ABD'nin "misilleme saldırısı" başladı | 85'ten fazla hedef vuruldu! Bölgede gerilim artıyor! Peş peşe açıklamalar

ABD Merkez Komutanlığı, Ürdün’deki askeri üssün vurulmasına misilleme olarak Suriye ve Irak’taki İran hedeflerine saldırı düzenlediklerini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise üs saldırısına ilişkin, "Bu, vereceğimiz karşılığın başlangıcıdır." değerlendirmesinde bulunarak saldırıların devam edeceğini işaret etti. Öte yandan İngiltere, ve Polonya ABD'ye destek mesajları yayımlarken, Şam Rejimi ise saldırılarla ilgili kınama mesajı paylaştı.

Giriş Tarihi 02 Şubat 2024, 21:05 Güncelleme 03 Şubat 2024, 13:29
ABD’nin misilleme saldırısı başladı | 85’ten fazla hedef vuruldu! Bölgede gerilim artıyor! Peş peşe açıklamalar

İÇİNDEKİLER

ABD ile İran arasında tansiyon yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde Ürdün'deki ABD üssüne düzenlenen don saldırısında 3 ABD askeri hayatını kaybetmiş, 25 asker de yaralanmıştı. ABD Başkanı Joe Biden olayla ilgili yaptığı ilk açıklamada, İran'ı hedef göstermişti.



Bölgede tansiyonu yükselten bir gelişmenin ardından ABD'nin İran'a misilleme hazırlığında olduğu bildirildi.

"GERİ SAYIM BAŞLADI"
ABD'li yetkili bir yetkili yaptığı açıklamada, "İran milislerine saldırı için geri sayım başladı. Operasyonun sıfır saatine çok yakınız." ifadelerini kullanmıştı.

ABD SURİYE'DE İRAN HEDEFLERİNİ VURDU
Suriye'nin Deyrizor bölgesinde Meyadin ilçesi çevresindeki İran destekli silahlı grupları hedef alan hava saldırıları düzenlendi. Saldırılarda İran destekli güçlere ait 11 hedef vuruldu. Bu noktaların çoğu önceden boşaltılmıştı.

85'TEN FAZLA HEDEF VURULDU
Orta Doğu'da hareketli gece devam ediyor. ABD, Suriye'de İran'a bağlı gruplara hava saldırısı düzenliyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı konuya ilişkin açıklama yaparak, "Aralarında uzun menzilli bombardıman uçaklarının da bulunduğu çok sayıda uçakla 85'ten fazla hedefi vurduk, 125 adet hassas bomba kullandık." ifadelerini kullandı.

ORTA DOĞU'DA HAREKETLİ GECE
Irak açıklama yaparak, "ABD saldırıları ülke egemenliğinin ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kırby, "ABD'nin Irak'a hava saldırılarında 3, Suriye'de 4 tesis vuruldu" dedi. Kirby, "ABD'nin müdahaleleri bu gece başladı ama bu gece bitmeyecek. Irak hükümetini saldırılardan önce bilgilendirdik." ifadelerini kullandı.

BIDEN'DAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Joe Biden, Suriye ve Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlı milis grupları hedef alarak üs saldırısına bugün karşılık vermeye başladıklarını ve bu karşılığın "kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda" süreceğini açıkladı.

ABD Başkanı Biden, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Biden, 3 ABD askerinin öldüğü saldırının İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) destekli milis gruplarca gerçekleştirildiğini savundu ve söz konusu askerlerin cenaze törenine henüz katıldığını belirtti.

Bu saldırıya verecekleri karşılık konusunda, "Bu öğleden sonra benim talimatımla ABD ordusu, Suriye ve Irak'taki DMO ve ona bağlı milis gruplara ait hedefleri vurdu. Saldırıya bugün karşılık vermeye başladık, bu karşılık bizim seçtiğimiz zaman ve mekanlarda devam edecek." ifadelerini kullandı.

SALDIRILAR SÜRECEK
ABD'nin Orta doğu'da askeri bir çatışma peşinde olmadığını kaydeden Biden, bununla birlikte Amerikan askerlerini hedef alanlara karşılık vereceklerini vurguladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ise üs saldırısına bugün karşılık vermeye başladıklarını ifade ederek, "Bu, vereceğimiz karşılığın başlangıcıdır." değerlendirmesini yaptı.

Austin, Ortadoğu'da bir çatışma peşinde olmadıklarını, ancak Amerikan askerlerine yönelik saldırılara karşılık vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İNGİLTERE'DEN ABD'YE DESTEK
İngiltere hükümeti, ABD'nin Irak ve Suriye'de İran bağlantılı hedeflere yönelik hava saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "İngiltere ve ABD sarsılmaz müttefiklerdir. ABD'nin saldırılara yanıt verme hakkını destekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

"ŞİMDİ ONLARIN YANMA ZAMANI"
İngiltere'nin ardından Polonya'dan da destek açıklaması geldi. Polonya Dışişleri Bakanlığı da saldıraya ilişkin "İran destekli güçler aylardır hatta yıllardır ateşle oynuyorlar şimdi onların yanma zamanı" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell ise ABD'nin saldırılarının ardından Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için tüm taraflara çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell

"ORTA DOĞU PATLAYABİLECEK BİR KAZAN"
Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında konuşan Borrell, "Herkes durumun patlamaya hazır bir hal almasını engellemeye çalışmalı" dedi. Borrell, ABD saldırılarına doğrudan değinmedi ancak Orta doğu'nun "patlayabilecek bir kazan" olduğu uyarısını tekrarladı.

AL-HARİR HAVA ÜSSÜ HEDEF ALINDI
İslami Direniş Örgütü ise Irak'ta ABD askerlerine ev sahipliği yapan Al-Harir Hava Üssü'nün hedef alındığını açıklarken, Şam Rejimi Dışişleri Bakanlığı saldırıları kınayarak, "ABD saldırılar ile bölgedeki gerilimi ve çatışmaları körüklüyor." dedi.

NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz günlerde (29 Ocak 2024) ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki askeri üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısından İran'ı sorumlu tuttuklarını yineledi. Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında Ürdün-Suriye sınırındaki ABD üssüne yapılan saldırıyla ilgili gelişmeleri aktardı.

Singh, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin isimlerini William Jerome Rivers (46), Kennedy Ladon Sanders (24) ve Breonna Alexsondria Moffett (23) olarak açıklayarak, yaralı sayısının ise 40'ı geçtiğini belirtti. Yaralı sayısının özellikle "travmatik beyin yaralanması" değerlendirmelerinin devam etmesi nedeniyle artabileceğine işaret eden Singh, saldırıda askerlerin konteyner barınaklarının isabet aldığı bilgisini paylaştı.

"KESİNLİKLE ONLARI (İRAN'I) SORUMLU TUTACAĞIZ"
Singh, saldırının arkasında İran'ın bulunduğunu bildiklerini tekrarlayarak, İran'ın ABD üslerine saldıran grupları silah ve ekipman ile desteklediğini savundu ve "Kesinlikle onları (İran'ı) sorumlu tutacağız." dedi. İran'ın söz konusu grupları yönlendirmesi konusundaki bir soruya ise Singh, "Bu saldırıyı İran'daki liderlerin yönetip yönetmediğine dair istihbarat değerlendirmesi açısından paylaşacak daha fazla şeyim yok." şeklinde cevap verdi. Singh, bölgede çatışmaların arttığını görmek istemediklerini ancak, son saldırının "kesinlikle tırmandırıcı" olduğunu vurgulayarak, "Biz kesinlikle bir savaş aramıyoruz ve açıkçası İran'ın da ABD ile savaşa girmek istediğini görmüyoruz." diye konuştu. Bölgedeki ABD güçlerine yönelik 17 Ekim

2023'ten bu yana toplam 165 saldırı gerçekleştirildiği bilgisini de paylaşan Singh, bunların 66'sının Irak'ta, 98'inin Suriye'de ve en sonuncusunun da Ürdün'de olduğunu kaydetti. Singh, bölgedeki Husilerin ve İran destekli grupların "yeteneklerini azaltmada ve belirli saldırıları gerçekleştirmelerini sekteye uğratmada etkili olduklarına inandıklarını" belirterek, "Ama gerçek şu ki dün maalesef başarılı oldular ve üç askerimizi öldürdüler. İşte bu trajedi." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne düzenlenen saldırıya ilişkin, "Biz (bu saldırıya) karşılık vereceğiz ve bu karşılık çok katmanlı olacak, aşamalar halinde ve uzun süreli şekilde gerçekleşecek." dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Washington'da ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 3 Amerikan askerinin öldüğü saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Blinken, saldırıda hayatını kaybeden askerler için yas tuttuklarını ve bir daha böyle saldırıların olmaması için mümkün olan her tedbiri aldıklarını ifade ederken, Joe Biden yönetimi olarak askeri karşılık seçeneklerini değerlendirdiklerini hatırlattı.

Blinken, ABD'nin ne şekilde karşılık vereceğine ilişkin soruya, "Dün Başkan'ın da belirttiği gibi, biz (bu saldırıya) karşılık vereceğiz ve bu karşılık çok katmanlı olacak, aşamalar halinde ve uzun süreli şekilde gerçekleşecek." şeklinde yanıt verdi.
İran'la bir savaş peşinde olmadıklarını belirten Blinken, 7 Ekim'den bu yana bölgede gerilimin çok arttığını ve ABD'nin Orta Doğu'daki çıkarlarını korumaya devam edeceklerini kaydetti.

ABD, ÜRDÜN-SURİYE SINIRINDAKİ İHA SALDIRISINI ÜSSE DÖNEN DİĞER ABD İHA'SI NEDENİYLE ÖNLEYEMEMİŞ
ABD kuvvetlerinin, 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısını, aynı anda üsse dönen başka bir ABD İHA'sı nedeniyle oluşan "kafa karışıklığından" dolayı önleyemediği belirtildi. Wall Street Journal gazetesine konuşan ismi açıklanmayan ABD'li yetkililer, ABD üssüne yapılan ölümcül İHA saldırısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yetkililer, Suriye-Ürdün sınırındaki ABD üssüne yönelik Irak'tan fırlatılan tek yönlü İHA'nın engellenememesinin, aynı anda üsse dönmekte olan başka bir ABD İHA'sının yol açtığı kafa karışıklığından kaynaklandığı sonucuna vardıklarını belirtti.

Düşman İHA'sının hedefine yaklaşırken aynı zamanda bir ABD İHA'sının üsse dönmesinin "düşman-dost" ayrımını güçleştirdiğine dikkati çeken yetkililer, saldırı ile ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti. Öte yandan, ABD'li bir savunma yetkilisi, ABD'nin, şu ana kadar 3 ABD askerinin ölümüne ve 34'ünün de yaralanmasına yol açan saldırıyı İran'ın yönettiğine dair bir kanıt bulanamadığı bilgisini de paylaştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN