Başkan Erdoğan'dan peş peşe kritik temaslar: Önce Zelenski ardından Putin ile görüştü

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı. Türkiye olarak bu minvalde elllerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Başkan Erdoğan, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini de dile getirdi. Erdoğan, Zelenski görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Başkan Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajında yaşanan patlamaya ilişkin, kapsamlı bir soruşturmanın hiçbir şüpheyle mahal vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Öte yandan Ukrayna'da Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) vurulmasının ardından su baskınlarından etkilenen bölgelerden tahliye edilen bazı siviller ülkenin çeşitli bölgelerine trenlerle gönderiliyor.

Giriş Tarihi 07 Haziran 2023, 15:16 Güncelleme 07 Haziran 2023, 17:39
Başkan Erdoğan’dan peş peşe kritik temaslar: Önce Zelenski ardından Putin ile görüştü

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ele alındı.

MASADA UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI VAR
Başkan Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajında yaşanan patlamaya ilişkin detaylı araştırma için savaşan taraflardan uzmanların, Birleşmiş Milletler ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini ifade etti.

TAHIL KORİDORU TEKLİFİ
Türkiye olarak bu minvalde elllerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Başkan Erdoğan, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini de dile getirdi.

Çatışmalar uzadıkça her gün yaşanan insani kayıpların önünü almanın da mümkün olmayacağını, bu nedenle müzakerelere dönüş fikrinin hakim kılınması gerektiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, adil barışın tesisine dair gayretlerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

BAŞKAN ERDOĞAN PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajında yaşanan patlamaya ilişkin, kapsamlı bir soruşturmanın hiçbir şüpheyle mahal vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Bu doğrultuda Rus ve Ukraynalı uzmanların, Birleşmiş Milletlerin ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini dile getiren Başkan Erdoğan, bu bağlamda Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Başkan Erdoğan, Tahıl Mutabakatının sürdürülmesine tüm dünyanın verdiği önemin altını çizerek, müşterek gayretlerle tesis ettikleri mutabakatın küresel gıda krizinin önünün alınması noktasında hayati rol oynadığına dikkati çekti.

Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletlerle Rus tahıl ve gübresinin ihracına dair engellerin kaldırılması için yürütülen istişarelerin devamında fayda gördüğünü de belirtti.

Türkiye olarak adil barışın tesisi noktasında gereken çabayı sergilemeye devam etme kararlılığında olduklarını vurgulayan Başkan Erdoğan, çatışmaların sona ermesi için gereken her türlü desteği samimiyetle vermeye hazır olduklarını söyledi.

UKRAYNA'DA KAHOVKA HES'İN VURULDUĞU BÖLGEDEKİ BAZI SİVİLLER TRENLERLE TAHLİYE EDİLİYOR
Ukrayna'da Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) vurulmasının ardından su baskınlarından etkilenen bölgelerden tahliye edilen bazı siviller ülkenin çeşitli bölgelerine trenlerle gönderiliyor.

Ukrayna'nın Herson bölgesinde, Kahovka HES'in dün vurulması nedeniyle su baskınlarının olduğu yerlerden sivillerin tahliyesi sürüyor.

Güvenlik tehditleri ile çevre sorunlarının da ortaya çıktığı bölgeden ayrılanlar Herson kentinden ülkenin çeşitli bölgelerine trenlerle sevk ediliyor.

Ukrayna ordusu ile İçişleri Bakanlığı ve gönüllü vatandaşlardan oluşan ekiplerin ortak çalışmalarıyla tehlikeli yerlerden tahliye edilenler, Herson'dan Mikolayıv kentine ve buradan Lviv'e kadar trenlerle taşınıyor.

İhtiyaç sahibi insanlar için yemek ve kıyafetlerin ücretsiz dağıtıldığı Mikolayiv Tren İstasyonu'na Herson'dan getirilen siviller yaşadıklarını anlattı.

Oğlu ve kedisi ile Herson kentinden tahliye edilen 50 yaşındaki Larisa, bu sabah bölgeden ayrılmaya karar verdiklerini belirtti.

Rus kuvvetlerinin yoğun topçu saldırıları altında olduğu için Herson'da yaşamanın zaten zor olduğunu anlatan Larisa, dün meydana gelen su baskını nedeniyle de çok korktuklarını söyledi.

Gerek şehre yönelik saldırılar gerekse su baskınından dolayı belirsiz süreliğine evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Larisa, "Şehirde durumlar çok zor. Nehrin sol kıyısı tamamen su altında. Biz nehre yakın yaşıyoruz. Ne olacak belli değil." diye konuştu.

Larisa gibi yaşadıkları köy ve şehirlerden tahliye edilerek daha güvenli bölgelere giden diğer insanlar da su baskınının bölgede çeşitli sorunlara yol açtığını belirterek yaşadıkları bölgelerden ayrılmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN