Son dakika: Başkan Erdoğan Zelenskiy'le görüştü: Nükleer tesis için arabuluculuk teklifi

Son dakika haberleri... Başkan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'le telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna arasındaki esir değişimini başarıyla sonuçlandırmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik mutabakatın işlediğini belirten Başkan Erdoğan, benzer bir yaklaşımın Zaporijya Nükleer Santrali askerden arındırılmış bölge haline getirilmesinde yardımcı olabileceğini belirtti.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2022, 14:03 Güncelleme 28 Eylül 2022, 15:48
Son dakika: Başkan Erdoğan Zelenskiy’le görüştü: Nükleer tesis için arabuluculuk teklifi

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski telefonda görüştü. Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeler ele alındı. Erdoğan, savaşın barışçıl müzakereyle çözümü için katkı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.

ARABULUCULUK TEKLİFİ
Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik mutabakatın işlediğini belirten Başkan Erdoğan, benzer bir yaklaşımın Zaporijya Nükleer Santrali bağlamında da sergilenebileceğini, santralin çevresinde askerden arındırılmış bir bölgenin tesisi yönünde gerekli arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık teklifinin geçerli olduğunu dile getirdi.

REFERANDUM ZARAR VERİR
Başkan Erdoğan ayrıca, "Ukrayna'nın bazı bölgelerinde tek taraflı referandum yapmak diplomatik sürece zarar verir" dedi.

4 BÖLGEDE 'REFERANDUM'
Ukrayna'da Rusya'nın kontrolünde olan Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson'da referandum gerçekleştirildi. Rus basını ilk sonuçlara göre "4 bölgenin de Rusya'ya katılımını büyük oranda desteklediğini" duyurdu.

PUTİN'LE KONUŞACAK BİR ŞEYİM YOK
Zelenski, referanduma tepki gösterdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı, "Rusya'nın düzmece referandumları normal olarak görmesi, Kırım senaryosu ile Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimi, Rusya Devlet Başkanı ile konuşacak hiçbir şey olmayacağı anlamına gelir. İlhak, onu tüm insanlığa karşı getiren harekettir. Artık dünyanın her ülkesinden böyle bir mesaja ihtiyaç var" açıklamasını yaptı.

İNSANLARI KURTARMAK İSTİYORUZ
Putin ise, "Rusya'nın Ukrayna'daki Moskova kontrolündeki dört bölgede insanları kurtarmak istediğini" söyledi.

200 ESİR MÜBADELE EDİLMİŞTİ
Başkan Erdoğan'ın Rusya lideri Putin ve Ukrayna lideri Zelenski ile yürüttüğü diplomasi sonucunda iki ülke arasında 200 savaş esirinin mübadelesi yapılmıştı. Erdoğan gelişmeyi BM Genel Kurulu'na katılmak için gittiği ABD'de açıklamıştı.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ
Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

6 nükleer reaktör ve 5 bin 700 megavatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Santral, 4 Mart'ta Ruslar tarafından ele geçirilmişti. Halihazırda Rus ordusu kontrolünde olan santralin çevresinde topçu saldırıları yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya bu saldırılar konusunda birbirini suçluyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN