Soykırımın şahitleri... Bombalar altında 40 gün geçiren A Haber ekibi o anları anlattı

İşgalci İsrail Gazze'de büyük bir soykırıma imza atarak 12 bine yakın insanı katletti. Bölgeden canlı yayınlar yaparak son durumu aktaran A Haber'den Emine Kavasoğlu Niyazi Kurt yurda döndü. Kavasoğlu ve Kurt bölgede yaşananları anlattı. Kavasoğlu canlı yayında gözyaşlarını tutamadı.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2023, 12:23 Güncelleme 17 Kasım 2023, 12:51
Soykırımın şahitleri... Bombalar altında 40 gün geçiren A Haber ekibi o anları anlattı

İÇİNDEKİLER

İşgalci İsrail Filistin topraklarında soykırım suçu işliyor.

İsrail dünya ile bağını kopardığı Gazze'de cami, okul, hastane, kilise ayırt etmeden vuruyor. Söz konusu saldırılarda yarısından fazlası kadın ve çocuk olan 12 bine yakın Filistinli katledildi.

A HABER BÖLGEDEN CANLI YAYIN YAPTI
A Haber ekibi bölgede yaşananları 40 gün boyunca canlı yayınlarla aktardı. Türkiye'ye dönen A Haber Programlar Müdürü Emine Kavasoğlu ve kameraman Niyazi Kurt bombalar altında geçen 40 günü anlattı.

"İSRAİL'İN ATTIĞI BOMBALAR GAZZE'DE ÇOCUKLARI VE BEBEKLERİ ÖLDÜRDÜ"
A Haber Programlar Müdürü Emine Kavasoğlu şunları söyledi:

"Biz Gazze'nin içerisinde olmadığımız için ne yaşadığımızı anlatmak bize zul geliyor. Bizim için acı olan şuydu biz ne yazık ki İsrail tarafından izledik o yaşanan her şeyi. Ve bizim yanı başımızdan ayılan o bombalar o toplar o roketler Gazze'de çocukları öldürdü. Bebekleri öldürdü. Bu çok ağırdı.

İlk savaşımız değildi bizim Niyazi ile Ukrayna'da da iki aydan fazla kaldık. Ukrayna'da iki ülkenin savaşına tanıklık ettik. Ukrayna savaşı iki yıl oldu bunu hep söyledim daha Gazze'ye düzenlenen saldırının ikinci haftasında Ukrayna'da iki yılda ölen çocuklardan daha fazla çocuk ölmüştü. En ağırı oydu. Bizim bulunduğumuz noktadan atılan bombalar öldürdü o çocukları ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Sadece anlatmak zorundasın. Gördüklerini tanık olduklarını anlatmak zorundasın.

EVET DÜNYANIN GÖZÜ KULAĞI KAPALI NE YAZIK Kİ
Gazze'de bu işi yapan meslektaşlarım… En zor iş onların. Çünkü annelerini babalarını çocuklarını yakınlarını herkesi kaybettiler. Yine çıkıp orada yaşananları anlatmaya çalıştılar tüm dünyaya. Evet dünyanın gözü kulağı kapalı ne yazık ki.

EN ACISI...
En acısı hiçbir şey yapamıyor olmak. Biz de ekran başındakiler gibi oradan görüyoruz.

O kadar katliam var ki bir gün bile değil 15 saniye sonra 20 saniye o artık eski bir haber oluyor. Sürekli bir bombardıman var.

Burada bir şey kalmadı niye vuruluyor diyoruz. Bitti artık bitti yerle bir oldu. Hala aynı yeri vurmaya devam ediyorlar.

BUNU HERKES ANLASIN: HAMAS'A YÖNELİK DEĞİL
Onların iddia ettiği gibi Hamas'a yönelik bir saldırı değil. Hamas tünellerine yönelik Kassam Tugaylarına yönelik bir saldırı değil. Lütfen bunu herkes anlasın.

Vatanınızı işgal etmişler. Topraklarınızı işgal etmişler. Ama en önemlisi benliğinizi işgal etmişler ve size istedikleri şekilde yaşamanızı empoze etmeye çalışıyorlar bu çok sinir bozucu. Cuma namazı kılacak insanlar bundan doğal ne olabilir?

DÜNYA BASINI ORADA YOK
Bir televizyon kanalı. İsrail ordusu ile birlikte geziyor sürekli. Bizim yayın yaptığımız tepe Gazze'yi gördüğümüz tepe. Olay Gazze'de. Ama diğer taraf İsrail tarafı. Sderot Aşkelon.

Cuma günleri orada dünya basını yok. Uluslararası basın sadece ilk Cuma günü geldi. ABD'li bir TV kanalı. Sürekli İsrail ordusu ile birlikte geziyordu. Biz diğer basın grubu olarak sürekli Gazze'yi yayında gösteriyorduk. O ABD'li arkadaşımız hiçbir zaman bizim yanımızda yayın yapmadı ve sürekli Sderot'u göstererek 40 gün boyunca sadece Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırdığı algısını oluşturdu. İnsanlığın bittiği yer burası. Orada bebekler ölürken kediler köpekler korktu diye yayın yapıyorsan senin insanlığın yok. Kassam Tugayları'nın günde 5-6 tane attığı roketi gösteriyorsan sen önce insanlığını sorgula. Dünyanın izlediği bir kanalda dünyayı yanıltarak yayın yapıyorsan sen insanlığını sorgula. AA'nın kameramanı Gazze'nin kuzeyindeydi.. Ailesini mülteci kampına götürüyordu ve çocuklarını, eşini kaybetti. Çok acı. Anne babalarını kaybetmelerine rağmen görüntüleri kaydetmeye devam ettiler.

Muhabirliğini geçtim senin insanlığın da yok!

"ALARM ÇALINCA SALDIRI OLDU DİYE KALKTIM"
Dün gece geldik. Sabah yayına yetişmek için alarmımı kurdum. İlk kez alarmla uyandım. Bir anda o alarm çalınca ve bir saldırı oldu bir şey oldu diye kalktım. Baktım hava karanlık evdeyim.

İKİ KÜÇÜK YEĞENİM VAR…
Gözyaşlarını tutamayan Kavasoğlu, "Benim iki tane küçük yeğenim var. O çocuk görüntülerini görünce çok kötü oldum. Yani o beni etkiledi. O kardeşlerin el ele tutuşup birbirini kurtarma çabaları, evet birebir tanık olmadım arkadaşlarımın paylaştıklarından gördüm, çocuk ölüyor..." dedi.

ARTIK ÇOCUKLAR DA ACIYI HİSSEYMEMEYE BAŞLAMIŞLAR
Niyazi Kurt ise şunları söyledi:

"İlk gittiğimiz akşam füzeler gelince çok şaşırdım. Abla çok erken başlamadı mı dedim. Sınıra gittiğimde her gün Gazze'nin bitişini görmek… Binaların yok oluşunu. Bütün çocukların ölmesi… Füzeler geliyor imha ediliyor. Ama o insanların imha edecek hiçbir şeyleri yok. Her gün bu psikolojiyi yaşamak zor.

Böyle bir şey görmüyorduk bilmiyorduk. Artık hissetmiyorlar herhalde çocuklar da acıyı hissetmemeye başlamışlar. Yaşadıkça..."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN