Suriye'nin kuzeyinde terör operasyonu: MSB açıkladı: Çok sayıda terörist etkisiz | İşte dakika dakika yaşananlar ve harekatın ayrıntıları

Son dakika haberleri... Milli Savunma Bakanlığı, (MSB) Suriye'nin kuzeyinde yuvalanan terör örgütü PKK'ya yönelik yeni hava harekatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Harekatta çok sayıda terör hedefi vurulurken teröristler etkisiz hale getirildi. F-16'lar sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefleri kullanılamaz hale getirdi. Kamışlı'da terör hedefi vuruldu. MSB'den yapılan son dakika açıklamasında "Teröristlerin inlerini başlarına yıkıyoruz!" ifadelerine yer verilirken 58 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Giriş Tarihi 05 Ekim 2023, 23:46 Güncelleme 08 Ekim 2023, 07:28
Suriye’nin kuzeyinde terör operasyonu: MSB açıkladı: Çok sayıda terörist etkisiz | İşte dakika dakika yaşananlar ve harekatın ayrıntıları

İÇİNDEKİLER

Ankara'da 1 Ekim'de terör örgütü PKK'nın İçişleri Bakanlığı'nı hedef alarak yaptığı saldırı girişiminin ardından Türkiye net bir karşılık verdi.


SİHA'LAR TERÖR HEDEFLERİNİ BOMBALADI
Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT terör örgütü PKK'ya yönelik sınır ötesine hava harekatı başlattı. PKK'ya ait hedefler yerle bir edildi.

OPERASYONUN AYRINTILARI: 50 KM DERİNLİK F-16'LARLA VURULDU
Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefler Türk jetleri tarafından bir yıl içinde ikinci kez vuruldu.

Bölgedeki terör hedeflerine yönelik aynı büyüklükteki hava harekatının ilki, "Pençe Kılıç" adıyla, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın emriyle 20 Ekim 2022'de düzenlenmiş, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütüne ait hedefler imha edilmişti.

SİHA'LAR DA GÖREV ALDI
Öncesinde hedeflerin büyük hassasiyetle belirlendiği dünkü harekat için düğmeye basılmasının ardından savaş uçakları bazı muharip üslerden kalktı.

Savaş uçaklarının yanı sıra destek uçaklarının da yer aldığı harekatta, Akıncı Taarruzi İHA'nın arasında olduğu insansız hava araçları da görev aldı.

PETROL KUYUSU VE DEPOLAMA TESİSLERİ DE VURULDU
Yerli ve milli üretim mühimmatın da kullanıldığı harekatla, daha öncekinden farklı olarak bölücü terör örgütü tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile teröristlerin bulunduğu mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edildi.

Teröristlere ait sınırın 40-50 kilometre derinliğindeki hedefler F-16'lar tarafından vuruldu.

İşte dakika dakika yaşananlar..


OPERASYON GÖRÜNTÜLERİ
16.51:
Milli Savunma Bakanlığı operasyona ilişkin yeni görüntüler paylaştı.

Yapılan açıklamada, "Demirden pençelerimizin dün gece Suriye'nin kuzeyindeki terörist inlerini paramparça ettiği anlar…" ifadelerine yer verildi.

MSB SON BİLANÇOYU AÇIKLADI: ETKİSİZ HALE GETİRİLEN TERÖRİST SAYISI 58'E YÜKSELDİ
14.47:
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde ateş destek vasıtalarıyla düzenlenen operasyonda 58 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Meşru müdafaa kapsamında, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dün gece ateş destek vasıtaları ile Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 58'e yükseldi." ifadeleri kullanıldı.


"İNLERİNİ BAŞLARINA YIKIYORUZ"
09.45:
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 14 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerindeki PKK/YPG'li teröristlere ait hedeflerin gece boyunca ateş destek vasıtalarıyla güçlü şekilde vurulduğu belirtildi.

"Teröristlerin inlerini başlarına yıkıyoruz" başlıklı açıklamada, "İlk belirlemelere göre en az 14 teröristin etkisiz hale getirildiği belirlendi." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık harekata ilişkin görüntüleri de paylaştı. Görüntülerde, terör örgütüne ait hedeflerin vurulma anları yer aldı.

6 EKİM
23:50
Tel Rıfat'taki bölücü terör örgütü PKK/YPG hedefleri işte böyle vuruldu:


22:47: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'nin kuzeyine düzenlenen hava harekatlarında sözde karargah, barınak ve depolardan oluşan 15 terör hedef imha edildiğini, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, terör örgütü PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Suriye'nin kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda Suriye'nin kuzeyindeki terörist hedeflerine saat 22.00'de hava harekatları düzenlendiği belirtildi.

Hava harekatlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen sözde karargah, barınak ve depolardan oluşan 15 hedef imha edildi.

Harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hale getirildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye tek bir terörist kalmayıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir. Bu harekat sırasında masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır."

22:15 Suriye'de hareketli saatler: Kamışlı'da terör hedefi vuruldu.

17.05 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin kuzeyindeki hava harekatına yönelik iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

TSK'nin Suriye'deki terör örgütü PKK/YPG unsurlarına yönelik hava harekatları sırasında, masum sivillerin, dost unsurların, tarihi ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Vurulan terör kampları, 'hastane ve sivil yerleşim' iddiasıyla servis edilerek bir kara propaganda yürütülmektedir. Terör örgütlerinin manipülasyonlarına itibar etmeyiniz. Terör örgütü PKK/YPG propagandası yapan hesaplar tarafından paylaşılan, 'Türk savaş uçakları Suriye'nin Derik bölgesinde hastane bombaladı' iddiası doğru değildir."


15.33 Kamışlı'da PKK/YPG'nin terör hedefleri SİHA'lar tarafından vuruluyor.



F-16'LARLA 50 KM DERİNLİĞE İNİLDİ
14.58 Suriye'nin kuzeyinde 50 km derinliğinde terör hedefleri F-16'larla vuruldu.

09.46 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'nin kuzeyindeki bölücü terör örgütü PKK/YPG'ye ait hedeflerin vurulmasına ilişkin görüntüleri paylaştı.


TAM İSABET
MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerindeki PKK/YPG'li teröristlere ait hedefler dün gece kahraman pilotlarımız tarafından işte böyle imha edildi." başlığıyla operasyona ilişkin görüntülere yer verdi.

Görüntülerde, PKK/YPG'ye ait petrol kuyusu, barınak ve mühimmat deposu gibi hedeflerin vurulduğu anlar yer alıyor.


26 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
08.56
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki üs bölgesine yönelik teröristlerin saldırısının ardından verilen karşılıkta 26 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Fırat Kalkanı Harekat bölgesindeki Dabık Üs Bölgesine dün gece teröristler tarafından saldırı düzenlendiği belirtildi.


Teröristlerin saldırısına Mehmetçiğin "güçlü bir şekilde karşılık verdiği" bildirilen açıklamada, "Bölgedeki terörist hedeflere yönelik gerçekleştirilen misilleme atışlarında 26 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca söz konusu atışlara ilişkin görüntülere de yer verildi.

02:07 MÜNBİÇ BÖLGESİNDE PKK'YA AİT NOKTALAR VURULUYOR
Türk topçu birlikleri, Münbiç bölgesinde bulunan terör örgütü PKK'ya ait noktaları vuruyor.


01:25 İKİNCİ DALGA HAVA HAREKATI
Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden savaş uçakları havalandı.


01:06 ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ: ÜLKEMİZİN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ KARARLILIĞININ GÖSTERGESİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hava harekatına ilişkin sosyal medya hesabından Türkiye'nin terörle mücadelesine konuusndaki kararlığına vurgu yaparak, "Ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadele kapsamında Suriye'nin kuzeyindeki terörist hedeflerine, uluslararası hukuka uygun şekilde, meşru müdafaa hakları doğrultusunda düzenlenen harekat; ülkemizin terörle mücadele konusundaki kararlılığının göstergesidir. Rabbim, vatanımızın bütünlüğü, devletimizin bekası için mücadele eden Mehmetçiğimizi korusun, kahraman ordumuzu muzaffer eylesin." ifadelerini kullandı.

00:45 İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA: ALLAH, KAHRAMANLARIMIZI KORUSUN
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından TSK'nın hava harekatına ilişkin sosyal medya hesabından videolu paylaşım yaptı. Bakan Yerlikaya, "Allah, kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değdirmesin" ifadelerin yer verdi.

00:15 GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL GÜRAK ABD'Lİ MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin GÜRAK ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Q. Brown JR., telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede güncel gelişmeler ele alındı.


23.56 DİYARBAKIR 8. ANA JET ÜSSÜ'NDEN SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANDI
Öte yandan, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan savaş uçakları görüntülendi.

23:50 GÜLER ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye'deki son gelişmeler ele alındı.

MSB'nin sosyal medya hesabından, " Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, 5 Ekim 2023 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye'nin DEAŞ'a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi. Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı." ifadelerini kullandı.


23:40: SURİYE'NİN KUZEYİNDE 30 HEDEF İMHA EDİLDİ
Suriye'nin kuzeyinde Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerindeki terörist hedeflerine hava harekatı icra edildi, sorumlu teröristlerin de içinde bulunduğu 30 hedef imha edildi.

TEL RIFAT, CİZİRE VE DERİK'TEKİ TERÖR HEDEFLERİ BOMBALANDI
MSB'den yapılan açıklamada, PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek Suriye'nin kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları doğrultusunda, Suriye kuzeyindeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerindeki terörist hedeflerine 5 Ekim saat 23.00'te hava harekatları icra edildiği belirtildi.

30 HEDEF İMHA EDİLDİ
MSB'den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "PKK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek Suriye Kuzeyi'nden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Suriye Kuzeyi'ndeki Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerinde bulunan terörist hedeflerine 5 Ekim 2023 saat 23.00'da hava harekâtları icra edilmiş, icra edilen hava harekâtlarıyla Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) tarafından kullanılan petrol kuyusu ve depolama tesisi ile içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan 30 hedef imha edilmiştir.

ÇOK SAYIDA TERÖRİST ETKİSİZ
İcra edilen harekâtlarda azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye tek bir terörist kalmayıncaya kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir.

Bu harekât sırasında; masum sivillerin, dost unsurların, tarihî ve kültürel varlıklar ile çevrenin zarar görmemesi için her türlü tedbir alınmıştır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN