Akşener CHP'yi 'İYİ' sıkıştırıyor! Büyükşehirlerde "Bilge - Kürşad - Ümit" formülü | Saadet, Gelecek ve DEVA'nın yol haritası belli oldu

Meral Akşener'in 'CHP'den ne koparsam kardır' mottosuyla yürüttüğü at pazarlığı sonrası İYİ Parti'de iki görüş hakim. "Partinin kurumsallaşması lazım" diyenler İstanbul ve Ankara dahil seçimlere ayrı girilmesi gerektiğini belirtirken; bazı İYİ Partililer ise "İş birliği olmazsa belediyeleri Cumhur alır" görüşünü telaffuz ediyor. İzmir için Ümit Özlale ismini veren Akşener'in İstanbul için Bilge Yılmaz, Ankara için Kürşad Zorlu isimlerini düşündüğü kulislerde konuşuluyor. Bir yandan da gözler CHP'den 38 vekil koparan 'söğüşçü'lere çevrildi. Saadet ve Gelecek'in kendi içinde ittifak yapacağı, DEVA'nın ise ayrı adayla gireceği söyleniyor.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2023, 09:23 Güncelleme 07 Eylül 2023, 09:44
Akşener CHP’yi ’İYİ’ sıkıştırıyor! Büyükşehirlerde Bilge - Kürşad - Ümit formülü | Saadet, Gelecek ve DEVA’nın yol haritası belli oldu

İÇİNDEKİLER

28 Mayıs'ta tarihi bir hezimete uğrayan CHP ve İYİ Parti, yerel seçimlere giderayak kirli bir at pazarlığına tutuştu.

Meral Akşener ve kurmaylarının hem CHP'yi hedef alan hem de ittifaka açık kapı bırakan muğlak tutumu bu durumu açık etti.

Akşener, Büyük Taarruz'un yıl dönümünde yaptığı konuşmada Kemal Kılıçdaroğlu'nu yerden yere vurmuş, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'a da "yüreksizsiniz" diyerek sitem etmişti. "Kendi kadrolarımızla milletin huzuruna çıkacağız" ifadelerini kullanmıştı.



"YAPMAM" DEDİĞİ İTTİFAKA KILIF BULDU
İYİ Parti liderinin bu çıkışının etkisi çok uzun sürmedi ve ertesi gün "Yerel seçimde ittifak yok, bazı yerlerde işbirliği olabilir" diyerek 'yapmam' dediği ittifaka kılıf buldu.

Ancak Aynı Akşener, "Bu netlikle söylüyorum. Biz hür ve müstakil bir siyasi parti olarak bu seçimde kendimizin kaç kilo ettiğini tarttıracağız, göreceğiz, paylaşacağız" diyerek yine çeklişkili bir tutum sergiledi, CHP'ye gözdağı verdi.



İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR'DE DESTEK YOK: ADAY İSMİ BİLE VERDİ
İYİ Parti lideri Meral Akşener dört nala sürdürdüğü at pazarlığında el yükseltmek için çarpıcı bir çıkışa daha imza attı.

"İstanbul ve Ankara'da seçime ayrı gireceğiz" diyerek CHP'ye rest çeken Akşener, İzmir için "Ümit Özlale ile çalışıyoruz. Kendisi de aday olduğunu biliyor" dedi.

"İSTANBUL'UN KAYBEDİLMESİNİ GÖZE ALIYORUM, BELKİ BİZİMKİ SEÇİLİR"
Akşener kendisine yöneltilen "İstanbul'un kaybedilmesini göze alıyor musunuz?" sorusuna da "Hepsini alıyoruz. Belki de bizimki seçilecek" yanıtını verdi.




İSTANBUL VE ANKARA İÇİN DÜŞÜNDÜĞÜ İSİMLER
İzmir için Ümit Özlale ismini telaffuz eden Meral Akşener'in İstanbul için Bilge Yılmaz, Ankara için Kürşad Zorlu isimlerini düşündüğü kulislerde konuşuluyor.

Bu durum ve yapılan planlı açıklamalar, İYİ Parti ve Meral Akşener'in yerel seçimler öncesi pazarlıkta el yükseltme hamlesini somut bir şekilde gözler önüne serdi.




AKŞENER MUĞLAK, KURMAYLAR NET DEĞİL
Akşener'in at pazarlığı yaparak sergilediği muğlak tutum sonrası parti kurmayları da "Seçimlere ayrı girilecek mi?" , "CHP ile iş birliği olacak mı?" sorularına net bir yanıt veremiyor.

Çelişkilerle cebelleşen İYİ Parti tabanında iki görüş hakim...

"KURUMSALLAŞALIM" GÖRÜŞÜ: İSTANBUL, ANKARA DAHİL SEÇİMLERE AYRI GİRELİM
İYİ Parti'nin kurumsallaşması gerektiğini belirtenler, "Seçimlere ayrı adayla girmeliyiz. Kimsenin yanında durmamalıyız. Buna İstanbul ve Ankara da dahil" diyor.

"İŞ BİRLİĞİ OLMAZLA BELEDİYELERİ CUMHUR İTTİFAKI ALIR"
İYİ Parti'deki bir başka grup ise ilk görüşün aksine "Ankara ve İstanbul gibi illerde iş birliği yapılmalı, ortak bir adayda uzlaşmalı. Aksi halde muhalefet belediyelerin çoğunu Cumhur İttifakı'na kaptırabilir" değerlendirmesini yapıyor.



Öte yandan İYİ Parti'nin 'ne koparsam kardır' mottosuyla yürüttüğü at pazarlığı CHP yandaşlarında 'seçimleri kaybedeceğiz' endişesi oluşturdu.

AKŞENER'İN AT PAZARLIĞI SONRASI CHP YANDAŞLARINDA 'BÜYÜKŞEHİRLERİ KAYBEDECEĞİZ' ENDİŞESİ
Ekremci Sözcü TV yazarlarından İsmail Saymaz, hem İYİ Parti hem de HDP ile yerel seçim ittifakı yapılmasını dile getirdi.

"Dokuz büyükşehir risk altında" diyen Saymaz, "İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla ve Tekirdağ'da belediyeler el değiştirir. İyi Parti'ye ek olarak HDP'nin de aday çıkarması halinde İzmir ve Hatay da risk altına girer" şeklinde konuştu.



Saymaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

İyi Partililerin 'hür ve müstakil' olma çabasını anlayabiliyorum. "AK Parti'ye karşı fakat CHP'den de ayrı" olduklarını göstermek istiyorlar. Ancak bu hamle için yerel seçimi milat olarak görmelerini hatalı buluyorum. Cumhur'un ortak adaylar göstereceği bugünden belliyken, muhalefet ayrışırsa hezimet kaçınılmaz olur.

Ortak adayların 31 Mart 2019'da aldığı oylardan İyi Parti'nin 14 Mayıs 2023'teki oylarını düştüğümüzde akıbetin ne olacağını tahmin edebiliriz. İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla ve Tekirdağ'da belediyeler el değiştirir. İyi Parti'ye ek olarak HDP'nin de aday çıkarması halinde İzmir ve Hatay da risk altına girer.



Bir yandan da CHP'den 38 vekil koparan küçük ortakların izleyeceği yol haritası merak konusu oldu...

'SÖĞÜŞÇÜ'LERİN YOL HARİTASI... SAADET VE GELECEK KENDİ İÇİNDE İTTİFAK, DEVA AYRI
CHP'den 10'ar sandalye alan Saadet Partisi ile Gelecek Partisi'nin, yerel seçimlere "birlikte işbirliği yaparak" gireceği, her iki partinin il il, ilçe ilçe ve belde belde çalışarak, belediye başkan adaylarını birlikte belirleyeceği ifade ediliyor.

CHP'den 15 vekil söğüşleyen DEVA Partisi'nin de görüşünün "seçimlere ayrı adaylarla girmek yönünde olduğu" kaydediliyor.