında çalışanların ailelerini ziyaret etti.

Bayraktar, kazayla ilgili hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğinin altını çizerek, "Ama en kısa sürede bu konuyla alakalı tüm sorumlular her ne kademede olursa, her ne aşamada olursa olsun mutlaka sizlerle ve kamuoyuyla paylaşılacak. Yargı burada gereğini yapacaktır diye düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin maden konusunda yerli ve yabancı yatırıma açık olduğunu ancak herkesin aynı sorumlulukta davranmasının önem arz ettiğini kaydeden Bayraktar, konuyla alakalı hukuki sürecin işlediğini, resmi sürecin tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.

Bayraktar ayrıca kazayla alakalı bir sorumlunun daha gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

SAHADA PERİYODİK OLARAK ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

Heyelanın ardından tehlikeli sızıntı olduğu iddialarına ilişkin periyodik olarak gerekli ölçümlerin yapıldığını aktaran Bayraktar, özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait bir laboratuvar başta olmak üzere hem sahada hem de Ankara'da bir laboratuvarda da çevre sulardan ve topraktan alınan numunelerin test edildiğini söyledi.

Bayraktar, "Dolayısıyla özellikle hem sudan aldığımız hem topraktan aldığımız numunelerle alakalı şu anda hiçbir endişe edeceğimiz süreç söz konusu değildir. Dolayısıyla böyle bir risk şu anda söz konusu değildir." dedi.

09.55 Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toprak altındaki kalan işçilerin ailelerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduklarını bildirdi.




Yerlikaya, paylaşımında, "Erzincan İliç'te maden ocağında meydana gelen olay sonrasında işçilerimizin kıymetli ailelerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk."

"AFAD Koordinasyonunda arama kurtarma ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. İşçilerimizin olabileceği yerlerde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık." ifadelerini kullandı.




MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU

05.27 Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İçtüzük'ün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir meclis araştırması açılmasına karar verildi.

Karara göre, 22 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süreleri başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olarak belirlendi.

Komisyon üyeleri, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, dün Meclis'te yaptığı konuşmada, "İnsanımızın canı her şeyden önce gelmektedir. Hiçbir şey insan canından daha kıymetli değildir. Tek bir insanımızın kaybı da bizi derinden yaralar, derinden sarsar. Bu konuyla ilgili adli soruşturma çerçevesinde titiz bir şekilde yapılan çalışma maddi gerçeği ortaya çıkaracak; kimin ihmali, kusuru, sorumluluğu varsa adalet önünde gereken cezayı alacağına inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN