CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun EOKA skandalı Yunanistan'da da gündem oldu!

CHP’nin 100. Yılına özel hazırlanan bir klipte EOKA’lı teröristlerin kullanılması büyük tepki çekmişti. Sosyal medyadaki tüm tepkilere rağmen skandal video kaldırılmazken CHP kanadından üstüne bir de savunma geldi. EOKA videosu Yunanistan’da da gündem oldu.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2023, 10:54 Güncelleme 11 Eylül 2023, 12:57
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun EOKA skandalı Yunanistan’da da gündem oldu!

İÇİNDEKİLER

CHP, resmi sosyal medya hesaplarından, kuruluşunun 100. yılına özel bir video klip yayınladı.

Video, "Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası Cumhuriyet Halk Partisi yüz yaşında. Altı okun ilkeleri yüz yıldır, emeğin, özgürlüğün, halkın ve haklının sesi oldu. Hepimize kutlu olsun" notu ile paylaşıldı.



YENİ SKANDAL PATLAK VERDİ!
Söz konusu videonun 52. saniyesinde skandal bir görsel kullanıldığı dikkatlerden kaçmadı. CHP'nin hazırladığı ve Kılıçdaroğlu'nun X hesabından paylaşılan 100. yıl videosunda, Kıbrıs'taki Türk mücahitler diye o dönem Türk bayrağını ele geçiren EOKA'cıların fotoğrafı kullanıldı.

(Videonun 52. saniyesinde yer alan söz konusu görsel)

Fotoğrafta, 23 Nisan 1964'te EOKA'lı teröristlerin ele geçirdiği Türk bayrağı görülüyor.

TEPKİLERE SKANDAL SAVUNMA
Tepkiler çığ gibi büyürken CHP kanadından gelen savunma daha da ilginçti. CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu "Filmin 50 ve 59'uncu saniyeleri arasındaki bölümde Ecevit'in bu hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi yer almaktadır." diyerek milletin aklıyla adeta alay etti.

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE KOL KOLA SEÇİME GİRİP HÜKÜMETİ SUÇLADI
Terör örgütleriyle kol kola seçime gittiği halde skandalı savunup hükümeti hedef alan Bankoğlu,"Filmden alınan tek bir fotoğraf ile algı operasyonu yapmaya çalışanların ve Süleyman Şah Türbesi'nde ve Ege Adaları'nda toprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'DA GÜNDEM OLDU
Kılıçdaroğlu'nun paylaşımı kısa sürede Yunanistan'da gündem oldu. Yunan sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda Kılıçdaroğlu'nun videosundan EOKA'lı kısım kullanılarak "Kılıçdaroğlu'nun hiçbir zaman cumhurbaşkanı olamayacak olması tesadüf değil" denildi.

İşte o paylaşım:
Kılıçdaroğlu'nun hiçbir zaman cumhurbaşkanı olamayacak olması tesadüf değil

Parti, 100. yılında Kıbrıs işgalinde savaşan Türk askerleri yerine EOKA savaşçılarının yer aldığı bir video yayınladı. Bunun sonucunda genel bir yıkım yaşandı

"EOKA İSYANLARI, TÜRK PARTİSİNİN VİDEOSUNDA"

Yunanistan'da yayın yapan ANT1 televizyonu, "EOKA isyanları, Türk partisinin 100'üncü yılını gösteren videoda." diye yazdı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi merkezli Sigma, Cumhuriyeti Halk Partisi'nin kuruluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla hazırlanan videoda EOKA'dan görüntülerin kullanıldığını aktardı.

EOKA NEDİR?
1963 yılında Ada'da yaşayan Türklere saldırılar yoğun bir şekilde başladı. 1971 ENOSİS'i gerçekleştirmek EOKA (Ethniki Organosis Kiprion Agoniston) Birliği kuruldu.

EOKA, Yunan ordusundaki Rum bir subay olan; I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda ve komünist karşıtı silahlı mücadelede faaliyet göstermiş Yeoryos Grivas liderliğinde kuruldu ve faaliyet gösterdi. Grivas, Bizans söylencelerinin kahramanı, işgalcileri Bizans topraklarından atmasıyla bilinen Digenis Akritas'a atfen "Digenis" takma adını kullandı. Grivas'tan sonra komuta kademesinin ikinci sırasında, yine Yunan ordusunda subay olan, ancak saha tecrübesi bulunmayan Grigoris Afksentiu vardı.

Filistin'de gerilla yöntemlerini kullanarak İngilizler ile savaşan ve sonunda İngilizlerin Filistin'i terk etmek zorunda bırakan Irgun'u örnek almıştır. Yunan İç Savaşı'nda Yunan komünistlere karşı mücadele eden Grivas, 1951 yılında adada gönüllüler toplayarak Yunanistan'a eğitime götürmüştür. 1954 yılında eğitimi alan savaşçılar ile Kıbrıs'a geri dönmüştür. EOKA 1 Nisan 1955 tarihinde ilk sabotaj eylemini gerçekleştirmiştir.

EOKA 20 Aralık 1963 Kıbrıs Türklerine karşı silahlı saldırılar başlattı. Olaylarda toplam 363 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti. 174 Kıbrıslı Rum öldürüldü. Başlangıçta 30 Türk Köyü saldırılara maruz kaldı. Toplam ise 103 köye saldırılar düzenlendi.

Köylüler göç etmek zorunda kaldı. Ayvasıl bölgelerinde Türklere yapılan saldırılardan sonran yapılan kazılarda içerisinde 14 günlük bebeğin ve 70lik ihtiyarların bulunduğu 21 kişinin cesedine ulaşıldı. Cesetlerin bazılarının canlı olarak çukura atıldığı belirlendi. Bu çukurlar 14 Ocak 1964 Birleşmiş Milletler barış gücü tarafından açıldı.

Lefkoşe'nin kumsal kesiminde 11 kişi öldürüldü. Bunlarda 4'ü Kıbrıs Türk kuvvetleri alayında görevli Dr.Bnb Nihat İlhan'ın eşi ve üç çocuğuydu. Nihat İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvvet, çocukları, Kutsi ve Hakan vahşice katledildi. Evden Bnb. Nihat İlhan'ın ailesinden başka ihtiyar ev sahipleri de vardı.

Baskının yapıldığı ev daha sonra ''BARBARLIK MÜZESİ'' olarak ziyarete açıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN