CHP'nin paylaştığı 100. yıl videosunda EOKA'lı teröristlerin fotoğrafı yer aldı

Son dakika haberi! CHP'de her geçen gün yeni bir skandal patlak vermeye devam ediyor. Son olarak ise CHP'nin 100. yılına özel bir video klipte EOKA'lı teröristler yer aldı. Söz konusu videonun 52. saniyesinde 23 Nisan 1964'te EOKA'lı teröristlerin ele geçirdiği Türk bayrağı görülüyor. CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun imza attığı skandala sosyal medyadan tepki yağdı. Bazı vatandaşlar CHP'nin milli güvenlik sorunu haline geldiğini ifade ederek, "CHP'ye artık savcıların bakması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. AK Parti skandala tepki gösterirken CHP'den EOKA'lı teröristlerle ilgili akılalmaz bir savunma yapıldı.

Giriş Tarihi 10 Eylül 2023, 01:46 Güncelleme 10 Eylül 2023, 16:09
CHP’nin paylaştığı 100. yıl videosunda EOKA’lı teröristlerin fotoğrafı yer aldı

İÇİNDEKİLER

CHP, resmi sosyal medya hesaplarından, kuruluşunun 100. yılına özel bir video klip yayınladı. Video, "Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası Cumhuriyet Halk Partisi yüz yaşında. Altı okun ilkeleri yüz yıldır, emeğin, özgürlüğün, halkın ve haklının sesi oldu. Hepimize kutlu olsun" notu ile paylaşıldı.

CHP'NİN 100. YIL VİDEOSUNDA EOKA'LI TERÖRİSTLER YER ALDI I VİDEO İZLE



(Videonun 52. saniyesinde yer alan söz konusu görsel)

YENİ SKANDAL PATLAK VERDİ!

Söz konusu videonun 52. saniyesinde skandal bir görsel kullanıldığı dikkatlerden kaçmadı. CHP'nin hazırladığı ve Kılıçdaroğlu'nun X hesabından paylaşılan 100. yıl videosunda, Kıbrıs'taki Türk mücahitler diye o dönem Türk bayrağını ele geçiren EOKA'cıların fotoğrafı kullanıldı.



Fotoğrafta, 23 Nisan 1964'te EOKA'lı teröristlerin ele geçirdiği Türk bayrağı görülüyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CHP'nin EOKA skandalına sosyal medyada hesabından tepki gösterdi.

ALLAH CHP'Yİ YÖNETENLERE AKIL, FİKİR, İZAN, MİLLİ ŞUUR VE TARİH BİLİNCİ NASİP ETSİN
Dağ, paylaşımında, "Sn. Kılıçdaroğlu'nun 'nun sosyal medya hesabından paylaşılan CHP'nin 100. yıl videosunda Türk mücahitler yerine EOKA'cı teröristlerin görseli yer almış. Bu hata sehven mi yoksa kasten mi yapıldı bilemiyoruz. Ama CHP'nin bu hataları yanlış dirhemle doğru ölçü olmayacağını göstermektedir. 100'üncü yılında "yüz karası" bir paylaşıma imza atan CHP, şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Allah CHP'yi yönetenlere akıl, fikir, izan, milli şuur ve tarih bilinci nasip etsin." ifadelerine yer verdi.

TEPKİ YAĞDI
CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun imza attığı skandala sosyal medyadan tepki yağdı.



İşte o tepkilerden bazıları:

Seccadeye bas, İstiklal Marşı'nı unut, Eoka fotoğrafı paylaş, kazanacak adaylar varken bilerek seçimi kaybet yahu istifa et artık yeter


CHP'YE ARTIK SAVCILARIN BAKMASI GEREKİYOR
Sezgin Tanrıkulu'nun açıklamaları, EOKA'cıların videoda kullanılması, Atatürk'e maymun diyen kadının danışman yapılması ve daha görmediğimiz birçok şey. CHP'ye artık savcıların bakması gerekiyor.

CHP BU ÜLKENİN MİLLİ GÜVENLİK PROBLEMİ HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR
Videonun 52. saniyesindeki gülerek selam veren askerler EOKA askerleridir. Sayısız Kıbrıs Türk'ünün katilleridir. Şehit Yzb. Cengiz Topel'i işkenceyle öldürenlerdir. CHP bu ülkenin Milli Güvenlik Problemi haline dönüşmüştür!

CHP'DEN SKANDAL SAVUNMA
Öte yandan yandaş T24'e açıklama yapan CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu akılalmaz ifadelerle skandalı savunmaya kalktı.



MİLLETİN AKLIYLA ALAY ETTİLER
Videoda fotoğrafın ardından gösterilen Beşparmak Dağları ile Bülent Ecevit'e dikkat çekerek başka bir mesaj verdiklerini iddia eden Bankoğlu, "Filmin 50 ve 59'uncu saniyeleri arasındaki bölümde Ecevit'in bu hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi yer almaktadır." diyerek milletin aklıyla adeta alay etti.

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE KOL KOLA SEÇİME GİRİP HÜKÜMETİ SUÇLADI
Terör örgütleriyle kol kola seçime gittiği halde skandalı savunup hükümeti hedef alan Bankoğlu,"Filmden alınan tek bir fotoğraf ile algı operasyonu yapmaya çalışanların ve Süleyman Şah Türbesi'nde ve Ege Adaları'nda toprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.



EOKA NEDİR?
1963 yılında Ada'da yaşayan Türklere saldırılar yoğun bir şekilde başladı. 1971 ENOSİS'i gerçekleştirmek EOKA (Ethniki Organosis Kiprion Agoniston) Birliği kuruldu.



EOKA, Yunan ordusundaki Rum bir subay olan; I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı'nda ve komünist karşıtı silahlı mücadelede faaliyet göstermiş Yeoryos Grivas liderliğinde kuruldu ve faaliyet gösterdi. Grivas, Bizans söylencelerinin kahramanı, işgalcileri Bizans topraklarından atmasıyla bilinen Digenis Akritas'a atfen "Digenis" takma adını kullandı. Grivas'tan sonra komuta kademesinin ikinci sırasında, yine Yunan ordusunda subay olan, ancak saha tecrübesi bulunmayan Grigoris Afksentiu vardı.

Filistin'de gerilla yöntemlerini kullanarak İngilizler ile savaşan ve sonunda İngilizlerin Filistin'i terk etmek zorunda bırakan Irgun'u örnek almıştır. Yunan İç Savaşı'nda Yunan komünistlere karşı mücadele eden Grivas, 1951 yılında adada gönüllüler toplayarak Yunanistan'a eğitime götürmüştür. 1954 yılında eğitimi alan savaşçılar ile Kıbrıs'a geri dönmüştür. EOKA 1 Nisan 1955 tarihinde ilk sabotaj eylemini gerçekleştirmiştir.



EOKA 20 Aralık 1963 Kıbrıs Türklerine karşı silahlı saldırılar başlattı. Olaylarda toplam 363 Kıbrıslı Türk hayatını kaybetti. 174 Kıbrıslı Rum öldürüldü. Başlangıçta 30 Türk Köyü saldırılara maruz kaldı. Toplam ise 103 köye saldırılar düzenlendi.

Köylüler göç etmek zorunda kaldı. Ayvasıl bölgelerinde Türklere yapılan saldırılardan sonran yapılan kazılarda içerisinde 14 günlük bebeğin ve 70lik ihtiyarların bulunduğu 21 kişinin cesedine ulaşıldı. Cesetlerin bazılarının canlı olarak çukura atıldığı belirlendi. Bu çukurlar 14 Ocak 1964 Birleşmiş Milletler barış gücü tarafından açıldı.

Lefkoşe'nin kumsal kesiminde 11 kişi öldürüldü. Bunlarda 4'ü Kıbrıs Türk kuvvetleri alayında görevli Dr.Bnb Nihat İlhan'ın eşi ve üç çocuğuydu. Nihat İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvvet, çocukları, Kutsi ve Hakan vahşice katledildi. Evden Bnb. Nihat İlhan'ın ailesinden başka ihtiyar ev sahipleri de vardı.



Baskının yapıldığı ev daha sonra ''BARBARLIK MÜZESİ'' olarak ziyarete açıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN