Yandaş isimlerden kurultay yorumu: Delegeler baskı gördü! Adaletsiz bir yarış var

Genel seçimlerinden ardından "Koltuk" kavgası alevlenen CHP'de büyük kapışma başladı. 3 adayın Genel Başkanlık için kozlarını paylaşacağı CHP'de 38. olağan kurultay başladı. Yeni Genel Başkan bugün Ankara Spor Salonu'nda yapılacak seçimle belli olacak. CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi olacak? sorusu gündemdekini yerini korurken, yandaş isimlerin kurultay yorumları ise oldukça dikkat çekiciydi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 04 Kasım 2023, 12:17 Güncelleme 04 Kasım 2023, 15:09
Yandaş isimlerden kurultay yorumu: Delegeler baskı gördü! Adaletsiz bir yarış var

İÇİNDEKİLER

Genel seçimlerinden ardından "Koltuk" kavgası alevlenen CHP'de büyük gün geldi çattı.

3 adayın Genel Başkanlık için yarışacağı CHP'de 38. olağan kurultay başladı. 2 aday ise geri adım atarak çekilme kararı aldı. Yeni Genel Başkanı bugün Ankara Spor Salonu'nda yapılacak seçimle belli olacak.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tavşan adayı Özgür Özel, ve Ünal Karahasan gerçekleştirilecek kurultayda kozlarını paylaşacak.

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile saat 12.15'te kurultayın yapılacağı alana giriş yaptı.

Burada delegeleri selamlayan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve eşi, daha sonra kendileri için ayrılan bölüme geçti.

Özgür Özel ise salona kendisini destekleyen milletvekili ve delegelerle giriş yaptı. Özel, salona "Ey özgürlük" şarkısı eşliğinde girdi. Partilileri selamlayan Özel de daha sonra kendisi için ayrılan alana oturdu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel'in desteklediği Özgür Çelik'in İstanbul İl Başkanlığı'nı kazanmasıyla havaya giren "değişimciler" kurultaydan zaferle çıkacaklarına inanırken Kemal Kılıçdaroğlu ise Genel Başkanlık koltuğuna ve delege kozuna güveniyor.

Değişimciler, en az 35 il başkanının değişimci olduğu, 20'ye yakın il başkanının da henüz tavrını netleştirmediği görüşünü savunuyor.

KILIÇDAROĞLU KENDİNDEN EMİN
Kılıçdaroğlu kongreyi kazanacağından da emin... Öyle ki pek çok milletvekilini, il başkanını, ilçe başkanını ve kurultay delegesini CHP Genel Merkezi'nde ağırlayan Kılıçdaroğlu'nun DEVA'lı il başkanlarıyla yaptığı gizli görüşmede "Bir sorun yok. Genel Başkanlığı alırım" dediği kulislere yansıdı.

Kılıçdaroğlu koltuğunu koruyacağından o kadar emin ki Ekrem İmamoğlu'na "Gel kurultayda divan başkanı ol Ekrem" teklifini de sundu.

Divan başkanlığı teklifini kabul eden İmamoğlu ise "tarafsız" kalmayacağını açıklayıp İstanbul delegelerinden Özgür Özel lehine imza topladı.

KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK AÇIKLADILAR
Dün CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ile Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı. Öte yandan parti genel merkezinde bir araya gelen bazı CHP'li il başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'na destek açıklamasında bulundu.

PANKARTLARLA PSİKOLOJİK BASKI HAMLESİ
Ankara Spor Salonu'nda yer alan pankartlar oldukça dikkat çekiciydi.

DEĞİŞİMCİLERE PANKARTLI GÖNDERME: "OYUNUN FARKINDAYIZ, LİDERİMİZİN YANINDAYIZ"
Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel'in başını çektiği değişimcileri hedef alan pankartlarla salondaki rüzgarı kendi lehlerine estirmek istedi.

SEÇİM BIÇAK SIRTI
Genel Merkezciler Kılıçdaroğlu'nun en az 800, değişimciler ise Özel'in en az 500-550 imzayla aday gösterileceği görüşünde...

Şimdiye kadar, Kılıçdaroğlu'na 95 milletvekili ve 55 il başkanı, Özel'e ise 196 İstanbul il delegesinden 185'i imza desteği açıkladı.

150-200 OY FARKLA SEÇİM SONUÇLANIR
İki taraf da Kurultay'ı kazanacakları iddiasını sürdürürken Özel'e destek verenler 100-150 oy farkla, Genel Merkez ise 150-200 oy farkla genel başkanlık seçimini kazanacaklarını savunuyor.

İLHAN CİHANER ÇEKİLDİ
CHP'de genel başkan adaylığını açıklayan beş isimden biri olan İlhan Cihaner, çekilmeye karar verdi. Eski Erzincan Başsavcısı Cihaner, herhangi bir adaya destek vermeyeceğini açıkladı.

Cihaner, konuya ilişkin," Yoğun bir medya manipülasyonu ile güç algısı yaratılarak kurultay süreci yalnızca iki kişinin yarıştığı "siyasetsiz" bir psikolojik savaşa dönüştürülmüştür. "Vatan Cephesi" katılımlarını andıran imza açıklamaları baskıya dönüştürülerek diğer aday adaylarının demokratik temsilleri engellenmiştir. O kadar ki "diğer adaylara imza desteği verileceği" dedikoduları yayılarak bizlere destek olan delegelerimizin destekleri şaibeli hale getirilmiştir." açıklamasında bulundu.

ÖRSAN ÖYMEN GERİ ADIM ATTI
Örsan Öymen, CHP Genel Başkan Aday Adaylığı'ndan çekildiğini duyurdu. Öymen, "CHP 38. Olağan Kurultay süreci ne yazık ki, medya ambargosu, adaylık imza tekeli, delegeye yönelik baskılar gibi uygulamalar nedeniyle, anti-demokratik bir ortamda gerçekleşmiştir. Kurultay, partideki bozuk düzenin bir parçası veya uzantısı olanların "yarışına dönüştürülmüştür. Bu nedenle CHP Genel Başkan Aday Adaylığı'ndan çekilmeye karar verdim. Bu Kurultay'da, kim kazanırsa kazansın, kaybeden ne yazık ki CHP ve Türkiye olmuştur" açıklamasını yaptı.

CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mu Özgür Özel mi olacak? sorusu gündemdekini yerini korurken, yandaş isimlerin kurultay yorumları oldukça dikkat çekiciydi.

CHP yandaşı Rahmi Turan, CHP'nin iç karışıklara boğulduğunu ifade ederek,"Öfkeliler, umutsuzlar, bir de ilgisizler var! Halk bunlara mı güvenecek?İki gün sonra her şey bitecek, CHP gerçek kimliğine bürünecek, ana muhalefet görevini eksiksiz yapacak.Öyle olmasını umut ediyoruz.Eğer böyle olmazsa, halkımızın kurtuluş umutları tamamen yok olacak." dedi.

Turan, adaylık yarışındaki adaletsiz duruma da dikkat çekerek, "Mücadelenin Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında geçeceği kesin.Çünkü diğer iki aday Prof. Örsan K. Öymen ile İlhan Cihaner, partinin üvey evlatları gibi desteksiz kaldı.Bu iki aday, TV'lerde de gazetelerde de yer bulamadı, düşüncelerini, fikirlerini kamuoyuna yeterince aktaramadı.İlhan Cihaner "Böyle demokratik yarış olmaz!" diye tepki gösterdi.Örsan K. Öymen "Ne yazık ki, partimiz statükocularla sahte değişimciler arasında sıkılıp kalmıştır." diye dert yandı." ifadelerini kullandı.

CHP yandaşı Deniz Zeyrek ise Delegeler havalimanlarından VIP olarak alındığını, hediyeler verilerek baskı yapıldığını savunarak " Özgür Özel geldiğinde bir anons yapılmadı. Kılıçdaoğlu geldiğinde ise anonslar yapıldı" dedi.

Soner Yalçın ise Gorki'nin "Yararsız Bir Adam" eserindeki Yevsey Klimkov ile Orhan Kemal'in romanına adını verdiği "Murtaza" karakteri üzerinden CHP kurltayın ele alarak, Delegeyi tek amacı şeflerini memnun etmek olan Murtaza'ya benzetti.

Yalçın, "Delege, var olan parti düzeninden ödün vermemek adına daha çözümsüz durumlara mı sebep olacak? Partisinin parçalanmasına mı neden olacak?" dedi.

İsmail Saymaz ise, "Delegeler baskı gördü. Salonda Özgür Özel'e ayrılan yer oldukça az." diyerek eleştirelerde bulundu.

Öte yandan Genel merkezin baskısından şikayet eden değişimciler salonda adaletsizlik yaşandığını iddia etti.

Salondan yayın yapan Halk TV'nin konuğu olan değişimci Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin ve Adana'dan getirilen işçilerin üstünlük kurmak için genel merkez tarafından salona yerleştirildiğini söyledi.

Başarır canlı yayında şunları söyledi:

Tribünlerde yarı yarıya bir paylaşım vardı ama Adana ve Mersin belediyeleri hafta sonu işçileri getiriyor ve tribünleri gece dolduruyor.

Olmaz! Bu tribünler yarı yarıya olacaktı. Sayın Özgür Özel'in Türkiye'nin her yerinden gelen misafirleri dışarda kaldı.

Bu yanlış düzeltilmeli. Doğru olan, hakça olan tribünün yarı yarıya olmasıydı. Bu yanlış, demokratik değil, eşit bir yarış değil. Ama maalesef öyle değil. Adana ve Mersin belediyelerini anlayamıyorum.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN