Türkiye'den Gazze seferberliği | Başkan Erdoğan talimat vermişti! Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Yardımları taşıyan uçak Mısır'da

Gazze'de yaşanan insani kriz için Türkiye seferber oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Gazze için hazırlanan ve çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini taşıyan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın Mısır'a ulaştığını bildirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da konuya ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "20 kişilik ekibimiz, Mısır Sağlık Bakanı Sn. Khaled Abdel Ghaffar tarafından karşılandı. Ardından, Gazze için yapılacak işbirliği için bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye’nin özellikle çocuklar konusundaki hassasiyeti bakanlığımızı temsil eden arkadaşlarımızca ifade edildi. İstişareler yoğun bir şekilde devam ediyor." dedi.

Giriş Tarihi 22 Ekim 2023, 07:00 Güncelleme 23 Ekim 2023, 18:38
Türkiye’den Gazze seferberliği | Başkan Erdoğan talimat vermişti! Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Yardımları taşıyan uçak Mısır’da

İÇİNDEKİLER

Milli Savunma Bakanlığı, Gazze için hazırlanan ve çoğunlukla sağlık malzemelerinin yer aldığı yardım paketlerini taşıyan Türk Hava Kuvvetlerine ait uçağın Mısır'a ulaştığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ankara Etimesgut'taki 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'ndan bölgeye yardım ulaştırmak için 4 sorti planlandığı, hazırlanan ilk uçağın Mısır'a ulaştığı belirtildi.



MISIR'A 4 UÇAK DOLUSU YARDIM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada, bu sabah Gazze'ye yardım amacıyla planlanan 4 uçak dolusu malzemenin Mısır'a gönderilmeye başlandığını kaydetti.





Uçaklarda tıbbi cihaz, tıbbi malzeme, ilaç ve jeneratörler bulunduğunu bildiren Koca, şu bilgileri verdi:

"Tıbbi cihazlar arasında acil müdahale ekipmanları, ameliyat masası, ameliyat lambası, anestezi cihazı gibi ameliyathane donanımları, yoğun bakım yatağı, monitör, ventilatör gibi yoğun bakım cihazları, ultrason, ekokardiyografi, röntgen gibi görüntüleme cihazları yer alıyor. Uçaklarda bunlarla beraber Gazze'li bebekler için kuvöz ve fototerapi cihazları ile bebeklerin bakım ve tedavisi için mama, yüksek sayıda bebek bezi, yine yüksek sayıda hasta bezi gibi malzemeler de bulunuyor. Hasta ve yaralıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek ilaç, tıbbi sarf malzemeleri, destek ve bakım malzemeleri ile savaştan zarar gören travmalı hastalar için ortopedi malzemeleri de gönderilen yardımlar arasında. Jeneratör, Gazze'nin en önemli ihtiyaçları arasında. Bunun için bir kısmı mobil, bir kısmı da büyük olmak üzere yardımlarımıza jeneratörleri de dahil ettik."


"İNSANİ SORUMLULUĞUMUZ BURADA BİTMİYOR, DEVAMI VAR"
Bakan Koca, Gazze'ye yardım amacıyla planlanan 4 uçak dolusu sağlık desteğinin kara yolu ile Mısır'dan Gazze'ye gönderileceğini belirterek, "Milletimiz adına bu sorumluluğu yerine getirmekten mutluyuz. İnsani sorumluluğumuz burada bitmiyor, devamı var." ifadesini kullandı.



Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'den Gazze'ye yardım için giden 20 uzman sağlık çalışanın, Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar tarafından karşılandığını ve Gazze'de yapılacak işbirliği için bir toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yardım için dün Gazze'ye giden 20 sağlık ekibinin Mısır Sağlık Bakanı Ghaffar tarafından karşılandığını belirtti.

Gazze'de yapılacak işbirliği için toplantı gerçekleştirildiğini aktaran Koca, Türkiye'nin özellikle çocuklar konusundaki hassasiyetinin anlatıldığını, bu konudaki istişarelerin yoğun bir şekilde devam ettiğini bildirdi.

Koca, şunları kaydetti:

"Mısır, Gazze konusunda, Türkiye ile başlattığı işbirliği sürecini, Türkiye dışında başka bir ülke veya uluslararası kuruluşla çeşitli nedenlerden ötürü tercih etmiş değil. Sağlık Bakanı Sayın Khaled Abdel Ghaffar, ülkemiz adına sürdürdüğümüz ısrarlı takibin sonucunda bizlerle çalışma kararı aldıklarını belirtiyor. Sayın bakanın, arkadaşlarımca tarafıma iletilen, en kısa süre içinde bizi Mısır'a resmi olarak davet edecekleri haberini ise büyük bir memnuniyetle karşıladım. Gazze için, ülkelerimiz için yapacak çok şeyimiz var."



TÜRKİYE SEFERBER OLDU
Günlerdir İsrail bombaları altındaki Gazze'de yaşanan insani kriz için Türkiye seferber oldu.



YARDIMLAR MISIR'A ULAŞTI
Türkiye'den Gazze'ye, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyan, içerisinde 20 uzman hekimin de bulunduğu Cumhurbaşkanlığına ait uçak, Mısır'ın başkenti Kahire'ye ulaştı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ilaç ve tıbbi malzemeler taşıyan ve 20 uzman hekimle Ankara'dan hareket eden Cumhurbaşkanlığına ait uçak, öğle saatlerinde Kahire'ye iniş yaptı.

Sağlık Bakanlığı yöneticileri de dahil olmak üzere 20 uzman hekim, Mısır Sağlık Bakanlığında bakan yardımcısı ve diğer yetkililerle bir araya gelerek Gazze'ye yönelik sağlık yardımlarını değerlendirdi.



"Ekibimiz, Mısır Sağlık Bakanlığı ile yapılan planlamalar çerçevesinde El-Ariş Havalimanı'nda ve Refah Sınır Kapısı'nda kurulacak sahra hastanelerimizin fizibilite çalışmalarını da gerçekleştirecek" ifadesini kullanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları kaydetti:
"Bu faaliyetlerle eş zamanlı olarak Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından iletilen ihtiyaç listesindeki ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve tıbbi cihazların 3 kargo uçağımızla, El-Ariş Havalimanı'na gönderilmesi planlanmıştır. Ayrıca gerekli koordinasyonun tamamlanmasının ardından, bir gemiyle sahra hastaneleri ve ambulansların bölgeye sevkiyatı planlanmakta."

Buna göre sahra hastanesi, felaket ve benzeri olaylara, sağlık açısından yerinde müdahale edebilmek amacıyla kuruluyor.

Sahra hastanesi, hastaların daha donanımlı bir hastaneye taşınmadan önce yerinde müdahale gördükleri geçici askerî hastane ya da mobil sağlık birimi olarak faaliyet gösteriyor.

Hastane, olaylara yerinde müdahale edebilmek amacıyla, genellikle taşınabilir ekipmana sahip tıp personeli ve çadırımsı (ya da şişirilebilir) binalardan oluşuyor, genellikle kolay erişilebilir ve görünür binalara kuruluyor. Tıbbi ekipmanlar genellikle sığınak görevi gören konteynerin içine yerleştiriliyor.

İSTENEN YARDIMLAR ULAŞTIRILACAK
Bölgeye kurulması planlanan hastane/hastanelerin içeriğinde neler olacağı, görüşmelerin ardından şekillenecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Bakanlık yoğun bakımı, ameliyathanesi bulunan tam teşekküllü sahra hastaneleri kurmuştu. Bölgede böyle ihtiyaçlar olup olmadığı yetkililerle gerçekleştirilecek görüşmenin ardından ele alınacak, alana istenen yardımlar ulaştırılacak.

KIZILAY DEVREDE
Türk Kızılay, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik yaptığı saldırılardan sonra açılan Refah Kapısı'yla yardımlar hızla sivillere ulaştırmaya başladı. Geçtiğimiz gün 20 TIR'lık insani yardım malzemesi, sivil halka ulaştırılmak üzere Gazze'ye girdi. Türkiye'den yola çıkan 30 TIR yaklaşık 2 milyon kişinin ilaç, tıbbi malzeme, gıda, su ve hijyen malzemesi gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak. Türk Kızılay'ın yerel ekipleri, en fazla ihtiyaç sahibi olan aileleri tespit ederek bağışlarla temin edilen temel ihtiyaç maddelerini ulaştırıyor. Kızılay gönüllüleri Gazze'de bulunan Kızılay aşevinin hasar görmesine rağmen burada sivillere sıcak yemek dağıtıyor. Ayrıca Gazze'deki öncelikli ihtiyaçlar listesinde bulunan hastane ve ambulansların bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek 400 bin litrelik akaryakıtın sağlanması için Filistin Kızılay'ına destek sağlanıyor.

BAĞIŞ KAMPANYASI
Türk Kızılay, Gazze'deki sivillerin ihtiyaçlarının karşılanması için bağış kampanyası sürdürüyor. Gazze'deki ihtiyaç sahibi insanlara destek olmak isteyenler FİLİSTİN yazıp 2868'e mesaj göndererek 20 lira bağışlayabiliyor.

TÜRKİYE'DEN FİLİSTİN'E YARDIM ELİ
Bir yandan vatandaşlar İHH İnsani Yardım Vakfı, Sadakataşı gibi uluslararası yardım kuruluşlarıyla bölgeye destek olmaya çalışırken, diğer yandan dernek ve şirketler art arda açıklama yapıyor. Bölgeye insani yardımları ulaştırmak için günlerdir görüşmelerini sürdüren Dışişleri Bakanlığı, yardımları AFAD ve Kızılay aracılığıyla koordine ediyor. Bir insanlık dramı halini alan Gazze'ye yardım yapmak için kimi şirket mali destek açıklarken, kimi gıda yardımında bulunacağını bildiriyor. Bazı dernekler de izinlerin gelmesi halinde bölgede aşevi kurmak istiyor.

YARDIM İÇİN HAZIRIZ
Dün Mısır'daki Refah Kapısı'nın Gazze'ye insani yardım için açılmasının sevindirici olduğunu söyleyen iş insanları, "Ancak 15 gündür su, gıda, ilaç sıkıntısı çeken Gazze halkına sınırlı bir yardım izni verildi. Bölgenin 20 değil binlerce TIR yardıma ihtiyaç var. Biz yardım için hazırız" diyor.

10 BİN KİŞİYE KUMANYA VE BATTANİYE
Sadece İnsan Uluslararası Yardım Derneği, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Gazze halkına kumanya, battaniye ve yakıt desteğinde bulundu.

Dernekten yapılan açıklamada, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından bölgede acil yardım çalışmalarına başlandığı belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda Gazze'de 10 bin kişiye kumanya ve battaniye dağıtımı yapıldığı kaydedildi. Saldırılar sonucu çok sayıda kişinin yaralanarak hastanelerde tedavi altına alındığı aktarılan açıklamada, bölgede yaşanan elektrik ve su kesintilerinin, yaralıların tedavilerinin büyük oranda aksamasına neden olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ambulansların görevlerini yapabilmeleri ve hastanelerdeki jeneratörlerin çalışabilmesi için ilk etapta 15 ton yakıt desteği sağlandığı da kaydedildi.

BAYKAR'DAN 280 MİLYON TL
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Gazze için 280 milyon liralık insanı yardım yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Tüm insanlığı Gazze'de yaşanan katliamların durdurulması için harekete geçmeye davet ediyoruz. Sessiz kalmak bu katliamlara ortak olmaktır" açıklamasını yaptı.

ASKON'DAN 10 MİLYON TL
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Orhan Aydın, Gazze'de bir insanlık dramının yaşandığını söyledi. Gazze halkının her zaman yanında olduklarının altını çizen Aydın, "İlk günden itibaren tepkimizi koyduk. Buna eş zamanlı da ASKON üyelerimize yardım çağrısında bulunduk. Devletimizle koordine yürüyoruz. AFAD ve Kızılay ile irtibat halindeyiz. İlk etapta 10 milyon TL'lik nakdi yardımda bulunmaya hazırız. Bu katliamın bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz. Yardımlarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE AŞEVİ KURMAK İSTİYORUZ
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, "Gazze'de aşevi kurmak istiyoruz. Tüm ekip ve ekipmanlarımızı hazırladık. Konuyu Dışişleri Bakanlığı'na da ilettik. İzinlerin çıkması halinde hemen bölgeye gideceğiz. Deprem döneminde günlük 100 bin kişiye yemek çıkardık. Aynısını Gazze'de de yaparız" diye konuştu. Mobil TIR'ları olan firmalardan da destek beklediklerini açıklayan Bingöl, "Eğer destek gelirse sadece bir yerde değil, 4-5 noktada yemek hazırlarız. Kuru gıdada sıkıntımız yok, üyelerimiz bağışı yapıyor. Bunu koordine edip sıcak yemek hazırlarız" dedi.

TEPKİLER SONUÇ VERDİ
Vatandaşların Gazze ve Filistin konusunda firmalara uyguladığı boykotlar da etkili sonuç verdi. E-ticaret platformu Trendyol, savaş mağduru Gazze halkına 10 milyon dolar, McDonald's Türkiye de 1 milyon dolarlık insani yardım yapacağını açıkladı. Hatırlanacağı üzere Trendyol, Filistin temalı ürünlerin satışını durdurmuş, ardından gelen tepkiler üzerine teknik bir arıza yaşandığını açıklamıştı. Şirket dün de Gazze'ye 10 milyon dolarlık insani yardım yapma kararı aldığını bildirdi. ABD merkezli ünlü restoran zinciri Mc Donald's da, sosyal medya platformlarında "McDonald's İsrael" hesabında her gün İsrail ordusuna 4 bin kutu yemek dağıttığını açıklamıştı. Bunun üzerine dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye'de de şirkete tepkiler oluşmuştu.

GÖREVE HAZIRIZ
Sabah'ta yer alan habere göre; İstanbul Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, Gazze'de insanlığın katledildiğini söyledi. Güzeldere, "İnsanlar 15 gündür abluka altında. Dün ilk kez insani yardım izni verildi. Biz İstanbul PERDER olarak devletimizle koordinasyon halindeyiz. Özellikle gıda yardımı konusunda destek olabiliriz. Üyelerimizin hepsi bu konuda çok hassas ve gıda yardımında bulunacaklarını ifade ediyor. Un, şeker, yağ, makarna ne talep edilirse göndermek için göreve hazırız" açıklamasında bulundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN