Dünya basını Soçi zirvesine kilitlendi: Dengeler Türkiye lehine değişiyor

Dünya basını, Soçi zirvesine kilitlendi. Uluslararası medya, güç dengesinin Başkan Erdoğan’ın lehine değiştiğini bildirdi. Uluslararası medya, özellikle "Tahıl koridoru anlaşmasına" atıf yaparak bu görüşmelere geniş yer verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Eylül 2023 Güncelleme 06 Eylül 2023, 07:00
Dünya basını Soçi zirvesine kilitlendi: Dengeler Türkiye lehine değişiyor

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 3 saatlik bir zirve gerçekleştirdi. Dünya, bu buluşmaya kilitlendi. Başkan Erdoğan, Afrika ülkelerine gönderilecek tahılın, Türkiye'de un haline dönüştürülüp sevk edilebileceğini bildirdi. Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için çalışılacağını söyledi. Sinop Nükleer Enerji santrali ile ilgili konunun da masaya geldiğini bildirdi. Uluslararası medya, özellikle "Tahıl koridoru anlaşmasına" atıf yaparak bu görüşmelere geniş yer verdi. Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasi çabalarını dile getirdi:



ENFLASYONU DiZE GETİRECEĞİZ
Başkan Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası çarpıcı mesajlar verdi: Hayat pahalılığı ile mücadelemizi daha sıkı yürüteceğiz. Enflasyonu dize getireceğiz. Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara kesilen ceza miktarı 188 milyon lirayı geçti. Çiftçilerimize gübre ve mazot desteği olarak ekim ayında 11.5 milyar vereceğiz. Yüksek öğretimde okuyan öğrencilerimize taahhüdümüz olan 10 GB internet ve cep telefonu desteğini bir sonraki toplantımızda açıklayacağız. Evlenecek gençlerimize uygun şartlarda kredi meselesi de yakın takibimizdedir. Bu ülkeyi bir avuç azınlığın malı, bu milleti de aynı azınlığın kölesi olarak gören müstekbirlerin devri çoktan kapanmıştır. Sırf yabancı diye sırf başka bir dil konuşuyor diye sırf başı örtülü, çarşaflı, takkeli, sakallı diye insanlara laf atmak, hakaret etmek, hele hele el uzatmak asla kabul edebileceğimiz bir davranış değildir.




CNN International: Putin ve Erdoğan, tahıl anlaşmasını müzakere etti. Mevcut tabloda değişim, Putin'in zararına, Erdoğan'ın faydasına oldu.
New York Times: Samimi bir diyalog oldu. Başkan Erdoğan, yeni teklifleri gündeme getirdi.
AP: Erdoğan, Tahıl Anlaşması'nı yeniden yürürlüğe sokmak için büyük çaba gösteriyor.
The Guardian: Erdoğan birçok konuda en önemli arabulucu oldu...
DW: Türk lider, Rusya'nın tahıl anlaşmasının yakında yenilemesini umuyor.
Politico: Yaptırımların kalkması halinde Rusya tahıl anlaşmasını yeniden başlatmaya hazır.
France 24: Soçi önemli bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. Erdoğan yeni seçenekleri sundu. Handelsblatt: Putin tahıl anlaşması yerine Türkiye'de gaz dağıtım merkezi istiyor

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN