Başkan Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği başlıyor! Peş peşe kritik ziyaretler

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin ardından başlattığı diplomasi trafiğini eylül ayında da hız kesmeden sürdürecek. Önce Hindistan'daki G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacak olan Başkan Erdoğan, ardından da Birleşmiş Milletler 78'inci Genel Kurulu için ABD'ye gidecek. Erdoğan, zirve kapsamında dünya liderleriyle ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. Başkan Erdoğan'ın yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. Öte yandan önümüzdeki günlerde Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'in Türkiye bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu. Yunan basını, bu ziyaretin Selanik'teki zirveye hazırlık olduğu ele aldı. Zirve'nin önümüzdeki Ekim ayında yapılması öngörülüyor. Yunan basınına göre; Zirve öncesinde Başkan Erdoğan ve Miçotakis'in Eylül ayında New York'ta bir kez daha bir araya gelecek.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023, 08:10 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 13:03
Başkan Erdoğan’ın yoğun diplomasi trafiği başlıyor! Peş peşe kritik ziyaretler

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin ardından başlattığı diplomasi trafiğini sürdürüyor. Başkan Erdoğan'ın NATO Zirvesi ve Körfez turuyla birlikte hız kazanan bu trafik, geçtiğimiz günlerde Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın davetine icabetle ziyaret gerçekleştirdiği Budapeşte'deki temasları ile devam etmişti.

Başkan Erdoğan, Budapeşte'deki temasları kapsamında Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Üyesi Zeljka Cvijanovic ve Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik'i kabul eden Erdoğan, kutlamalar kapsamında düzenlenen resepsiyona katılarak, etkinlikleri de takip etti.

Başkan Erdoğan, Macaristan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2023 Dünya Atletizm Şampiyonası'nın erkekler 100 metre finalini de izledi.

EYLÜL AYINDA DA DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRECEK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayında da yoğun bir diplomasi trafiğini sürdürecek.

Yakın zamanda Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis'in de Türkiye'ye bir ziyaret gerçekletirmeyi planladığı paylaşıldı. Bu gelişme, Atina hattında buzların erimeye başladığına yoruldu. Görüşmenin önemine dikkat çeken Yunan basını görüşmeye vurgu yaparak bunun Selanik'teki zirveye hazırlık olduğunu yazdı.

İki ülke arasındaki anlaşmazlıklar Başkan Erdoğan'ın NATO zirvesinde Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında pozitif bir seyirde ilerlemişti. Yunanistan'da yaşanan yangın felaketinin ardından Türkiye'nin yardım gönderme teklifi ve Kahramanmaraş depremlerinde Yunanistan'ın gösterdiği yaklaşımının ardından Ankara - Atina hattında dostluk rüzgarları esti. Türk-Yunan ilişkilerinde oluşan bu olumlu iklimin süreklilik ve tutarlılık arz etmesi yönündeki karşılıklı arzuyu ortaya koyuldu.

5 EYLÜL'DE TÜRKİYE'YE GELECEK
Olumlu gidişatı destekleyecek yeni adım ise dün geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis'in 5 Eylül'de Türkiye'ye geleceği açıklandı.

Bu durum Yunan basınında da çok konuşulan haberler arasında yerini aldı.Yunan basınından Proto Thema bu gelişmeyi 'Gerapetritis'in Ankara misyonu ve Miçotakis ile Erdoğan'ın New York'ta yeni görüşmesi' başlığı ile okurlarına sundu. Haberde 'İki bakanın diyaloğun bir sonraki kilometre taşlarını tanımlaması bekleniyor' denildi.

SELANİK'TEKİ ZİRVE ÖNCESİ ÖNEMLİ BİR DURAK
Bunun Selanik'teki zirve öncesi önemli bir durak olduğunun altını çizen Yunan gazete şu değerlendirmede bulundu;

'Görüşme, Sayın Miçotakis ile Sayın Erdoğan'ın öncülüğünde Selanik'te büyük olasılıkla önümüzdeki Ekim ayında gerçekleşecek olan Yunan-Türk İşbirliği Yüksek Konseyi'nin 2016 yılından sonraki ilk toplantısının önemli bir ara durak noktası olacaktır.'

Ayrıca Yunan basınında Başkan Erdoğan ve Miçotakis'in Eylül ayında ise New York'ta bir kez daha bir araya geleceği ifade edildi. Bu bağlamda Gerapetritis ve Fidan'ın görüşmesinin büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Doğrudan diplomatik kanal için çalışma yapılacağı ifade edildi.

G-20 ZİRVESİ'NE KATILACAK
Başkan Erdoğan, 9-10 Eylül tarihleri arasında Hindistan'daki G-20 Liderler Zirvesi'ne katılacak.

Zirve kapsamında görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel sorunlar da ele alınacak.

DÜNYA LİDERLERİNE HİTAP EDECEK

Başka Erdoğan, 17-21 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle ABD'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Genel Kurul'da dünya liderlerine hitap edecek.

Başkan Erdoğan'ın İslam düşmanlığı, mültecilerin durumu, iklim değişikliği, Kıbrıs sorunu ile Rusya-Ukrayna savaşında son durum ve tahıl sevkiyatı gibi başlıklarda önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Burada alınacak olan kararlar dünya açısından oldukça önemli. Bu ziyarette dikkat çeken bir diğer nokta ise ABD ile temaslar. Öte yandan Başkan Erdoğan, BM üyesi olan diğer ülke liderleri ile de ayrı ayrı görüşecek.

PUTİN İLE GÖRÜŞME OLACAK MI?
Önümüzdeki günlerde Başkan Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Temmuz 2022'de Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın üstün diplomatik başarısı ile hayata geçirilen Tahıl Koridoru Anlaşması ile küresel gıda krizi hafifletildi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Türkiye'nin tahıl girişimindeki rolü ve Başkan Erdoğan'ın başarısı dünya gündeminde uzun süre konuşulan konulardan birisiydi.

Ancak Moskova, Rusya'nın kendi tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştıracak ek anlaşmanın uygulanmamasından şikayet ederek geçen ay anlaşmadan çekilmişti.

Rusya'nın çekilme kararının ardından tüm gözler Başkan Erdoğan'a çevrildi. Dünya genelinde bu konuyu çözebilecek tek ülke olarak gösterilen Türkiye'nin Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmesi için Rusya'yı karşı ikna çabaları sürüyor.

EN KISA ZAMANDA GERÇEKLEŞECEK
Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili konuşan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başkan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin en kısa zamanda gerçekleşeceğini söyledi.

"YOĞUN BİR ŞEKİLDE HAZIRLANIYOR"
Günlük basın toplantısında konuşan Peskov, "Bu görüşmenin yakında yapılacağına dair bir anlayış mevcut. Fakat bu tür ziyaretlerin açıklamalarını partner ülkelerle genelde senkronize ediyoruz. Görüşmenin kesin olarak ne zaman ve nerede yapılacağını en kısa sürede sizlere bildireceğiz. Görüşme halihazırda hazırlanıyor, çok yoğun bir şekilde hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN