Batı Sabancı suikastının faili Fehriye Erdal'a 28 yıldır arka çıkıyor!

Sabancı suikastı sanıklarından terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal, saldırının ardından Belçika’ya kaçmıştı. Türkiye’de Terörden Arananlar Listesi’nde “mavi” kategoride bulunan ve Adalet Bakanlığı’nca iadesi talep edilen terörist Fehriye Erdal’a Avrupa tam 28 yıldır arka çıkıyor. Erdal, sözde en çok aranan kişiler listesindeki 14 kişiden biri.

Giriş Tarihi 09 Ocak 2024, 08:35 Güncelleme 09 Ocak 2024, 09:04
Batı Sabancı suikastının faili Fehriye Erdal’a 28 yıldır arka çıkıyor!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da işadamı Özdemir Sabancı ile Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'yi 9 Ocak 1996'da öldürmesinin ardından Belçika'ya kaçan terör örgütü DHKP-C üyesi Fehriye Erdal, suikastın 28. yılında hâlâ firari olarak aranıyor.

Cinayetin Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından işlendiği tespit edildi.

Yakalanıp hapse atılan Mustafa Duyar, 1999'da hapishanedeki bir isyanda öldürüldü.

EV HAPSİNDEN FİRAR ETTİ
Terörist Erdal, Sabancı suikastının ardından Türkiye'den kaçtı. Erdal, cinayetten 3 yıl sonra 1999'da Belçika'nın Knokke şehrinde evinde çıkan yangın sonucu "Neşe Yıldırım" adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalandı.

"Çete üyesi" olmak suçundan yargılanan Erdal, bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra ev hapsine alınan Fehriye Erdal, 2006'da firar etti. Erdal'ın firarından 2 gün sonra Bruges Ceza Mahkemesi, Erdal'a gıyabında 4 yıl hapis cezası verdi.

Ayrıca Erdal'ın 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum edilmesi kararlaştırıldı. Gent Temyiz Mahkemesi de 7 Kasım 2006'da bu cezaları onadı.

SUİKASTTEN 21 YIL SONRA CEZA VERDİLER
Bruges Mahkemesi, aynı dava kapsamında DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirdi. Böylece Belçika'da adli alanda örgütün terörist sıfatı resmiyete döküldü.


Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, suikastın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra 2016'da Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanmasına karar verdi.

Mahkeme, 2017'de DHKP-C üyesi Erdal'ı Türkiye'de işlediği suçlardan gıyabında 15 yıl hapis cezası ile 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezasına çarptırdı.


SÖZDE EN ÇOK ARANAN 14 KİŞİDEN BİRİ

Sabancı suikastinin zanlılarından DHKP-C terör örgütü mensubu Fehriye Erdal, Belçika'nın terörle sarsılan başkenti Brüksel'de 2016 yılında görüntülenmişti.


Adalet Bakanlığı'nın iade talebi olmasına rağmen Belçika'da suikastçı Erdal'ı Türkiye'ye iade etmeyerek kucak açmıştı. Belçika'ya göre firari Fehriye Erdal, ülkenin "en çok aranan kişiler" listesindeki 14 kişiden biri konumunda.



Ancak Belçika'da uzun yıllar yaşayan ve 21 yıl sonra 15 yıl hapis cezasına mahkum edilen Fehriye Erdal hala yakalanabilmiş değil.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN