Başkan Erdoğan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'i Vahdettin Köşkü'nde kabul etti

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'daki Vahdettin Köşkü'nde Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, "Ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz." dedi. Başkan Erdoğan'a teşekkür eden Radev, "Başkan Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladılar." şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 09 Aralık 2022, 15:20 Güncelleme 09 Aralık 2022, 18:52
Başkan Erdoğan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev’i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile bir araya geldi. Vahdettin Köşkü'ndeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Erdoğan ve Radev arasında Vahdettin Köşkü'nde gerçekleştirilen görüşmede, bölgesel konuların yanı sıra ikili ilişkiler değerlendirildi.

Başkan Erdoğan ve Radev, ikili görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Heyetler arası görüşme sonrası Başkan Erdoğan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, ortak basın toplantısı düzenledi.


Başka Recep Tayyip Erdoğan, iki NATO müttefiki olarak Bulgaristan ile dayanışmalarının her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Bu vesileyle ikili, bölgesel ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik." dedi.

Başkan Erdoğan, mevkidaşı Radev ile son olarak ekim ayında Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sırasında bir araya geldiklerini ifade ederek, bugünkü görüşmelerde iki komşu ülke olarak gelişen ve derinleşen ilişkileri gözden geçirdiklerini söyledi.

Hem Balkanlar'ın hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle ikili, bölgesel ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik. Düzensiz göçün idaresinde etkin işbirliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlendirilmesiyle işbirliğimiz daha da gelişecektir."

"BULGARİSTAN TÜRKLERİ İKİ ÜLKE ARASINDA GÜÇLÜ BİR GÖNÜL KÖPRÜSÜ OLUŞTURUYOR"
Başkan Erdoğan, Bulgaristan'daki yatırımları 2,5 milyar avroyu aşan iş adamlarına verdikleri destekten dolayı Cumhurbaşkanı Radev'e bir kez daha teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gündemimizde enerji güvenliği konusuna yönelik işbirliği imkanları araştırıldı, bunu aramızda müzakere ettik. Konuyla ilgili olarak da Enerji Bakanımıza gerekli talimatı verdik; Bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz ve Bulgaristan'ın talebini nasıl karşılayabiliriz? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız da gerekli adımları atacaktır. Aynı şekilde sınır güvenliği noktasında da İçişleri Bakanımız mevkidaşıyla çalışmalarını sürdürmek suretiyle sınır güvenliğini müşterek olarak nasıl halledebiliriz, nasıl hal yoluna koyabiliriz, bunun da ortak çalışmasını birlikte yürütecekler."

Bulgaristan Türklerinin iki ülke arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturduğuna işaret eden Başkan Erdoğan, "Hepinizin bildiği gibi ortak kültürel mirasımıza beraberce sahip çıkmaya bilhassa özen gösteriyoruz. Bu anlayışla restorasyonunu üstlendiğimiz Balat'taki Demir Kilise'yi 2018'de ihya ederek yeniden açılışını gerçekleştirmiştik. Razgrad'daki Makbul İbrahim Paşa Camii'nin de restore edilerek kısa sürede ibadete açılması samimi temennimizdir. Karşılıklı ziyaretlerimizin, komşuluk hukukumuzun derinleşmesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Başkan Erdoğan, dost ve müttefik Bulgaristan halkına şahsı ve milleti adına selamlarını ileterek, Cumhurbaşkanı Radev'in ziyaretinin ülkeler ve bölge için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Erdoğan, basın toplantısının sonunda Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'e şahsı, ülkesi ve milleti adına teşekkür ederek, "Gerçekten bugün gerek ikili gerek heyetler arası gerekse şu anda sizlerle bir araya gelişimizde çok çok verimli bir ziyaret gerçekleştirmiş olduk. Buradan tüm Bulgaristan halkına Türk milletinin selam ve sevgilerini gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Türkiye ve Bulgaristan arasındaki işbirliğinin bölgenin güvenliği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Radev, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da Vahdettin Köşkü'ndeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bulgaristan ve Türkiye'nin çok sorunlu bir bölgede bulunduğunu kaydeden Radev, "Ukrayna'daki savaş çok yakınımızda ve başka sorunlu olan bölgeler de sınırımızda. Dolayısıyla Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliği bölgenin güvenliği açısından çok önemli. Doğu Avrupa bölgesi için de önemli." dedi.

Radev, öte yandan iki ülkenin önemli ticari ortaklığının bulunduğunu belirterek, karşılıklı menfaatler doğrultusunda ekonomi, ticaret, enerji, ulaşım, turizm, sınırların korunması ve terörizmle savaş konusunda işbirliğinin mevcut olduğunu söyledi.

Bu işbirliğinin en önemli göstergesinin Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapılarının ticari hacim olarak dünyada ikinci sırada yer alması olduğunu vurgulayan Radev, yapacakları çok fazla şey olduğunu ve çalışmaya devam etmeleri gerektiğini aktardı.

İKİLİ TİCARET HACMİ 6 MİLYAR DOLARI AŞTI
Radev, Türkiye'nin Bulgaristan'da yatırım yapan bir ülke olduğuna dikkati çekerek, iki ülke ticaret hacminin geçen yıl 6 milyar doları aştığını dile getirdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sadece bizi sınamıyor. Aynı zamanda bizim ekonomik ve sosyal sistemlerimizi de sınıyor. Bazı konuları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. İşbirliği, arkadaşlık, komşuluk nedir? Çünkü global çapta değişimler çok hızlı oluyor ve bölgemize çok farklı bir açıdan bakmamız gerekiyor. Ortak yaklaşımlar bulmamız gerekiyor. Birçok krizle baş etmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Coğrafi konumu nedeniyle iki ülkenin lojistik ve enerji konusunda ortak bir sorumluluğu olduğunu vurgulayan Radev, "Bu da aynı zamanda işbirliğinin derinleştirilmesiyle mümkün. Karşılıklı menfaatler doğrultusunda beklentilerimiz her iki ülkede enerji sistemlerinin daha da gelişeceğidir. Burada da Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ülkemiz için çok zor bir dönemde bize Hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladı." diye konuştu.

Radev, Başkan Erdoğan ile bugünkü görüşmesinin oldukça faydalı olduğunu vurguladı.

Ukrayna'daki savaşın küresel çaptaki tedarik zincirlerini etkilediğinin altını çizen Radev, sınır kapılarındaki trafiğin arttığını söyledi.

"SINIR KAPILARIMIZIN KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN GEREKEN ADIMLARI ATMAMIZ GEREKİYOR"
Radev, "Sınır kapılarımızda trafik iki kat artmış durumda. Dolayısıyla çok hızlı olmamız gerekiyor. Proaktif olmamız gerekiyor. Ortaklaşa kararlar ve tedbirler alarak sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gereken adımları atmamız gerekiyor." dedi.

İlgili bakanların görüşmeler yaptıklarını ve Başkan Erdoğan ile de gelecekteki çalışmaların yönüyle ilgili bir yol haritası çizdiklerini kaydeden Radev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu atmış olduğumuz adımların başarılı olması için çok sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız. Bunu dikkate alarak Türkiye'nin artan yasa dışı göçün önüne geçmesini takdirle karşılıyoruz. Ortak çabalarımız devam edecek. Yasa dışı göçle ilgili Türkiye'nin bulunduğu durumu dikkate alıyoruz. Dolayısıyla ikili anlaşmalarımızın şartlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Sayın Erdoğan'la her türlü terörist faaliyetleri kınıyoruz. Çünkü bunlar insanların canına kastediyor. Dolayısıyla ortak çalışmalarımıza da bu konuda devam edeceğiz."

"SAYIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ARA BULUCU ROLÜNÜ DE TAKDİR EDİYORUZ"
Radev, Rusya-Ukrayna savaşının çözümü konusunda Türkiye'nin ara buluculuk rolüne de dikkati çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara bulucu rolünü de takdir ediyoruz. Özellikle de Ukrayna'daki durumun diplomatik yollarla çözülmesi konusunda göstermiş olduğunuz çabayı takdirle karşılıyoruz. Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletleri de dahil ederek, tahıl koridorunu açarak çok büyük bir başarı elde ettiniz." değerlendirmesinde bulundu.



BAŞKAN ERDOĞAN SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
Basın toplantısı sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Erdoğan, "Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile İstanbul'da bir araya geldik, gelişen ve derinleşen ilişkilerimizi gözden geçirdik. Balkanlar'ın ve küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşılaştığı şu dönemde iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızı daha da güçlendirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması gerektiğini altını çizen Erdoğan, "Bulgaristan'daki iş insanlarımızın yatırımları 2,5 milyar avroyu aştı. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak…" dedi.


"Ortak kültürel mirasımıza beraberce sahip çıkmaya özen gösteriyoruz." diyen Başkan Erdoğan, Razgrad'daki Makbul İbrahim Paşa Camii'nin restore edilerek ibadete açılması gerektiğini sözlerine ekledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu anlayışla restorasyonunu üstlendiğimiz Balat'taki Demir Kilise'yi 2018'de ihya edip yeniden açtık. Razgrad'daki Makbul İbrahim Paşa Camii'nin de restore edilerek ibadete açılması samimi temennimizdir."

RADEV ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Vahdettin Köşkü'ndeki yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN