Bloomberg: Başkan Erdoğan Putin'le 8 Eylül'de Rusya'da bir araya gelecek

Bloomberg'de yer alan habere göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 8 Eylül'de Rusya'da bir araya geleceği iddia edildi. Potansiyel görüşmede Başkan Erdoğan ve Putin'in Rusya'nın 17 Temmuz itibarıyla çıktığı, Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın dünyaya dağıtılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'nı konuşması bekleniyor. Olası görüşme uluslararsı basında büyük yankı uyandırırken Başkan Erdoğan'ın tahıl koridoru konusunda Putin'e baskı yapacağı belirtildi.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023, 17:34 Güncelleme 29 Ağustos 2023, 10:58
Bloomberg: Başkan Erdoğan Putin’le 8 Eylül’de Rusya’da bir araya gelecek

İÇİNDEKİLER

Bloomberg'de yer alan haberine göre, Başkan Erdoğan'ın Hindistan'da yapılacak G-20 zirvesinden önce 8 Eylül'de Rusya'ya seyahat etmesi gündemde. Bloomberg'İn iddiası uluslararası basında geniş yer tutarken AFP, Başkan Erdoğan'ın Ukrayna ve Rusya arasında barışı tesis etmeyi amaçladığına dikkat çekti. Uluslararası basının olası Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin vurgusu ise tahıl koridoru olurken Başkan Erdoğan'ın tahıl koridorunun yeniden canlandırılması konusunda Putin'e baskı yapacağı belirtildii.

GÜNDEMDE TAHIL KORİDORU OLACAK

Potansiyel görüşmede Başkan Erdoğan ve Putin'in Rusya'nın 17 Temmuz itibarıyla çıktığı, Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın dünyaya dağıtılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'nı konuşması bekleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Macaristan dönüşünde yaptığı açıklamada, eylülde "fırsat bulunursa" Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yüz yüze görüşebileceğini ve yakında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusya'ya gidebileceğini ifade etmişti.

İlk başta Putin'in görüşme için Türkiye'ye gelmesi gündemdeyken, geçen haftalarda Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Devlet Başkanı'nın ülkeden çıkması için doğru bir zaman olmadığını" ifade etmişti.



Öte yandan Bloomberg'e konuşan üç Türk yetkili, Türkiye'nin 9-10 Eylül'de Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yapılacak G-20 zirvesinde Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında bir görüşme ayarlamaya çalıştığını kaydetti. Erdoğan ve Biden, geçen ay Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde görüşmüştü.

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir kaynak da Başkan Erdoğan ve Putin'in Soçi'de 4 Eylül'de görüşmeyi planladığını söylemişti.



ÇELİK: CUMHURBAŞKANIMIZIN SOÇİ ZİYARETİ OLACAK
Öte yandan AK Parti Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Erdoğan'ın Rusya ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ömer Çelik, AK Parti MKYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımızın Soçi ziyareti olacak. Soçi ziyaretinde tahıl anlaşmasında yeni aşama olabilir" dedi.

AFP: ERDOĞAN İLİŞKİLERİNİ RESMÎ BARIŞ İÇİN KULLANDI

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı da Erdoğan-Putin arasında yapılması beklenen görüşmeye dikkat çekti. Başkan Erdoğan'ın hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerinin iyi olduğunu vurgulayan AFP'nin haberinde şu ifadelere yer verildi:

Erdoğan Moskova ve Kiev'le ilişkilerini iki taraflı resmî barış görüşmelerine getirmek için kullandı. Erdoğan Putin ile en son geçen ekim ayında, Kazakistan'ın başkenti Astana'da şahsen görüşmüştü.

France 24 ise olası görüşmeyi "Erdoğan Putin'e Rusya'daki tahıl anlaşması konusunda baskı yapacak" ifadelerini kullandı.

" ERDOĞAN KORİDORU YENİDEN CANLANDIRMAYI HEDEFLİYOR"

Al Monitor ise "Türkiye Ukrayna tahıl anlaşmasını kurtarmaya çalışırken Erdoğan Soçi'de Putin ile buluşacak" başlıklı haberde tahıl koridorunun hayati önemine dikkat çekti ve Başkan Erdoğan ile Putin'in görüşmesinde ana maddenin tahıl koridoru olacağını belirtti.

İngiltere merkezli Middle East Eye, görüşmenin 4 Eylül'de yapılacağını belirtirken "Türkiye Cumhurbaşkanı Karadeniz tahıl anlaşmasını yeniden canlandırmayı hedefliyor." İfadelerine yer verdi.

"TAHIL ANLAŞMASI BEKLEMEDE"

Alman ZDF de "Tahıl Anlaşması: Erdoğan Rusya gezisini planlıyor" başlıklı haberde "Tahıl anlaşması beklemede. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden başlama amacıyla mevkidaşı Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitmeyi planlıyor.

Katar merkezli El Cezire ise AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in konuşmasına yer verdi ve Çelik'in Erdoğan'ın yakında Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentini ziyaret edeceğini ve Karadeniz tahıl anlaşmasıyla ilgili gelişmeler olabileceğine söylediğini belirtti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN