Zigana Tüneli açıldı! Başkan Erdoğan'dan 7'li koalisyona yaylım ateşi: Van'da devlete meydan okuyanları sandığa gömeceğiz

Avrupa'nın en uzun dünyanın ise en uzun 3. tüneli olan Zigana Tüneli, Başkan Recep Tayyip Erdoğan katıldığı törenle açıldı. Trabzon'da önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Trabzon Kandil'den, Pensilvanya'dan, Londra'dan sevilmez, işte bu meydandan sevilir. Fatih'in torunları, 1453'ten rahatsız olanlarla aynı masaya oturanlara 14 Mayıs'ta cevabı verecektir" dedi. Kılıçdaroğlu'nun Van mitingine dikkat çeken Erdoğan,"Van'da bez parçaları ile devletine meydan okuyanları ve onlara el sallayanları sandığa gömeceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, sözlerinin devamında muhalefetin Bayraktar iddialarına tepki göstererek, "BAYRAKTAR grubuna Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin verdiği bir Allah kuruşu yoktur. Sıkıyorsa çık açıkla. Yok" dedi.

Giriş Tarihi 03 Mayıs 2023, 08:19 Güncelleme 03 Mayıs 2023, 19:32
Zigana Tüneli açıldı! Başkan Erdoğan’dan 7’li koalisyona yaylım ateşi: Van’da devlete meydan okuyanları sandığa gömeceğiz

İÇİNDEKİLER

Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli açıldı.



Başkan Recep Tayyip Erdoğan Trabzon'da önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Biz bu şehri de şehrin insanlarını sevmeyenin aklından şüphe ederiz. Her fırsatta Trabzon'a geliyoruz. Kendimizi bu şehrin evladı olarak görüyoruz. Sevmek hizmet ile olur. Sevmek enerjiden savunmaya dış politikaya, kendi göbeğini kesmek ile olur. Sevmek milletimizin 100 yıllık hasretini dindirmek ile olur.




KILIÇDAROĞLU'NUN VAN MİTİNGİ

Trabzon Kandil'den sevilmez. Londra'dan sevilmez. Trabzon işte bu meydanda sevilir. Fatih'in torunları, cevabı 14 Mayıs'ta verecektir. Şehit Eren Bülbül'ün hemşerileri, terör örgütünün desteği ile yelkenlerini şişirenlere 14 Mayıs'ta cevabı verecektir. Manda ve himaye kabul edilemez düsturuyla istiklal mücadelesini başlatanların evlatları, mandacı Kemal ve saz arkadaşlarını tarihin tozlu raflarına atacak. 14 Mayıs'ta bunları sandığa gömmeye söz mü Trabzon? 14 Mayıs'ta bu kardeşinizle bir kez daha durmak yok yola devam demeye söz mü Trabzon? Ağasıyla, paşasıyla, mandacısıyla, tefecisiyle bunları 14 Mayıs'ta sandığa gömüyor musunuz? Van'da bez parçaları ile devletine meydan okuyanları ve onlara el sallayanları sandığa gömüyor muyuz Trabzon? Madem sevmek hizmet ile olur Trabzon'a sevgimizin nişanesi olan hizmetlerimize geçelim mi? Eser ve hizmetlerimizin resmi açılışını yapmaya geldik.

ZİGANA TÜNELİ
Yatırım tutarı 27 milyarı bulan 111 esere kavuşturuyoruz. Trabzon ve Gümüşhane arasındaki bu tünel ile Karadeniz'i tarihi İpek Yolu'na bağlıyoruz. Zigana Dağını geçilmez olmaktan çıkaran bu tünel bölgemizin kalkınmasının sembollerinden biri olacaktır. Bu tünel ile Karadeniz limanları ile ülkemizin Güney'i arasında yeni bir soluk açıyoruz. Karşıdaki masanın yaptığı bütün işleri üst üstte koyun 10 ile 100 ile çarpın emin olun bir Zigana Tüneli etmez. Maçka karayolumuzun da milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Kanuni Bulvarı'nın biten kısımlarının açılışını da yapıyoruz. Ülkemizin şehir içinde yapılan en önemli alt yapı çalışmalarından olan bu bulvar aynı zamanda bir medeniyet projesidir. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Projenin kalan kısımlarını da en kısa sürede tamamlayacağız.

20 ayrı altyapı projesi, kadınlar hali gibi onlarca eseri hizmete hazır hale getirdik. Şehir içindeki küçük sanayi sitelerimizi yeni yerlere taşıyacağız. Hafif raylı sistem projemizin, yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli havalimanı inşaatımızın tüm bu yatırımların yakında başlayacağının müjdesini de paylaşmak istiyorum. Trabzonumuza bu yatırımları kazandıran kurumlarımızı, bakanlıklarımızı tebrik ediyorum.



Bay Bay Kemal'in referansları ne? Acaba ne yapmış? Bay Bay Kemal senin ne eserin var? Senin biz SGK Genel Müdürlüğü'nden tanırız. Rahmetli Savaş Ay hayatta olsaydı da tüm Türkiye'ye gösterseydi. Bugüne kadar Trabzon'a 90 milyar lira tutarında kamu yatırımı yaptık. Trabzon'u ihmal etmedik. 2. devlet üniversitesini kurduk. Yüksek öğretim yurt binaları açtık, 95 spor tesisini hizmete sunduk. Sosyal yardımlarda 3 buçuk milyar tutarında kaynak aktardık. 55 sağlık tesisi yaptık. Şehir hastanesinin yapımı sürüyor. TOKİ vasıtasıyla tamamlanan konutları hak sahiplerine teslim ettik. Şimdi de İlk evim projesi ile Trabzon'a 2550 konut vereceğiz. Trabzon Limanını yeniledik. Atık su artıma tesisi inşa ettik. Son 21 yılda Trabzon ve ilçelerinde dere ıslahları ile 10 bin dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. 3 milyar tutarında tarımsal destek verdik. Görüldüü gibi yaptıklarımız sadece özetin özeti olarak saymak ile bitmiyor.

Buradan öyle bir ses verin ki Trabzon'un tüm yaylalarından duyulsun. Trabzon 14 Mayıs'ta çocuklarımızın geleceğine sahip çıkıyor muyuz? Trabzon 14 Mayıs'ta Türkiye Yüzyılının inşası için Bismillah diyor muyuz? Seçim gününe kadar kapı kapı dolaşmamız gerekiyor. Sizlerden ve tüm teşkilat mensuplarımızdan bir ricam var. Hala sandıkta kullanacağı oy konusunda bir tereddütü olan komşunuzu bulacaksınız bizim selamımızı ileteceksiniz. 14 Mayıs'ın neden önemli olduğunu anlatacaksınız ve kendisinden destek sözü alacaksınız. Gençler unutmayın bizim için aslolan kazanılmadık gönül bırakmamaktır. Sizlere güveniyorum. Eğer bunu yapmaz ve seçimde bir kazaya yol açarsak evlatlarımızın elleri yakamızda olur bunu da bilin. Biz milletimizinden desteği birileri gibi palavra atarak istemiyoruz. Biz eserlerimiz ile konuşuyoruz. Adeta bir kitap hacminde olan seçim beyannamizde hepsi mevcut.



'YAŞADIKLARI ÜLKEYİ TANIMADIKLARI İÇİN SÖYLEDİKLERİ ŞEYLERİN BİR KISMININ ZATEN YAPILDIĞININ FARKINDA DEĞİLLER'

Biz hayal ederiz, programlarız, projeye dökeriz ve yaparız. Bizim icratlarımıza hayalleri bile yetişemeyenler saçmalayıp gezer. Fındığın nerede yetiştiğini bile bilmezler. Ömürlerinde çay bahçesine girmemişlerdir, çay üreticisini tahrik etmeye çalışırlar. Yaşadıkları ülkeyi tanımadıkları için söyledikleri şeylerin bir kısmının zaten yapıldığının farkında değiller. Proje diye açıkladıkları ama arkasında sinsi işleri ayrı tutuyorum. Siyasette her zaman ittifaklar olmuştur ama tarihimizin hiçbir döneminde böyle ilkesiz bir muhalefet tablosu ile karşılaşmadık. Masanın etrafındaki ortakları yanında bir de altında gizli bir ortağı olduğu anlaşıldı. Masanın altındaki ortak masanın üstüne çıktı. Bir de masanın kurulduğu kapının arkasında ortaklar ortaya çıktı. Kandil'deki PKK elebaşları bir yandan, FETÖ'nün elebaşları bir yandan masaya ayar vermeye başladılar.

Bay Bay Kemal Meral hanım bu teröristler ile omuz omuza yürüyor. Benim milletim Cumhur İttifakı bunlara 14 Mayıs'ta gereken cevabı verecektir. Geçmişten bu güne masanın etrafındakilerin gerçek yüzü bu. Terör örgütlerinin elebaşları her gün Kılıçdaroğlu'na çağrı yapıyor, kimseden ses çıkmıyor. Masadaki diğer ortaklar da itiraz etmiyor. Tablo gerçekten çok vahim. Lafa gelince milliyetçiliği kimseye bırakmayan bir hanımefendi var, bir tarafta Türkiye'yi Suriyeleştirmek isteyen bir başka kadın var. Bir yanda bizimle birlikte yol yürüyenler var. Hepsi de nasıl oluyorsa aynı masada buluşmuş. Tabi her senaryo gibi gerisindeki asıl silüet kendini belli etmeye başladı. Ülkemizin 21 yıllık eserlerine neden düşmanlık ettikleri anlaşıldı. Meğer bunların aklında milletimizin milli mücadeleyi zafere ulaştırarak gömdüğü mandacılık özlemi varmış. Şimdi Kandil'de olanların dini var mı? İmanı var mı? Bayrağı var mı? Ezanı var mı? Bu Bay Bay Kemal onlarla beraber değil mi? Bunlara 14 Mayıs'ta öyle bir ders vermeliyiz ki bir daha ayağa kalkmamaları lazım.

KILIÇDAROĞLU'NDA BAYRAKTAR ÇAĞRISI
Darbelerin cuntaların terörün gerisinde hep ülkemizi manda tarzı bir yönetimin altında tutma çabasını görüyoruz. AK Parti bu ülkede kalkınma devrimi ile tüm dünyaya bir mesaj verdi. Ülkemizin iftihar vesilesi projeleri olan Bayraktar ailesine bunlar saldırıyor mu? İHA'ya saldırıyor mu? AKINCI'ya saldırıyor mu? KIZILELMA'ya saldırıyolar mı? Ama tutturamayacaklar. Güya ben onlara krediler vermişim. Bay bay Kemal eğer yüreğin el veriyorsa, yüreğin varsa BAYRAKTAR grubuna Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti'nin verdiği bir Allah kuruşu yoktur. Sıkıyorsa çık açıkla. Yok. Rahmetli Özdemir Bayraktar bırak devletten kredi almayı, arsa dahi kabul etmezdi. Yalan bunlarda ganimet. Biz bu dayatma ile mücadelemiz ile yüzleştik.

KILIÇDAROĞLU'NDA BAYRAKTAR ÇAĞRISI I VİDEO İZLE

Yeni Zigana Tüneli çift tüp olarak 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran'a bağlayan önemli bir güzergah olacak. Sürücülerin korkusu rüyası olan Zigana Geçidi'nin keskin virajları ve rampaları Yeni Zigana Tüneli ortadan kalkmış olacak.

17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan ve inşaatı o gün bugündür gece-gündüz devam eden Zigana Tüneli'nde çalışmalar tamamlandı. Kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının Ocak 2022 tarihinde tamamlandığı Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı her şeyi ile tamamlandı.

Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran'a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüşhane arasında mesafe yaklaşık 30 dakika azalacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilmesi hedeflenen dev proje ile mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak.

Gümüşhane'nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisi ile Trabzon'un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek. Projenin hizmete açılmasıyla Zigana'nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek bin 212 metreye inecek. Elektromekanik imalatlarının yanında, asfalt, havalandırma ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanan tünelin giriş ve çıkışlarına ise çevre düzenlemesi işlemleri yapıldı.

36 YIL ÖNCE YAPTIRILAN İLK ZİGANA TÜNELİ SESSİZLİĞE BÜRÜNECEK
Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli'nin hizmete girmesiyle Gümüşhane, Trabzon Limanı'na daha da yaklaşacak ve yolun geometrik standardı daha da yükselmiş olacak. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kısaltarak 90 kilometreye düşürülmüş olacak. Özellikle kış aylarında yağışın ve karın yoğun olduğu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmış olacak.

Dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacağı proje ile Doğu Anadolu'yu Doğu Karadeniz'e bağlayan en önemli geçitlerinden Zigana Dağı geçidinde yaklaşık 36 yıldır hizmet veren bin 702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli ise asrın projesi olarak nitelendirilen Yeni Zigana Tüneli ile sessizliğe bürünecek. Antik çağlardan beri ticaret yolları üzerindeki en önemli geçitlerden olan Zigana Dağı geçidinde 1987 yılında dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal tarafından hizmete açılan Zigana Tüneli özellikle kış aylarında sürücülere zor anlar yaşatıyordu.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANDI

Türkiye'de ilk defa karayolu tünellerinde yapılan dikey şaft yapıları ise Yeni Zigana Tüneli'nde uygulandı. Proje ile 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısına yer verildi. Yeni teknikte donatılan tünelin yağmur ve rüzgardan etkilenmemesi için dikey olarak yüzeye çıkartılan sistem klima gibi çalışacak. Bu sistem sayesinde şaftın içerisine yağmur ve kar girmemiş olacak. Bu çalışmalar kapsamında Gümüşhane yönünden 2 nolu servis şaftı, 3 nolu havalandırma şaftı, Trabzon yönünden 1 nolu servis şaftı, 1 nolu havalandırma şaftı olmak üzere toplam 4 adet 880 metre şaft kazısı imalatı tamamlandı.

OVİT TÜNELİ'Nİ TAHTINDAN EDECEK
Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan önemli geçitlerden 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun dördüncü çift tüplü kara yolu tüneli olan Ovit Tüneli, Yeni Zigana Tüneli'nin hizmete açılması ile tahtından inecek. 14,5 kilometre uzunluğu ile Zigana Tüneli, toplam uzunluğu 14.3 kilometre olan Ovit Tüneli'nin yerine Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun karayolu tüneli olma unvanını alacak.

ZİGANA TÜNELİ'NİN GİRİŞİNE BAŞKAN ERDOĞAN'IN İMZASI
Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli ile yıllardır sürücülerin korkulu rüyası olan Zigana Geçidi tarihe karışacak. Dik yamaçlardan taş düşmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacağı Yeni Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlanmış olacak. Dev projenin Trabzon ve Gümüşhane girişlerinde ise Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi ve imzası yer aldı.