CHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar yine yandaşı zengin etme peşinde! Otobüs tamiri için günlük 500 bin TL ödüyor ama tamir yok

Son dakika haberleri... CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, verdiği ihalelerle yine yandaşının cebini doldurma peşinde. Adana’da sürekli arıza yapan otobüsler için ihale verdiği firmaya günlük 500 bin TL bakım parası ödenirken atölyelerde birçok otobüs tamir edilmeyi bekliyor. İhaleyi alan firma hakkında ise şoke eden iddialar var. KDV hariç 37 milyon 800 bin TL ile ihaleyi alan Antalyalı firmanın otobüslere en ucuz yağı koyduğu ve filtreleri değiştirmediği için araçların yolda kaldığı ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 25 Ağustos 2023, 09:10 Güncelleme 25 Ağustos 2023, 18:00
CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar yine yandaşı zengin etme peşinde! Otobüs tamiri için günlük 500 bin TL ödüyor ama tamir yok

İÇİNDEKİLER

CHP'li Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli bakım ve onarım yapılmadığı için sürekli yollarda kalan otobüslerin tamiri için her gün 500 bin TL ödediği ortaya çıktı.

Başkan Zeydan Karalar'ın yollarda kalarak vatandaşa çile çektiren otobüslere "tamir, bakım, onarım ve parça değişimi" için dudak uçuklatan para ödemesi "Pes dedirtti." Yollarda çile çeken vatandaşlar, "Bakım için bu kadar para ödeniyorsa bu otobüslerin saat gibi tıkır tıkır çalışması lazım. Her an arıza yapacak diye otobüslere korku içinde biniyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

BAKIMLAR YAPILMIYOR
2019 seçimlerinde koltuğa oturan Başkan Zeydan Karalar toplu taşımada önce sefer sayılarını azalttı, daha sonra bazı hatları "Tasarruf yapıyoruz " gerekçesiyle iptal etmeye başladı. Her platformda otobüslerin bakımının eksiksiz yapıldığını anlatan Karalar'ın bu sözleri yalan çıktı.

Bakımları yapılmayan otobüsler ya yol da kaldı ya da elektrik aksamlarındaki arızalar giderilmediği için yangın çıktı. Başkan Karalar ilk önce bakım –onarımını yaptığı Adana firmasıyla anlaşmasını fesih etti ve merkezi Antalya'da bulunan firmaya ihaleleri verdi.

ATÖLYELER ARIZALI ARAÇLARLA DOLU
Antalya'da Liman Mahallesi Akdeniz Bulvarı Akdeniz İş Merkezi'nde bulunan ve 90 günlük KDV hariç 37 milyon 800 TL ile ihaleyi alan firma 7 Temmuz 2023 – 4 Ekim 2023'e kadar otobüslerin "Tamir, bakım, onarım yedek parça değişimini" üstlendi. Ancak günlük bakımı 500 bin TL'ye gelen otobüslerin yarısından fazlasının belediyenin bakım atölyelerinde tamir için bekledikleri görüldü.

ŞOFÖRLER KULLANMAK İSTEMİYOR
Firmanın otobüslere en ucuz yağ koydukları, yağ filtrelerinin değiştirilmediği için araçların yağ yaktığı ve bu yüzden yolda kaldıkları ya da yangın çıktığı öğrenildi. Bu şekilde otobüsü kullanmayan sürücülerin de belediye yetkilileri tarafından işten çıkartılmakla tehdit ettikleri de ileri sürüldü.

Asgari ücretin altında maaş alan şoförlerin büyük bölümünün ise işi bıraktıkları da iddia edildi. Firmanın ayrıca arızalı olan otobüslere yeni parça takmayıp İstanbul'dan arızalı olan otobüslerin parçalarını getirip taktıkları, faturaları da ona göre yüklü miktarda kestikleri iddialar arasında yer alıyor.

VATANDAŞ İSYANDA
Bir yandan arızalı otobüslere binmeyen şoförlerin işi bırakması diğer yandan otobüslerin atölyelerden çıkamaması nedeniyle sefer sayılarının düşmesi vatandaşın isyanına neden oldu.

Vatandaşlar, "Bakım için bu kadar para ödeniyorsa bu otobüslerin saat gibi çalışması lazım. Her an arıza yapacak diye otobüslere korku içinde biniyoruz. Sefer sayısı bir ya da iki yapılıyor. Sıcakta saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdiler.