Başkan Erdoğan G20 Zirvesi'nde! Diplomasi mesaisi... Al Nahyan, Lula da Silva, Yoon Suk Yeol, Scholz ve MIKTA liderleriyle temas

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Liderler Zirvesi'ne katıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan'a ilgi büyüktü. Türkiye, bölgesel ve küresel konularda üstlendiği kritik rol ve ortaya koyduğu vizyonla zirvenin ana aktörlerinden biri olarak ön plana çıkarken Başkan Erdoğan da diplomasi trafiğine başladı. Bu kapsamda Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, MIKTA Liderleri ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2023, 07:20 Güncelleme 09 Eylül 2023, 16:48
Başkan Erdoğan G20 Zirvesi’nde! Diplomasi mesaisi...  Al Nahyan, Lula da Silva, Yoon Suk Yeol, Scholz ve MIKTA liderleriyle temas

İÇİNDEKİLER

Hindistan'ın ev sahipliğinde bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı resmi karşılama töreniyle başladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki törende zirveye katılan liderleri tek tek karşılayarak fotoğraf çektirdi.



Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu liderler tören kapsamında "Liderler Alanı"nda bir araya geldi.



Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine giriş yaptı.

Erdoğan da "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunda yer aldı. Burada Başkan Erdoğan'a ilgi büyüktü.


"G20'NİN YILDIZI ERDOĞAN"
G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin A Haber ekranlarında konuşan Türkmedya Ankara Temsilcisi, ''G20'nin yıldızı Başkan Erdoğan. Keşke onun gibi 1-2 lider daha olsa. Onun burada yıldız olması bizi onurlandırıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.




DİPLOMASİ MESAİSİ

Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın diplomasi mesaisi de başladı.



Dün ayağının tozuyla Yeni Delhi'de Japonya Başbakanı Kişida Fumio'yu kabul eden Erdoğan, bugün başlayan zirvede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştü.


Görüşmede, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.




Erdoğan, Al Nahyan ile olan görüşmesinden sonra Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Brezilya ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınırken, G20 üyesi iki büyük ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.





Lula da Silva'nın Başkan Erdoğan'a sarılması dikkatlerden kaçmadı.



YOON SUK YEOL İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 18'inci G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile görüştü.

Türkiye-Güney Kore ikili ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, mevcut ilişkileri geliştirecek adımlar ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.





MIKTA LİDERLERİYLE TOPLANTI
Başkan Erdoğan daha sonrasında MIKTA liderleriyle toplantı yaptı.



Erdoğan, MIKTA üyesi ülkelerin lideriyle gerçekleştirdiği görüşmede terörizm, İslam düşmanlığı gibi yayılan problemlerin daha adil bir dünyanın inşa edilmesi konusunda MIKTA'nın sorumluluğunu artırdığını ifade etti.




TEK GÖZÜ KAPALI SCHOLZ...
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, G20'deki temasları kapsamında Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Scholz'un gözünde yer alan göz kapama bandı dikkatlerden kaçmadı.


Görüşmede, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri ele alınırken Türkiye-AB diyalog mekanizmasının yeniden işletilmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Almanya Başbakanı Scholz'a, kısa bir süre önce geçirdiği kaza nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, iki ülke arasında 2022 yılında ulaşılan 45 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmak için enerji arzı, yenilenebilir enerji, inovasyon ve teknoloji transferleri gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmek gerektiğini ifade etti.

ERDOĞAN, DÜNYA BANKASI BAŞKANI BANGA'YI KABUL ETTİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, Erdoğan Banga'yı yeni görevi dolayısıyla kutladı.

Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin Dünya Bankası ile köklü ilişkilerinden ve "asrın felaketi" sonrası bankanın desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kabulde, Erdoğan, Dünya Bankası Grubu'nun 17 milyar dolar büyüklüğündeki üç yıllık Türkiye Fonu'nu 18 milyar dolar ilave ile 35 milyar dolara yükseltme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yatırımların tamamının deprem bölgesinin yeniden inşası başta olmak üzere istihdam ve üretime yönelik uzun vadeli yatırımlara dönüşeceği ifade edilen görüşmede Başkan Erdoğan, Dünya Bankası ile yeni dönemde iş birliklerinin derinleşeceğine inandığını söyledi.

    

İKİ LİDER ZİRVEYE KATILMADI
Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20'ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi.



Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmadı. Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil etti.


G20 İÇİN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Yeni Delhi'de havadan ve karadan güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarıldı. Zirve için 50 binden fazla polisin görev yapacağı belirtilirken, Hindistan Ulusal Güvenlik Muhafızları'nın güvenliği sağlama hususunda polis kuvvetine destek vereceği bildirildi. Zirvenin yapılacağı bölgede birçok cadde, sokak ve işyeri 3 gün süreyle kapatıldı. Ayrıca, 8-10 Eylül'de bazı bölgelerde seyahat kısıtlamaları uygulanacak. Önlemlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda trafik akışını sağlamaya çalışan polisin, toplantının yapılacağı alana giden güzergâhta bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü. G20 hazırlıkları tamamlanan Yeni Delhi'de cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboardlar zirve için "G20" başlığıyla süslendi, G20 üyesi ülkelerinin bayrakları asıldı.

Yeni Delhi'de cadde ve sokaklar, kaldırım ve billboardlar zirve için "G20" başlığıyla süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı. Kent genelinde yolcu taşımacılığı yapan birçok rikşa (çekçek) ve taksi de G20 etiketleri ile donatıldı.

TÜM DÜNYA YAKINDA TAKİP EDİYOR
Zirveyi ulusal ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşu yakından takip ediyor. Basın mensupları, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki basın merkezinde zirvedeki gelişmeleri izleyicilerine ve okuyucularına aktarıyor.



AFRİKA BİRLİĞİ DAİMİ ÜYE OLACAK
Hindistan'ın ev sahipliğinde yapılan zirvede dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20'nin Afrika Birliği'ni "daimi üye" olarak kabul edeceği bildirildi.

1- G20 NEDİR?
Resmi adı "Finansal Piyasalar ve Dünya Ekonomisi Zirvesi" olan G20, her yıl düzenlenen ve dünyanın en etkili 20 ekonomisinin temsilcilerini bir araya getiren kritik bir zirve.

2- NE ZAMAN KURULDU?
1999 yılındaki Köln Zirvesi'nde, sistem açısından önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmiş ve G8 Maliye Bakanlarının 25 Eylül 1999'daki Washington Toplantısı'nda, küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan 20'ler Grubu (G20) resmen ilan edilmiştir.

3-G20'DE HANGİ ÜLKELER VAR?
ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve grubun 20'nci üyesi Avrupa Birliği.

Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar:

Uluslararası Para Fonu (İMF) Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)

4- G20 NEDEN ÖNEMLİ?
G20 içerisinde sayılan ülkeler;
- Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85'ini
- Dünya nüfusunun yüzde 66'sını
- Uluslararası ticaretin yüzde 75'ini
- Uluslararası yatırımın yüzde 80'ini temsil ediyor.
5-Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?

G-20'nin aldığı kararlar günlük hayatımıza, eğitimimize, kullandığımız teknolojiye kadar her alanda yaşamımızı etkileyebiliyor.

4- G20 NEDEN ÖNEMLİ?
G20 içerisinde sayılan ülkeler;
- Küresel gayri safi hasılanın yüzde 85'ini
- Dünya nüfusunun yüzde 66'sını
- Uluslararası ticaretin yüzde 75'ini
- Uluslararası yatırımın yüzde 80'ini temsil ediyor.

5-HAYATIMIZI NASIL ETKİLİYOR?
G-20'nin aldığı kararlar günlük hayatımıza, eğitimimize, kullandığımız teknolojiye kadar her alanda yaşamımızı etkileyebiliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN