Başkan Erdoğan'dan 'Filistin' diplomasisi! Filistin, İsrail, Lübnan, Malezya, Katar, Mısır... Küresel barış aktörü yine devrede

İsrail, Gazze'yi havadan, karadan ve denizden tam ablukaya aldı. Çocuk, kadın ve yaşlı ayrımı yapmaksızın sivilleri katletti. Camileri bombaladı. Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan liderlere Türkiye'nin sükuneti sağlanması ve çatışmaların sona ermesi için her türlü gayreti göstereceğini söyledi. Takvim.com.tr detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 16:39 Güncelleme 09 Ekim 2023, 22:48
Başkan Erdoğan’dan ’Filistin’ diplomasisi! Filistin, İsrail, Lübnan, Malezya, Katar, Mısır... Küresel barış aktörü yine devrede

İÇİNDEKİLER

Orta Doğu'da sular durulmuyor... Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası şiddetli çatışmalar baş gösterdi.

GAZZE'DE SOYKIRIM VAR! İŞGALCİ ORDUDAN 'TAM ABLUKA' KARARI
İşgalci İsrail, Gazze'yi yoğun bombardıman altına aldı. Yerleşim yerleri ve camileri bombaladı. Çok sayıda sivil can verdi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye tam bir abluka emri verdiğini söyleyerek, "elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok" dedi.


"ORTA DOĞU'YU DEĞİŞTİRECEĞİZ"
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrail'in Filistinli silahlı kişilerce gerçekleştirilen benzeri görülmemiş çok yönlü saldırıya verdiği tepkinin "Orta Doğu'yu değiştireceğini" söyledi.



FİLİSTİN DİPLOMASİSİ
Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken Başkan Erdoğan, Filistin konu başlıklı önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim ile telefonla görüştü.

Söz konusu görüşmede, Erdoğan ve Malezya Başbakanı İbrahim, İsrail-Filistin bağlamında yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KABİNEYE ARA VERDİ, ABBAS'LA GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan daha sonrasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la kabine toplantısına bir süre ara vererek bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail ve Filistin'de yaşananlar ile bölgedeki gerilime ilişkin son gelişmeler ele alındı.

TÜRKİYE SÜKUNETİN SAĞLANMASI İÇİN HER TÜRLÜ GAYRETİ GÖSTERECEK
Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin bölgede çatışmaların son bulması ve bir an önce sükunetin sağlanması için her türlü gayreti gösterdiğini ifade etti.

TÜRKİYE ÇATIŞMALARIN SONA ERMESİ İÇİN GAYRET GÖSTERECEK
Erdoğan son olarak Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde bölgede artan çatışmalar ele alındı.

Başkan Erdoğan görüşmede, çatışmaların sona ermesi için Türkiye'nin gayret göstermeye devam edeceğini belirtti.



Erdoğan, Malezya, Lübnan, Filistin temaslarının ardından kritik bir görüşme daha gerçekleştirdi.

İSRAİL'E 'SAĞDUYU' ÇAĞRISI
Bu kapsamda Başkan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin'de yaşananlar ile bölgedeki gerilime ilişkin son gelişmeler ele alındı.



Gazze halkının topluca, ayrım gözetmeksizin zarar görebileceği bir adımın, bölgede yaşanan acıları ve şiddet sarmalını daha da artıracağını vurgulayan Erdoğan, sağduyuyla hareket edilmesi gerektiğini ve bölgede sükunetin bir an evvel tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Başkan Erdoğan görüşmede, bölgedeki endişe verici çatışmaların sonlandırılması ve kalıcı barışın sağlanması için Türkiye'nin gayretlerinin artarak süreceğini ifade etti.



KATAR'LA 'FİLİSTİN' DİPLOMASİSİ
Filistin, İsrail, Lübnan, Malezya liderleriyle görüşen Erdoğan son olarak Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi çerçevesinde bölgede artan çatışmalar ele alınarak karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.



SİSİ İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Erdoğan son olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin gerilimi ile ilgili son gelişmeler ele alındı ve gerginliğin sonlandırılması için yapılabilecekler değerlendirildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN