Türk heyeti Lahey'de! Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e yanıt: Yakın takipçisiyiz | Soykırım davasında “Kanıt” kitabından delil

İsrail'e karşı "soykırım" davasında Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçuların başında yer alan Profesör Dugard, AA'nın mahkemede delil olarak sunulan fotoğraflarının olduğu "Kanıt" kitabının, dava sürecinde "çok faydalı" olacağını bildirdi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin İsrail Dışişleri Bakanının bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkındaki soruya cevap verdi. Keçeli, "İsrail'in işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaşmış olabileceği yönündeki haberlerden büyük endişe duyuyoruz ve Uluslararası Adalet Divanı’nda devam eden, İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair iddiaların ele alındığı davayı yakından takip ediyoruz." dedi.

Giriş Tarihi 12 Ocak 2024, 19:55 Güncelleme 12 Ocak 2024, 22:32
Türk heyeti Lahey’de! Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e yanıt: Yakın takipçisiyiz | Soykırım davasında “Kanıt” kitabından delil

İÇİNDEKİLER

Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'e karşı "soykırım" davasında Güney Afrika tarafını temsil eden hukukçuların başında yer alan Profesör John Dugard, Anadolu Ajansının (AA) mahkemede delil olarak sunulan fotoğraflarının olduğu "Kanıt" kitabının, dava sürecinde kendileri için "çok faydalı" olacağını bildirdi.

Lahey merkezli UAD'de Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasının duruşmalarının sona ermesinin ardından, AA'nın "Kanıt" kitabı Güney Afrika tarafını temsil eden avukatlardan Profesör Dugard'a takdim edildi.

Güney Afrikalı avukat Dugard, kitabın kendisine takdim edilmesinden memnuniyet duyduğunu, kitabın içerisinde yer alan fotoğrafların insani açıdan "dehşet verici" olduğunu belirtti.

Avukat Dugard, kitap için teşekkür etti ve "Dava sürecimizde bizim için çok faydalı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kitabı, avukat Dugard'a, "soykırım" davası duruşmalarını takip etmek üzere Lahey'de bulunan TBMM heyetinin başkanlığını yapan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel takdim etti.

AA'nın "Kanıt" kitabının önemine işaret eden Yüksel, Güney Afrika tarafının duruşma esnasında yaptığı sunumda kitabının 24. sayfasında yer alan fotoğrafları kullandığına işaret etti.

Yüksel'in başkanlığındaki TBMM heyetinde, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyonu Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan da yer aldı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli'nin İsrail Dışişleri Bakanının bir sosyal medya platformunda yaptığı paylaşım hakkındaki soruya cevap verdi.

Keçeli, "Gazze'deki felaketin gerçek nedeni İsrail işgali, İsrail'in yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir" ifadelerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;
"Gazetedeki felaketin gerçek nedeni İsrail işgali, İsrail'in yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir.

İsrail'in işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaşmış olabileceği yönündeki haberlerden büyük endişe duyuyoruz ve Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden, İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair iddiaların ele alındığı davayı yakından takip ediyoruz.

İsrail Hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir."

TBMM ADALET KOMİSYONU BAŞKANI YÜKSEL, İSRAİL'E KARŞI AÇILAN "SOYKIRIM" DAVASI SONRASI AÇIKLAMA YAPTI

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davada Gazze'ye yönelik saldırıların durmasını içeren ihtiyati tedbirlerin alınması talebinde bulunduğunu anımsatarak, "Bu başvuru çerçevesinde UAD'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını içeren geçici tedbir kararı almasını bekliyoruz." diye konuştu.

Yüksel, TBMM Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ve Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel'den oluşan TBMM heyeti, Güney Afrika'nın Lahey merkezli UAD'de İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasının duruşmalarının sona ermesinin ardından Divan binasından çıkışında, basına açıklamalarda bulundu.

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesini ihlal gerekçesiyle UAD'de açtığı davada İsrail tarafının sunumlarını yaptığını kaydeden Yüksel, TBMM heyetinin de duruşmayı Barış Sarayı'ndaki salonda takip ettiğini anlattı.

Duruşmaya uluslararası kamuoyu tarafından yoğun bir ilgi gösterildiğini ve dünya kamuoyunda farkındalığın arttığını belirten Yüksel, "UAD'ye Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından yapılan başvuruyu memnuniyetle karşıladığımızı bir kez daha ifade ediyoruz." dedi.

Yüksel, başlayan sürece Türk halkının desteğini de yineleyerek, "Bu sürecin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Güney Afrika Cumhuriyeti, Divandan aynı zamanda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını içeren ihtiyati tedbirlere hükmetmesi talebinde bulunmuştu. Bu başvuru çerçevesinde UAD'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını içeren geçici tedbir kararı almasını bekliyoruz." diye konuştu.

UAD'nin değerlendirmesini titizlikle yapacağına inandığını belirten Yüksel, "Alınacak kararın takipçisi olacağız, meseleyi yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tabiatıyla Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barışı ve istikrarın tesisinin mümkün olmayacağını artık herkes görmelidir." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika tarafından İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesinde açılan 'soykırım' davası için Türkiye'nin belge sağladığını açıkladı.

Başkan Erdoğan, "Bizim vermiş olduğumuz bütün belgeler ciddi manada Lahey'de iş görüyor. Bu belgeleri artırarak vermeye devam edeceğiz ve inanıyorum ki şu anda bizim o teslim ettiğimiz belgeler, ağırlıklı olarak görsel belgeler de söz konusu ve bu belgelerle İsrail orada mahkum olacaktır." dedi.

İSRAİLLİ BAKANINDAN HADSİZ AÇIKLAMA
Haddi aşan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Erdoğan'ı "geçmişinde Ermeni soykırımı olan bir ülkenin cumhurbaşkanı" olarak tanımladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN