İP'li Özlale'nin kimyasal atık iddiası İzmir'e bomba gibi düşmüştü! İZSU’dan itiraf: Denize değil atık su şebekesine döküyoruz

Geçtiğimiz hafta sonu İP Genel Başkanı Meral Akşener'in yaklaşmakta olan yerel seçimler öncesi partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıkladığı Ümit Özlale, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i topa tutarak, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kokmasın diye körfeze her yıl binlerce ton koku giderici kimyasal madde döküyor" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine İzmir'in gündemine bomba gibi düşen iddia sıcaklığını korurken İZSU’dan itiraf gibi açıklama geldi. Yazılı açıklama yapan İZSU, "Körfez'e değil kanalizasyon şebekesine Magnezyum hidroksit döküyoruz." ifadelerine yer verdi. Öte yandan bunun ABD'nin Los Angeles kenti başta olmak üzere Dünyada gelişmiş ülkelerde sıkça başvurulan bir yöntem olduğunu iddia eden İZSU'nun açıklamaları kulislerde 'itiraf gibi açıklama' olarak yorumlandı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 19:55 Güncelleme 23 Eylül 2023, 20:36
İP’li Özlale’nin kimyasal atık iddiası İzmir’e bomba gibi düşmüştü! İZSU’dan itiraf: Denize değil atık su şebekesine döküyoruz

İÇİNDEKİLER

Bir zamanlar aynı masa etrafında siyaset yapan CHP ve İYİ Parti koltuk kavgasının ardından İzmir'de de karşı karşıya geldi.



Geçtiğimiz hafta sonu İP Genel Başkanı Meral Akşener'in yaklaşmakta olan yerel seçimler öncesi partisinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak açıkladığı Ümit Özlale, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i yerden yere vurdu.



Ulusal bir televizyon kanalında çarpıcı açıklamalarda bulunan Ümit Özlale; CHP'li Soyer'in idaresindeki kentin iyi yönetilmediğini belirtip, "İzmir Büyükşehir Belediyesi kokmasın diye körfeze her yıl binlerce ton koku giderici kimyasal madde döküyor" ifadelerine yer verdi.



Özlale'nin "Pis kokuyu gidermek için yüz milyonlarca liraya kimyasal madde alıp körfeze döküyorlar" iddiası, İzmir gündemine bomba gibi düştü. Özlale'nin iddialarına İZSU'dan itiraf gibi açıklama geldi.

İZSU'DAN İTİRAF ETTİ
Özlale'nin açıklamalarına önce videolu ardından da yazılı açıklama ile cevap veren İZSU Genel Müdürlüğü'nden itiraf gibi yanıt geldi. İZSU yaptığı açıklamada, 'Körfez'e kimyasal döküldüğü' yolundaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, atık su şebekesine magnezyum hidroksit ( MgHo) döktüklerini belirtti.


KÖRFEZ DERİN BİR NEFES ALMIŞ
Kentteki pis koku sorununun, bütüncül bir yaklaşımla ve bilimsel yöntemlerle hazırlanmakta olan koku Master Plan çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar sayesinde çözüldüğünü iddia eden İZSU, açıklamasında İzmir Körfezi'nin alınan önlemler sayesinde derin bir nefes aldığını öne sürdü.

KÖRFEZE DEĞİL ATIKSU ŞEBEKESİNE DÖKÜYORUZ
İzmir Körfezi'ne koku giderici kimyasal döküldüğü yönündeki iddiaların hiçbir dayanağı ve bilimsel gerçekliği olmadığını iddia eden İZSU Genel Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Körfez'e kimyasal döküldüğü yolundaki iddialara yeniden değinmek gerekirse, bu ifadelerle eğer şebekeye uygulanan magnezyum hidroksit ( MgHo) kastediliyorsa, öncelikle bu MgHo körfeze dökülmemekte, atık su şebeke hattına uygulanmaktadır. Akademisyenlerle birlikte yürütülen bilimsel çalışma neticesinde uygulanan bu kimyasalların çevreye bir zararı söz konusu değildir." ifadelerin yer verdi.

DÜNYADA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE SIKÇA BAŞVURULAN BİR YÖNTEM
Bunun ABD'nin Los Angeles kenti başta olmak üzere Dünyada gelişmiş ülkelerde sıkça başvurulan bir yöntem olduğunu iddia eden İZSU: "Atık su şebekelerine yapılan bu zararsız kimyasal uygulaması 100 bin m3 atık suya 8 m3 gibi oldukça düşük bir konsantrasyonda uygulanmaktadır. Şebekeye verilen MgOH zararsız bir kimyasal olup şebekenin performansını artıran, atık su şebeke borularının çeperlerinde katılaşmayı engelleyen, şebeke atık suyunun da pH değerini artıran bir kimyasaldır. Lavabo açıcı malzemelerden daha az zararlı olan bu malzeme atık su arıtma tesisinin de performansını olumlu yönde etkilemektedir." ifadelerine yer verildi. İZSU'nun açıklamaları kulislerde 'itiraf gibi açıklama' olarak yorumlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN