ABD'den İsrail'e yeni taktik! Gönderdiği mühimmatları değiştiriyor! New York Times Beyaz Saray'ın Gazze planını yazdı

Son dakika haberleri... 30 gündür Gazze’de katliam yapan İsrail’e en büyük destekçisi ABD’den yeni bir taktik geldi. Katil İsrail ordusunun kadın ve çocukları öldürmesi büyük tepki çekince ABD, Netanyahu’ya göndereceği mühimmatlarda değişiklik yaptı.

Giriş Tarihi 05 Kasım 2023, 12:14 Güncelleme 05 Kasım 2023, 12:38
ABD’den İsrail’e yeni taktik! Gönderdiği mühimmatları değiştiriyor! New York Times Beyaz Saray’ın Gazze planını yazdı

İÇİNDEKİLER

Katil İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sistematik devam ettirdiği soykırımda 9 bin 500 kişiyi öldürdü. 24 bin kişinin de yaralanmasına neden oldu.

İsrail'in en büyük destekçisi de ilk günden bu yana ABD oldu. ABD Dışişleri Bakanı neredeyse her hafta kendisini Tel Aviv'de buluyor, Joe Biden ise Netanyahu'nun sırtını sıvazlıyor.

Hatta daha da ileriye giderek, İsrail ordusunun hastane bombalamalarını "Hamas oradaydı" diye savunuyor, bölgeye Orta Doğu Kasabı James Glynn'i ve binlerce askerini gönderiyor.

ABD'DEN YENİ TAKTİK
Soykırımın 30'uncu gününde gelen yeni haber ise bu kadarına da pes dedirtti.

New York Times'ta yer alan habere göre, çocukların ve kadınların öldürülmesi tepki çekince İsrail'e yeni bir yol buldu.

MÜHİMMATLAR DEĞİŞİYOR!
ABD'li yetkililer, İsrail'e gönderilen bombaların daha küçük olması için çalıştıklarını söyledi. Bunları İsrail'e ulaştırabilirlerse sivil katliamını azaltabileceklerini iddia ettiler.

Üst düzey bir ABD askeri yetkilisine göre, savaşın ilk iki haftasında İsrail'in Gazze'ye attığı mühimmatın yaklaşık yüzde 90'ı 1.000 ila 2.000 pound ağırlığındaki uydu güdümlü bombalardı. Geri kalanı 250 kiloluk küçük çaplı bombalardı.

İDDİA HAKKINDA YORUM YAPMADI
İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Binbaşı Nir Dinar, ABD'nin daha küçük bomba kullanma talebiyle ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi: "Mühimmatlar ve müttefiklerle yaptığımız görüşmeler hakkında yorum yapmıyoruz."

İSTİHBARAT ALIYORUZ AMA HEDEF SEÇMEDE YARDIM ETMİYORUZ
Öte yandan Gazze üzerinde uçan dronelarla istihbarat toplayan ABD İsrail'in saldırılar için hedef seçmesine yardım etmediklerini söyledi.

KARA HAREKATINDA GERİLEME
İsrail zırhlıları, Gazze topraklarındaki sınırlı operasyonlarından birkaç gün sonra Filistinli silahlı grupların şiddetli saldırılarıyla karşılaştı; saflarında yaşadığı ölüm ve yaralanmalar nedeniyle dün kentin en önemli eksenlerinden birinden geri çekilmek zorunda kaldı.

Derlenen bilgilere göre, son 24 saat içinde İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, topçu birlikleri ve savaş gemileri, Gazze şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak, yolları, tarım arazilerini, evleri, iki okulu, üç camiyi, bir hastaneyi ve ambulansları hedef aldı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da özellikle Gazze'nin kuzeyinde İsrail tanklarına, buldozerlerine ve asker taşıyan araçlarına "Yasin 105" anti-zırh füzeleriyle onlarca saldırı gerçekleştirdi.

GAZZE'NİN KUZEY EKSENİ
İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeybatı ekseninde Şati Mülteci Kampı çevresindeki El-Makusi gökdelen bölgesinde konuşlandıkları noktadan, kuzeyin en uç noktasında bulunan Beyt Lahiya beldesindeki Amerikan Okulu bölgesine çekildi.

Geri çekilme mesafesinin iki kilometre kadar olduğu tahmin edilirken, bu İsrail askeri araçlarının 27 Ekim'de karadan saldırılara başladığında ulaştığı ilk noktaya geri döndüğü anlamına geliyor.

Kassam Tugaylarının, Şati Mülteci Kampı'nın dış mahallelerine giren İsrail askeri araçlarına yönelik yoğun saldırıları ve püskürtme operasyonlarının bu geri çekilmenin ana sebebi olduğu ifade ediliyor.

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, dün yaptığı açıklamada, "Mücahitlerimiz, Beyt Hanun beldesinde (kuzeyde) ve Gazze'nin kuzeybatısı ile güneyindeki düşmanla savaşıyor. Mücahitlerimiz, son iki günde 24 İsrail askeri aracını imha etti." dedi.

İsrail askeri araçlarına tanksavar roketlerle saldırılar yaptıklarını aktaran Ebu Ubeyde "İsrail güçlerine karşı orantısız bir savaş yürütüyoruz. Ancak bu savaş dünyada ders kitaplarına girecek ve tarihte ebedi kalacak" ifadelerini kullandı.

Kassam Tugayları da "savaşçılarının Gazze'nin kuzeyinde bir binada kalan Siyonist güçlerle el bombaları ve makineli tüfeklerle çatıştığını" kaydetti.

Bu çatışmada, 5 İsrail askerinin öldürüldüğü ve bazılarının ise yaralandığı belirtilirken İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik kara savaşı sırasında 4 askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İsrail ordusunun Gazze'de kara savaşlarının başladığı 31 Ekim'den bu yana ölen askerlerinin sayısı 29'a yükseldi.

GAZZE'NİN GÜNEY EKSENİ
İsrail güçleri güney ekseninde Zeytun Mahallesi ve Tel el-Heva çevresini 4 gündür top atışları ve savaş uçaklarıyla yoğun şekilde bombalıyor; Gazze'nin batısındaki Reşid Caddesi'ne yaklaşık 500 metre uzaklıkta konuşlandıkları konumu ise koruyor.

Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, Tel el-Heva'nın güneyine giren İsrail askeri araçlarını havan toplarıyla bombaladıklarını bildirdi.

Kassam mensupları, Tel el-Heva'nın güneybatısına giren İsrail'e ait bir tankı Konkurs güdümlü tanksavarla imha etti ve böylece, söz konusu füzeyi kullandığını ilk kez duyurdu.

İSRAİL GÜÇLERİ NEREYE YÖNELİYOR?
İsrail'in sahadaki askeri operasyonlarından, kara harekatının Zeytun Mahallesi'nden kuzeye doğru, İsrail uçaklarının geçen günlerde büyük bir bölümünü yok ettiği Tel el-Heva Mahallesi'nin derinliklerine kadar gidebileceği açıkça görülüyor.

Bu senaryo, İsrail'in 2008-2009 yılındaki 23 gün süren saldırılarına büyük ölçüde benziyor. O dönem, İsrail kara operasyonu Gazze'nin doğu sınırından başladığında, Zeytun Mahallesi'ne girmiş ve Tel el-Heva'ya kadar uzanan Güney Mahallesi'nin çevresine ulaşmıştı.

İsrail birlikleri, o saldırılar sırasında Kudüs Hastanesi bölgesini, Barselona Parkı'nı ve Tel el-Heva gökdelenlerini işgal etmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN