Ermenilerden ABD'de provokasyon! Türkiye büyükelçisi Murat Mercan ve büyükelçilik çalışanlarını hedef aldılar! Türkiye'den sert tepki

Son dakika haberleri... Azerbaycan'ın Ermenistan'ı Karabağ'dan süpürmesi Ermeni işgalcileri kudurttu. ABD'deki radikal Ermeniler bir programa konuşmacı olarak katılmak için Los Angeles'a gelen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ve Büyükelçilik çalışanlarına saldırdı. Ermenilerin imza attığı rezilliği Türkiye'den sert tepki geldi. Washington Büyükelçisi Mercan çirkin saldırıya ilişkin açıklamada, "Amaç bizlerin tepki göstermesi ve konferansın çığırından çıkması, olayların büyümesi ve medyaya yansımasıydı. Gerçekten yani sükunetimizi koruduk" dedi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada olayı araştırmak için Los Angeles Polis Departmanı ile birlikte çalışıldığı belirtildi.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 14:42 Güncelleme 01 Ekim 2023, 06:25
Ermenilerden ABD’de provokasyon! Türkiye büyükelçisi Murat Mercan ve büyükelçilik çalışanlarını hedef aldılar! Türkiye’den sert tepki

İÇİNDEKİLER

Kardeş Azerbaycan'ın Karabağ zaferini hazmademeyen Ermeniler ABD'de Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'a saldırmaya kalktı.

Ermeni provokatörler, ABD'nin Los Angeles eyaletindeki Southern California Üniversitesi kampüsünde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ın konuşmacı olarak katıldığı programı engellemeye çalıştı.

Kısa sürede büyüyen olaylar sonrası bazı provokatörlerin, büyükelçilik çalışanlarına saldırdığı görüldü.

Polisler tarafından engellenen saldırganlar gözaltına alınırken etkinlik de kaldığı yerden devam etti.

HAKARET EDEN 1 KİŞİ SALONDAN ÇIKARILDI
Sheindlin Forum'da düzenlenen ve moderatörlüğünü USC Annenberg Kamu Diplomasisi Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Robert Banks'in yaptığı "Türk Dış Politikasında Kamu Diplomasisinin Rolü" isimli konferansa, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Azerbaycan'ın Los Angeles Başkonsolosu Ramil Gurbanov, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Wilson Center Orta Doğu Programı Başkanı Büyükelçi James Jeffrey, YEE'nin ABD Direktörü Gökhan Coşkun, O3 Medya Yöneticisi Saner Ayar ve konuşmacılar katıldı. Etkinliğin başında bir protestocu, Azerbaycan, Türkiye ve organizatörlere yönelik hakaretlerde bulunması üzerine polis tarafından salondan çıkartıldı.

BÜYÜKELÇİ MERCAN: İLETİŞİMİMİZİ VE ANLAYIŞIMIZI ARTTIRMALIYIZ
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Mercan, konferansta yaptığı konuşmada, haritaya bakıldığında dünyadaki çatışmaların çoğunun Orta Doğu çevresinde yaşandığına işaret etti. Bu zorlu zamanlarda yapılacak şeyin açık olduğunu kaydeden Mercan, "Hemfikir ülkeler, sorunların çözümü için işbirliği yapmalı ve yeni fikirler geliştirebilmelidir. Aynı zamanda iletişimimizi ve anlayışımızı arttırmalıyız aksi halde hiçbir ilerleme kaydedemeyiz." ifadelerini kullandı.

Mercan, Türkiye'nin dış politikasının Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesi üzerine kurulu olduğunu belirterek, Türkiye'nin kuruluşundan bu yana toplumun her kesimine saygı ile yaklaştığını vurguladı.

KONFERANS ÇIKIŞINDA DA SALDIRI DEVAM ETTİ
Türkiye'nin hem çevresindeki hem de Afrika gibi dünyanın başka bölgelerindeki gelişmelere dahlinin önemli olduğunu vurgulayan Mercan, bu konularda daha çok proje geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Ateş de dünya liderlerinin acil siyasi konuları tartışmak için katıldığı büyük küresel zirveler gibi diplomasinin birçok farklı biçimi olduğunu belirterek, "kamu diplomasisi"nin dünyadaki insanlara, tipik özel diplomasinin ulaşamayacağı kişisel bir yolla ulaştığını söyledi.

YEE'nin amacının Türk kültürünü, dilini, yemekleri ve tarihi aracılığıyla dünya çapındaki insanları Türkiye ile buluşturmak olduğunu kaydeden Ateş, bugün 65'ten fazla ülkede bulunduklarını, biri Washington DC'de olmak üzere 86'dan fazla farklı kültür merkezine sahip olduklarını dile getirdi.

Konferansın sona ermesinin ardından YEE Başkanı Ateş, Türkiye'nin Los Angeles Din Hizmetleri Ataşesi İsmail Demirezen ve O3 Medya Yöneticisi Saner Ayar, dışarıda göstericilerin fiziki ve sözlü saldırısına uğradı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta, radikal Ermeni grupların katılımcılara saldırısına tepki gösterdi.

Bakanlık, Güney Kaliforniya Üniversitesinde düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta, radikal Ermeni grupların etkinliğe katılanlara saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Güney Kaliforniya Üniversitesinde Annaberg Gazetecilik Okulu ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) eş ev sahipliğinde 29 Eylül'de düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansa katılan yetkililerin radikal Ermeni gruplar tarafından hedef alındığı, sözlü ve fiziki tacize uğradığı belirtildi.



BÜYÜKELÇİ MERCAN'DAN AÇIKLAMA
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, ABD'nin Los Angeles şehrinde Türk ve Azerbaycan heyetlerine yönelik Ermeni grubun saldırı girişimine ilişkin, "Aslında amaç bizlerin tepki göstermesi ve konferansın çığırından çıkması olayların büyümesi medyaya yansımasıydı. Gerçekten yani sükunetimiz koruduk, muhafaza ettik." dedi.

Mercan, Sheindlin Forum'da düzenlenen ve moderatörlüğünü USC Annenberg Kamu Diplomasisi Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr. Robert Banks'in yaptığı "Türk Dış Politikasında Kamu Diplomasisinin Rolü" isimli konferansta, radikal Ermeni grupların Türk ve Azerbaycan heyetlerine saldırısına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Mercan, konferansın duyurusunun günler öncesinden yapıldığını ve konferansın düzenlendiği üniversitenin de duyurusunu yaptığını belirterek, "Malum gruplar işte ANCA gibi, Ermeni teröristler, aşırı teröristler, gençlik örgütleri bu konferansın yapılmaması için günlerce girişimlerde bulundular. Sosyal medyada sürekli olarak bunları paylaştılar. Hatta bizim üzerimize çarpı işaretleri koydular, fotoğraflarımıza ve üniversite yönetiminin bu konferansı iptal etmesi için ellerinden geleni yaptılar." diye konuştu.

Malum grupların konferansın yapılmaması için kampüste, konferansın yapılacağı salona yakın şekilde toplanılması için duyurularda bulunduklarını aktaran Mercan, bu grupların konferansa katılıp sabotaj etmek, sabotaj yapmak için de duyurularda bulunduklarını kaydederek, olayın nasıl gerçekleştiğini şöyle anlattı:

"Konferansı engellemek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Ama üniversite yönetimi bu konferansın yapılması konusunda ısrarcı oldu. Konferansa katılmak üzere salona girdik. Los Angeles polisi bu şahsı (saldırganı) dışarıya çıkarttı.

Ben kürsüye çıktığım zaman da 11 kişi bunların hepsinin üniversite öğrencisi olduğunu zannediyorum. Ayağa kalktılar. Genç kızlardan bir tanesi, elindeki mobil cihazla herhalde söyleyecekleri sloganları yazmışlar, teker teker o sloganları söylemeye başladı. O söylüyor amigo gibi diğerleri işte bağırıyorlar. O söylüyor, diğerleri bağırıyor. Malum sloganlar malum bilindik sloganlar. Bir polisle öğrenciler arasında biraz temaslar oldu ve öğrencileri çıkarttılar. Bu öğrenciler diğerleri dışarıda bekleyen diğer insanlarla beraber salonun yaklaşık 20-30 metre ilerisinde polis koridoru içinde bağırmalarına devam ettiler. Biz programımızı yaptık."

Mercan, eylemcileri gördüğünde bir baba, bir insan olarak çok üzüldüğünü söyledi.

Eylemcilerin bağırmaları sırasında hiçbir şekilde en ufak bir tepki vermediklerini aktaran Mercan, "Zaten bu da onları biraz zannediyorum kızdırdı ve galeyana getirdi. Çünkü aslında amaç bizlerin tepki göstermesi ve konferansın çığırından çıkması, olayların büyümesi ve medyaya yansımasıydı. Gerçekten yani sükunetimiz koruduk, muhafaza ettik. Orada kendi güvenlik personelimiz de vardı zaten. Çok şükür ki bir şey olmadı. Sonra toplantı bitti. Toplantı bittikten sonra polis bize dışarıda göstericilerin devam ettiğini, böyle azgınlıklarına devam ettiğini bizim beklememizi rica ettiler. Böylelikle bizi güvenli şekilde kampüs dışına çıkaracaklarını söylediler. Bu konuda da bizi sürekli olarak bilgilendirdiler." ifadelerini kullandı.



"DİN İŞLERİ MÜŞAVİRİMİZ'E, ZATEN KAMERALARDA DA GÖRÜLÜYOR, ARKADAN BİR SALDIRI OLDU"
Saldırganların ilk hedeflerinin büyükelçi olduğunu belirten Mercan, polisin tedbirler alarak önce kendilerini dışarıya çıkardığını söyledi.

Mercan, polis arabasına bindikten sonra göstericilerden birinin arabayı durdurmaya çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hemen bir polis koşa koşa geldi arkadan, güvenlik görevlisi diyelim, koşa koşa geldi, O azgını, gösterici bile değil yani gözlerine baktığınız zaman ben size söyleyeyim, gözlerine baktığınız zaman bunların insan olamayacağını hissediyorsunuz. Bu kadar gözü dönmüş olabilir. Onu ileriye ittirdi.

Din İşleri Müşavirimiz'e, zaten kameralarda da görülüyor, arkadan bir saldırı oldu. Onlar ilk önce çıkmışlardı. Arkadan bir saldırı oldu, gömleğinin yırtılması söz konusu oldu. Din İşleri Müşavirimiz'in ifadesi alındı. Daha sonra avukatımız hemen geldi. Bunları da anlatayım ki vatandaşlarımız bilsin. Her türlü hukuki tedbiri alıyoruz. Avukatımız da gerekli bilgileri aldı, videoları aldı kaydetti. Polise de biz videoyu verdik. Din İşleri Müşavirimizi, bir diplomatımız eşliğinde bir hastaneye gönderdik. Hastanede tetkik yapıldı ve sonra müşavirimiz de çıktı. Boynunda ufak bir sıyrık vardı, gömleği yırtılmıştı."

Mercan, ABD'li yetkililere gerekli şikayetlerin yapıldığını, görsel delillerin sunularak, sonuna kadar olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

ABD Diplomatik Güvenlik Birimi ve Los Angeles Polis Biriminin (LAPD) gerekli güvenlik önlemlerini alarak üniversite kampüsünde gerçekleşen olayların büyümesini engellediği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizi ve Azerbaycan'ı, son dönemde ise Ermenistan hükümetini ve bölgedeki barış sürecini de hedef alan radikal diaspora gruplarının nefret dilinin şiddet eylemlerine dönüşmesi endişe vericidir. Heyetimize fiziki saldırıda bulunanlar hakkında gerekli hukuki süreç tarafımızdan başlatılacaktır.

Tarihi olayların dar ve yerel siyasi saiklerle çarpıtılması ve aşırılık yanlısı grupları memnun etmek için yapılan açıklamaların, radikalleşmeyi, nefret söylemini ve şiddeti teşvik ettiği bu olayla bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır."

ÖMER ÇELİK'TEN KINAMA
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yaşanan olaya ilişkin tepkisini dile getirdiği bir paylaşım yaptı. Çelik paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Yunus Emre Enstitüsü'müzün Los Angeles'ta düzenlediği ve Washington Büyükelçimiz Sn Murat Mercan'ın da katılımcısı olduğu programa yönelik provokatör Ermeni grupların saldırgan girişimini şiddetle kınıyoruz.

Saldırgan yalan şebekesi hakikatlerin duyulmasını engelleyemez.

ABD'DEN AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı, Los Angeles'ta düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta, radikal Ermeni grupların, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın da aralarında bulunduğu katılımcılara saldırısına ilişkin, "Diplomatların güvenlik ve emniyetinin teminine olan kesin kararlılığımızı yineliyoruz ve diplomasi yürütenlerin güvenlik ve emniyetini gözetmek için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından AA muhabirine yapılan açıklamada, 29 Eylül'de Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın da katıldığı Güney California Üniversitesi'nin (USC) ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte yaşanan olaylardan haberdar oldukları bildirildi.

Açıklamada, "Diplomatların güvenlik ve emniyetinin teminine olan kesin kararlılığımızı yineliyoruz ve diplomasi yürütenlerin güvenlik ve emniyetini gözetmek için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca olayı araştırmak için Los Angeles Polis Departmanı ile birlikte çalışıldığı belirtildi.



AZERBAYCAN'DAN KINAMA
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ABD'de düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta, radikal Ermeni grupların katılımcılara saldırısına tepki gösterdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye'nin Kamu Diplomasisi" konulu konferansta, radikal Ermeni grupların etkinliğe katılanlara saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Konferansa katılan yetkililerin radikal Ermeni gruplar tarafından saldırıya uğramasını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

2. Karabağ Savaşı ve Azerbaycan'ın Karabağ'da yaptığı antiterör operasyonu sonrasında Azerbaycan ve Türk vatandaşlarına karşı saldırıların Ermenistan'ın etnik nefret ve hoşgörüsüzlük politikasının sonucu olarak yoğun ve sistematik hale gelmesinin ciddi tehdit oluşturduğu belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik karalama kampanyasının başarısızlığını ve bölgedeki yasadışı rejimin çöküşünü hazmedemeyen radikal Ermeni diasporası temsilcilerinin bu tür saldırıları suçtur ve cezalandırılmalıdır. Radikal Ermeni grupların ırk ayrımcılığı, nefret söylemi ve şiddet gibi unsurları içeren bu davranışları, uluslararası toplum tarafından şiddetle kınanmalı ve bu tür eylemlerin önlenmesi için ilgili devlet kurumları tarafından gerekli adımlar atılmalıdır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN