Ankara'daki saldırıda ikinci teröristin de kimliği belli oldu! Bakan Fidan'dan net mesajı: Pişman olacaklar

Son dakika haberleri... İçişleri Bakanlığı, Ankara'da saldırı girişiminde bulunan ikinci teröristin de kimliğinin belli olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada "DNA incelemesi sonucunda, teröristlerden diğerinin BTÖ (PKK/KCK) üyesi Özkan Şahin olduğu tespit edilmiştir" denildi. Öte yandan teröristlerin Pazar günü gerçekleştirdikleri saldırıdan önceki Perşembe akşamı Kahramanmaraş Göksun’daki cenazeye gitmek için Kayseri’nin Tomarza İlçesi’nden yola çıkan içerisinde 5 elektrik işçisinin bulunduğu aracı Develi İlçesi Köseler Mahallesi’nde durdurmak için bere ve uzun namlulu silahlarla önünü kestiği, aracın durmaması üzerine de otomobile iki el ateş ettikleri ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Ankara'daki saldırı girişimine ilişkin açıklama yaptı. Fidan teröristlerin Suriye'den geldiğini belirterek, "Pişman olacaklar" dedi.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2023, 06:53 Güncelleme 04 Ekim 2023, 16:55
Ankara’daki saldırıda ikinci teröristin de kimliği belli oldu! Bakan Fidan’dan net mesajı: Pişman olacaklar

İÇİNDEKİLER

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan terör örgütü PKK'nın Ankara'daki saldırı girişimine ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.

TERÖRİSTLER PİŞMAN OLACAK
Fidan Ankara'daki saldırı girişimine ilişkin şunları söyledi:
"Terörle mücadelede Türkiye'nin tavrının ne kadar net olduğu bilinen bir husustur. Bu son olaydan sonra da istihbarat ve güvenlik güçlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde iki teröristin Suriye'den geldikleri, burada (Suriye) eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur. Bu vesileyle Irak ve Suriye'de PKK/YPG'ye ait olan bütün altyapı-üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekun meşru hedefidir. Üçüncü tarafların PKK/YPG'li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum. Silahlı kuvvetlerimizin bu terör saldırısına cevabı son derece net olacak. Böyle bir eylemi gerçekleştirdiklerine bir kez daha pişman olacaklar"

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TERÖRİSTİN KİMLİĞİNİ AÇIKLADI
Öte yandan İçişleri Bakanlığı, Bakanlığın önündeki terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerden ikincisinin terör örgütü PKK/KCK üyesi Özkan Şahin olduğunun belirlendiğini bildirdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİMLİKLERİNİ AÇIKLADI
Bakanlıktan yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığına yönelik 2 terörist tarafından 1 Ekim Pazar günü düzenlenen hain saldırı girişiminin, kahraman polislerin anında karşılık vermeleri neticesinde engellendiği ve teröristlerin etkisiz hale getirildiği hatırlatıldı.

Daha önce yapılan araştırmalar ve DNA incelemesi sonucu teröristlerden birinin terör örgütü PKK/KCK üyesi "Kanivar Erdal" kod adlı Hasan Oğuz olduğunun tespit edildiği aktarılan açıklamada, saldırıya karışan ikinci teröristin ise terör örgütü PKK/KCK üyesi Özkan Şahin olduğunun belirlendiğini kaydedildi.

FOTOĞRAFLARI ORTAYA ÇIKTI


Yapılan araştırmalar ve DNA incelemesi sonucunda, teröristlerden diğerinin de BTÖ (PKK/KCK) üyesi Rojhat Zilan kod atlı Özkan Şahin olduğu tespit edildi.

Van nüfusuna kayıtlı olan Şahin'in örgütün üst düzey yöneticilerinden olan Duran Kalkan ile çekilmiş fotoğraflarına ulaşıldı.

Açıklamada, "Güvenlik birimlerimizce başlatılan soruşturma devam etmektedir. Son terörist etkisiz hale getirilinceye dek terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecektir." ifadesine yer verildi.

İŞÇİLERİ DE DURDURMAK İSTEMİŞLER
Hain saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle devam ederken iki teröristin eylemden önceki Perşembe akşamı da bir otomobili gasp etmek amacıyla durdurmaya çalıştığı ortaya çıktı. Kayseri'nin Tomarza İlçesi Çulha köyünde işçi olarak çalışan aynı aileden amca ve yeğenlerin yer aldığı otomobil, Perşembe akşamı Kahramanmaraş Göksun'da yakınlarının cenazesine katılmak için yola çıktı. Develi İlçesi Köseler Mahallesine geldiklerinde köy yolunda bereli ve elinde uzun namlulu silah bulunan iki kişi aracın önünü kesti. Sabah'ta yer alan habere göre, 5 kişinin yer aldığı araçtakiler korkup hızla yoluna devam ederken arkalarından ateş açıldı.

SAİMBEYLİ'YE GELDİKLERİNDE MERMİLERİ FARK ETTİLER
Araçtaki işçiler 112 ihbar hattını arayıp, Köseler köyü yolunda bereli ve uzun namlulu iki kişinin otomobilin önünü kesmeye çalıştığını söyledi. İhbar hattındaki görevliler ise işçileri Jandarma karakoluna gitmeleri konusunda işçileri yönlendirdi. Daha sonra yoluna devam işçiler Adana'nın Saimbeyli İlçesinde yakıt almak için petrol istasyonuna durduklarında otomobilin arka bagaj bölgesine iki mermi isabet ettiğini fark etti.



Kahramanmaraş'ın Göksun İlçesindeki Jandarma Karakoluna giden işçilere, jandarma olayın Kayseri Develi'de yaşandığını belirterek oradaki Jandarma'ya müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.

SALDIRIDAN SONRA İFADELERİ ALINDI
Olayın hemen ardından 112 Acil Çağrı Merkezi hattına ihbarda bulunan, Göksun Jandarma'ya da gidip ihbarda bulunan işçiler daha sonra cenazelerine katıldı. Hain saldırının yaşanmasının ardından işçilerin Pazar akşamı Kayseri'de ifadeleri alındı. İşçiler otomobillerinin Develi İlçesi Köseler Mahallesindeki köy yolunda iki bereli ve uzun namlulu silahlı kişi tarafından durdurulmak istediğini, silahları görünce korkup kaçtıklarını anlattı. İşçiler ifadelerinde "İki bereli kişinin elinde uzun namlulu silahları görünce korktuk. Durmayınca arkamızda iki el atış sesi duyduk. Biz korkuyla mermilerin aracımıza isabet ettiğini fark etmedik. Adana'nın Saimbeyli İlçesinde petrolde durunca otomobilin arka tarafına iki merminin girdiğini fark ettik" dedi.

TERÖRİSTLER PERŞEMBE GÜNÜNDEN İTİBAREN BÖLGEDEYMİŞ
Alınan ifadeler kapsamında yürütülen soruşturmada, iki teröristin saldırıdan önceki Perşembe günü de araç gasp edip eylemi yapma hazırlığında oldukları tespit edilmiş oldu. Kayseri'nin Develi İlçesi kırsalında saklanan teröristlerin köy yolundan geçen otomobilleri durdurmak için uzun süre uğraştığı, Cumartesi günü de Veteriner Hekim Mikail Bozloğan'ın aracının durdurup, Bozloğan'ı şehit ettikten sonra aracını gasp ettikleri belirlendi.


ALÇAK SALDIRIDA TERÖRİSTLER KAMERAYA YAKALANDI
TBMM'nin 2.5 aylık aradan sonra yasama yılı açılışının yapılacağı gün, Ankara'da alçak bir terör eylemi gerçekleşti. Kayseri'nin Develi İlçesinde karayolunda seyrederken durdurdukları veteriner teknikeri Mikail Bozlağan'ı şehit ettikten sonra aracını gasp eden iki terörist, Pazar sabahı 9:30 sıralarında İçişleri Bakanlığı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü tarafındaki nizamiye girişi önüne geldi.

ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISI NASIL GERÇEKLEŞTİ? | VİDEO

Araçtan inen teröristlerden biri uzun namlulu silahla ateş açarak nizamiyeye doğru ilerleyip üzerindeki bombaları infilak ettirirken, diğer teröristte bakanlık içine girmeye çalışırken nöbetçi polis memurları tarafından etkisiz hale getirildi.

TERÖRİSTLER PKK ÜYESİ
Hain saldırıyla ilgili başlatılan geniş çaplı soruşturmada bakanlığın içine sızmaya çalışırken etkisiz hale getirilen teröristin kimliği tespit edildi.

Teröristin 10 yıl önce Mersin'den terör örgütüne katılan ve sözde Özel Kuvvet eğitimi aldığı belirtilen 27 yaşındaki Kaniver Erdal kod adlı Hasan Oğuz olduğu, 2018 yılında hakkında arama kararı çıkartıldığı öğrenildi.

En sonra Suriye'nin Kuzeyindeki Rojava denilen bölgede bulunduklarına dair istihbari kayıtlar bulunan teröristin bağlantılarının tespit edilmesi amacıyla soruşturmanın sürdüğü öğrenildi. Nizamiye girişinde üzerindeki bombayı imha ettiren diğer teröristin ise parçalanması nedeniyle DNA çalışmalarıyla kimliğinin belirlenmeye çalışıldığı öğrenildi.


HAİNLERİN GÜZERGAHI KAYSERİ-KIRŞEHİR-KIRIKKALE-ANKARA
Teröristlerle birlikte 9 kilo 700 gram RDX ihtiva eden C-4 patlayıcı madde, 3 el bombası, 1 roketatar, 1 Glock marka susturucu takılı tabanca, 1 Blow marka tabanca, 1 M-4 marka karabina uzun namlulu silah, 1 AK-47 marka uzun namlulu silah ele geçirilirken, iki teröristin Kayseri'de veteriner teknisyeni öldürdükten sonra gasbettikleri araçla Kayseri-Kırşehir-Kırıkkale-Ankara güzergahını kullandığı ortaya çıktı.

TERÖRİSTLER KAMERALARA YAKALANDI
Teröristlerin gasp ettikleri 38 TP 962 plakalı hafif ticari araçla gece ve gündüz plaka tanıma sistemlerine yansıyan görüntülerine ulaşıldı.

Sabah'ta yer alan habere göre, üzerlerinde askeri kamuflaj görünümünde mont bulunan teröristlerin, gasbettikleri araçla Ankara'ya gelirken kullandıkları güzergahların detaylı olarak incelendiği, kendilerine öncülük yapan aracın olup olmadığıyla ilgili de çalışma yapıldığı öğrenildi.

Ankara Emniyeti ve İstihbarat birimleri ayrıca örgüt üyelerinin bağlantılarını ve Türkiye'de kendilerine lojistik destek anlamında yardım sağlayan örgüt üyeleriyle ilgili de kapsamlı araştırma yaptığı öğrenildi.

PARAMOTORLA GEÇME İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR
İki teröristin gasbettikleri araca bomba yüklemesini Adana'da yaptıkları öne sürülürken, Ankara'ya gelişlerinde Saimbeyli-Feke yolunu kullandıkları kamera görüntüleriyle tespit edildi.

Teröristlerin, en son bulunduğu bölgenin Suriye olması nedeniyle Türkiye'ye nasıl sızdıklarıyla ilgili de sınır hattında ayrı bir çalışma yapılıyor.




Teröristlerin Kayseri'ye ulaşıncaya kadar kırsalda paramotor kullandıkları ihtimali üzerinde durulduğu öğrenilirken, teröristlerin yanlarından roketatar, 10 kilodan fazla patlayıcı ve iki tüfek, iki tabanca, 3 el bombası bulunmasının da bu ihtimali güçlendirdiği kaydedildi. İstihbarat kaynakları, son dönemde PKK terör örgütü içerisinden güvenlik güçlerine teslim olan birçok teröristin ifadelerinde, PKK terör örgütü içerinde paramotor eğitiminin artırıldığı, birçok teröriste paramotor kullanımı konusunda eğitim verildiğini söylediği öğrenildi.

MERSİN'DEKİ SALDIRIYA BENZİYOR
Ankara'da düzenlenen hain saldırı Mersin Mezitli ilçesinde bulunan Tece Polisevine yönelik 26 Eylül 2022 akşamı gerçekleştirilen terör eylemiyle de birçok konuda benzerlik gösteriyor. Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan Tece Polisevine yönelik yapılan PKK'nın hain saldırısının örgütün Suriye alanından gelen teröristler tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Yapılan çalışmalarda, iki kadın teröristin 25 Eylül'de Suriye Munbiç bölgesinden hareket ettiği, daha sonra Afrin'e geldiği, 25 Eylül'ü 26 Eylül'e bağlayan gece sabaha karşı da Mersin Tarsus Çöplü Mahallesi'nde tarım arazilerinin bulunduğu alana paramotor ile geldikleri tespit belirlenmişti.

Arazide yapılan aramada bulunan paramotorun, İtalya menşeili, iki kişi ile birlikte malzeme de taşıyabilen ve 4 bin 500 metre yükselebilen hava aracı olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun yanında İçişleri Bakanlığı girişinde yapılan saldırıyla Mersin'deki yapılan saldırı da teröristlerin hareketleri ve yanlarındaki mühimmatlardan büyük benzerlik gösteriyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK KİMLİKLERİ AÇIKLADI
Saldırıyı üstlenen terör örgütü PKK saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin kimliklerini açıkladı.

SÖZDE ÖLÜMSÜZLER TABURU
Alçak saldırıyı üstlenerek İçişleri Bakanlığı'nın hedef alındığını belirten terör örgütü PKK, alçak eylemini sözde Ölümsüzler Taburu'na mensup teröristlerin gerçekleştirdiğini açıkladı.

Rojhat Zîlan kod adlı Özkan Şahin ve Erdal Şahin kod adlı Hasan Oğuz'un canlı bomba eğitimini nasıl aldığı da ortaya çıktı. Teröristlerden Şahin'in Irak Hınere'deki terör kampında eğitim aldığı belirlendi.