Son dakika: Başkan Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas'tan önemli açıklamalar! 1967 sınırları ve iki devletli çözüm vurgusu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. İki lider baş başa görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Filistin ile dayanışmayı sürdürdüklerini belirten Erdoğan, "Filistin'in halkımızın gönlünde müstesna bir yeri vardır" ifadelerini kullandı. Son dönemde İsrail ile gelişim gösteren ikili ilişkilere de dikkat çeken Başkan Erdoğan, "İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır" şeklinde konuştu. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri kabul etmediklerini belirten Erdoğan, "Türkiye, iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır" dedi. Mahmud Abbas da Filistin'in haklı davasına destek veren Türkiye ve Başkan Erdoğan'a teşekkür etti.

Giriş Tarihi 23 Ağustos 2022, 17:47 Güncelleme 23 Ağustos 2022, 20:39
Son dakika: Başkan Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan önemli açıklamalar! 1967 sınırları ve iki devletli çözüm vurgusu

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Ankara'da ağırladı.

İki lider baş başa görüşme sonrasında ortak basın açıklamasında bulundu.


İşte o açıklamalardan satır başları;

Filistin Başbakanı Konya'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'na katılmıştı. 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan Filistinli kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Bugün sayın Başkan ve heyetiyle Türkiye-Filistin ilişkilerini daha da güçlendirmesi için atabilecek adımları ele aldık.

"FİLİSTİN DAVASINA DESTEĞİMİZİ EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ"
Önemli belgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Filistin'in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna yeri vardır. Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. Türkiye iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır. Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin düşüncelerimizi açık ve net şekilde ortaya koyduk.

Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın statüsüne değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususta hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde doğrudan aktardık, aktarıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine Filistin meselesinin çözülmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar.



Malum İsrail'in saldırılarıyla Gazze'de yaşanan sivil can kayıplarına tepkimizi açık bir şekilde ortaya koyduk.

İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır.

Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hassasiyetimizi İsrailli muhataplarımıza aktardık.

TİKA, Türk Kızılay ve Türk sivil toplum kuruluşlarının insani ve kalkınma yardımları devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğimiz için uygulamaya koyduğumuz bazı kısıtlamalara Filistin'i dahil etmedik.

Cenin Serbest Sanayi Bölgesi projesi TOBB tarafından yürütülüyor. Haziran ayında TOBB heyetimiz Filistin'i ziyaret ederek gerekli incelemelerde bulundu. Kudüs Üniversitesi Kız Yurdu inşaatı da bu yaz TİKA'nın destekleriyle tamamlanıp Maarif Vakfımızca devralındı.Bu yurda merhum annemin adının verilmesinden son derece mütehassıs oldum.

"BAŞKENTİ KUDÜS OLAN FİLİSTİN BARIŞ İÇİN ZARURİ"
Türkiye olarak bu yöndeki gayretlerimizi sürdüreceğiz. Sanat ve kültür alanında Filistin kurumlarını desteklemeye devam edeceğiz. Filistin Gençlik Orkestrası temmuz ayında eşimin himayesinde bir konser verdi. Filistinli kardeşlerimizin yurt dışı seyahatlerinde Türkiye'yi tercih etmesinden memnuniyet duyuyorum. Biz de Filistin'e yönelik turizmi teşvik ediyoruz.

1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmasının bölgemizin barış ve istikrarı için zaruret olduğunun altını bir kez daha çiziyorum."

"İKİ KARDEŞ ÜLKE" VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından sözü alan Filistin lideri Abbas, şu ifadeleri kullandı:

"Teşekkür ediyorum sayın Cumhurbaşkanı. Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Allah sizleri korusun. Sizlerle tekrardan bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. İş birliği ve kardeşlik ilişkilerimizi ele alma fırsatını buldum.

Bizler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldiğimizde, bir deneyim ve hikmet sahibi şahsiyetle bir araya geldiğimizde, dostane ve kardeşane şekilde meseleleri ele alma fırsatı bulmaktayız.

"TÜRKİYE HER ALANDA FİLİSTİN'İN YANINDA"
Türkiye'nin de dünya gıda güvenliği bağlamındaki rolünü görüşme fırsatı bulmakta, dünyanın zor şartlardan geçtiği dönemde Türkiye'nin istikrar sağlama çabalarını müşahede etme fırsatı bulmaktayız. İki kardeş ülke arasında ilişkilerimizin geleceğini konuşma fırsatını bulduk. Burada sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Filistin halkının yanında durması ve değişmez tutumundan dolayı en içten teşekkürlerimi ifade etmek isterim.

Türkiye Cumhuriyeti ve kurumlarının her alanda Filistin halkının ve devletinin yanında yer aldığını ve uluslararası arenada desteklediğini bilmekteyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Filistin'in karşı karşıya kalmış olduğu son dönemdeki zorluklarla ilgili bilgileri aktardım.

Halkımıza, topraklarımıza, kutsallarımıza karşı devam eden İsrail işgal devleti saldırıları karşısında kayıtsız kalmayacağımızı vurguladım. Uluslararası hukuka ve imzalanan anlaşmalara bağlı kalarak mücadele edeceğimizin altını çizdim.

Filistin'de evlerin, okulların yıkılmasına karşı olduğumuzu vurguladım. Tutsaklarımızın serbest bırakılması, şehitlerimizin cenazelerinin teslim edilmesi beklentilerimiz arasındadır. İsrail şehitlerimizi vermeyerek kimi cezalandırıyor? Şehitleri mi, ailelerini mi? Doğu Kudüs'e yapılan saldırılar, müslüman ve hristiyanlara ait kutsal yerlere yapılan saldırılar. Okullara da saldırılar var, bunu kabul etmek mümkün değildir.

İsrail işgal yönetimi yerleşim yerleri, şehirler, köyler ve Filistin kamplarına düzenli şekilde her tür saldırı yapmaktadır. Dernekler, insan hakları kuruluşlarına dahi saldırıda bulunmakta ve buraların terör yuvası olduğunu iddia etmektedirler. Burada zaman daha fazla geçmeden bu saldırılar durmalıdır. Artık daha fazla dayanacak gücümüz yok diyebilirim."


RESMİ TÖRENLE KARŞILAMA
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya ayak bastı.

Filistin Devlet Başkanı Ankara'da | VİDEO

Bu kapsamda Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.



ABBAS'IN KOLUNA GİREREK DESTEK VERDİ
Karşılama töreninde Başkan Erdoğan'ın yürümekte zorluk çeken Abbas'ın koluna girerek destek vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye'nin Filistin'in haklı davasında yanında olduğu dünyaya net bir şekilde iletildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN