
BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ni engellemek üzere geçtiğimiz gün sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirdi.
KKTC'DE 'YOL ÇALIŞMASI' GERGİNLİĞİ I VİDEO İZLE
KKTC yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etti.
BM ASKERLERİNE DOZERLERLE MÜDAHALE EDİLDİ
KKTC güvenlik güçleri ise BM'ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.
KKTC'DEN AÇIKLAMA: BU YOLDAN DÖNÜŞ YOK
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere uygulamaya konulan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacağını bildirdi.
Ertuğruloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin son derece insancıl amaçlarla ve hiçbir art niyet olmadan hazırlandığını belirterek "Rum'un ve İngiliz üslerinin insafına terk edilen Kıbrıs Türk insanının hayatını kolaylaştırmak için böyle bir proje yapılmıştır." ifadesini kullandı.
"BM BİZİ ENGELLEMEYE ÇALIŞMASIN"
KKTC'nin bir yerden toprak çalma niyeti olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, "Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nden geri dönüş olmayacak. Bu proje tamamen insani bir projedir ve hiçbir art niyet içermemektedir. Komployla karşı karşıyayız. BM bizi engellemeye çalışmasın. Bu yolu biz yapacağız. Bitmiştir. Kararlılığımızdan geri adım atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Ertuğruloğlu, BM Barış Gücü'nün Türk dostu bir örgüt olmadığını vurgulayarak KKTC olarak oyuna gelmeyeceklerini belirtti.
PİLE-YİĞİTLER YOLUNU YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
A Haber canlı yayınına katılan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu BM yetkililerinin her zaman Rum tarafını kolladığını belirterek, "Rum tarafı kışkırtıyor. Pile-Yiğitler yolunu yapmaya devam edeceğiz" dedi.
PROJE TAMAMEN İNSANİ NEDENLERLE YAPILIYOR
KKTC Dışişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere tamamen insani nedenlerle Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin hazırlandığını bildirmişti.
KKTC Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Pile-Yiğitler Yolu'nun genişletilmesi ve iyileştirilmesi için hazırlanan projenin, Pile halkının, bölgedeki arazilere kolayca ulaşımı, bölge halkının ekonomik açıdan kalkındırılması ve Pile köyüne İngiliz Egemen Üs Bölgesi'ne muhtaç olmadan geçiş yapmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı kaydedilmişti.