Başkan Erdoğan - Putin görüşmesi sonrası Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul'da masaya oturuyor! Tarih ve saat belli oldu

Son dakika haberi... Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde Kiev Yönetimi'ni temsil eden David Arakhamai, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 28-30 Mart'ta heyetlerin Türkiye'de yüz yüze görüşeceğini duyurdu. Bu gelişmenin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Erdoğan ve Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Türkiye'de gerçekleşecek müzakerelerde egemenliğimiz ve toprak bütünlüğümüz konularında ısrarlı olacağız." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz." dedi. Son dakika haberine göre İstanbul’da gerçekleşecek Rusya-Ukrayna müzakereleri için taraflar İstanbul'a geldi. Öte yandan görüşmenin Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde saat 10.30'da başlayacağı ifada edildi.

Giriş Tarihi 27 Mart 2022, 18:12 Güncelleme 29 Mart 2022, 05:36
Başkan Erdoğan - Putin görüşmesi sonrası Rusya ve Ukrayna heyetleri İstanbul’da masaya oturuyor! Tarih ve saat belli oldu

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan ve Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı.



RUS HEYETİ İSTANBUL'DA
Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ardından taraflar müzakereler için İstanbul'da bir araya geliyor.

Rus heyeti taşıyan özel uçak saat 16.00'da Atatürk Havalimanı'na indi. Rus heyet, ardından konaklayacağı otele geçti.

UKRAYNA HEYETİ DE GELDİ
Ukrayna heyeti saat 22.00 itibariyle İstanbul'a geldi.

Müzakerelerin bugün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşmesi planlanıyor. Görüşme saat 10.30'da başlayacak.

Müzakereler iki gün sürecek.

KULEBA'DAN AÇIKLAMA
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da yapılacak toplantısında asgari taleplerinin insani sorunların çözümü, azami taleplerinin ise ateşkes ve bunun için sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kuleba yerel televizyonların ortak yayınında yaptığı konuşmada İstanbul'da yapılacak Rusya-Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi.

Kuleba, "Devlet başkanımız heyetimize çok net talimatlar verdi. İnsanlar, toprak ve egemenlik üzerine pazarlık yapmayacağız. Pozisyonumuz beton gibi serttir ve uluslararası hukuktan, Ukrayna ordusundan, Rusya'ya uygulanan uluslararası yaptırımlardan, savunmamız için Ukrayna'ya aktarılan ve aktarılmakta olan silahlardan güç almaktadır." dedi.

Ukrayna'nın tarafının kilit talepleri konusunda da konuşan Kuleba, "Türkiye'deki müzakerelerde asgari talebimiz insani sorunların çözümü, azami talebimiz ise ateşkes ve bunun için sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacaktır." bilgisini verdi.

Kuleba, Türkiye'deki müzakerelerde referandum konusunun konuşulmayacağını, bunun Ukrayna'nın iç meselesi olduğunu kaydetti.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı.



"TÜRKİYE HER TÜRLÜ KATKIYI VERMEYE DEVAM EDECEK"
Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye'nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.



İSTANBUL'DA MUTABIK KALINDI
Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı.



ZELENSKİY'DEN FLAŞ TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir video mesaj yayınlayarak Rusya ile müzakerelerde egemenlikleri ve toprak bütünlükleri konularında ısrarlı olacaklarını vurguladı.

Zelenskiy, "Barış istiyoruz. Bunun için müzakerelerde yeni bir tur yapılacak. Önceliklerimiz biliniyor: Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği. Devletimiz için etkili güvenlik garantileri verilmesi de şart. Amacımız ülkemizde barışa ve normal yaşama mümkün olan en kısa sürede dönmek." dedi.

Zelenskiy ayrıca, Rusya'nın tarafsızlık talebinin Ukrayna müzakere heyeti tarafından dikkatle incelendiğini de kaydetti.

RUS GAZETECİLERE KONUŞTU
Ukrayna Devlet Başkanı, bu açıklamasından önce Rus gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

Çevrim içi gerçekleşen röportajda Zelenskiy, Rus askerleri Ukrayna'dan çekilmeden ve ateşkes olmadan, hiçbir barış anlaşmasının mümkün olmayacağını belirterek Rusya ile Donbas üzerinde uzlaşmak istediğini söyledi.




ÇAVUŞOĞLU'NDAN KRİTİK TEMAS
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefonda görüştü.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ve İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında gerçekleştirilecek müzakereler ele alınmıştır" denildi.




Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan - Putin zirvesinin ardından sosyal medya hesabı Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye'de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye'ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz."



LAVROV'DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna müzakerelerinde liderler zirvesi hakkında açıklama yaptı. Lavrov, "İki lider arasındaki görüşme, heyetlerin kilit konularda anlaşmaya varmasından sonra yapılmalı" dedi.

PESKOV: LİDERLER GÖRÜŞMESİ MÜZAKERE SONRASI OLMAYACAK
Peskov, Rus ve Ukraynalı heyetlerin bugün Türkiye'ye geleceklerini belirterek, "Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemlidir" dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov ise şu açıklamalarda bulundu:

"İstanbul'daki müzakerelerden sonra Putin ve Zelenski arasında bir görüşme olmayacak. şu ana kadar önemli ilerleme veya atılımlar sağlanmadı.

İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin bugün başlaması pek olası değil, yarın olabilir. Müzakerelerde şu ana kadar önemli bir kazanım veya ilerleme olmadı."

Rusya ve Ukrayna arasında sıradaki yüz yüze müzakereler İstanbul'da yapılacak. Görüşmenin bugün akşam ya da yarın yapılacağına dair taraflardan açıklama gelmişti.



GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN BİR AÇIKLAMA DA KALIN'DAN
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılacağını, müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişimlerinin devam edeceğini bildirdi.

alın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul'da yapılacak. Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek."


TÜRKİYE'DEN BARIŞ ATAĞI!
Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşta 32 gün geride kaldı. Karadeniz'de barışı ve huzuru isteyen ve iki tarafla da diyalog kanalını açık tutan Türkiye, krizin başından bu yana barışın tesisi için diplomatik girişimlerine hız kazandırdı.

Ankara, bu doğrultuda Antalya Diplomasi Forumu'nda Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'u bir araya getirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da dünya liderleri ile barış diplomasi kapsamında çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.




Tüm bu gelişmelerin ışığında Rusya ve Ukrayna heyetlerinin 28-30 Mart'ta Türkiye'de görüşeceği açıklandı.



UKRAYNALI MÜZAKERECİ AÇIKLADI

Ukrayna'nın müzakere heyetinde yer alan parlamento üyesi David Arakhamia sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna-Rusya arasındaki devam eden müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye'de yapılacağı duyurarak, "Bugün videokonferans yoluyla yapılan müzakerelerde, bir sonraki turun yüz yüze olarak 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye'de yapılmasına karar verildi. Ayrıntılar daha sonra gelecek" ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetiyle yeni tur görüşmenin 29-30 Mart'ta yüz yüze yapılacağını belirtti.

Medinskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna ile bugün, video konferans yoluyla yeni bir görüşme gerçekleşti. Görüşme sonucu, 29-30 Mart'ta yüz yüze görüşme kararı alındı" ifadesini kullandı.

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP'UN AÇIKLAMASI
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin İstanbul'da yapılmasının çok isabetli bir karar olduğunu belirterek, "Olması gereken şey bu. Çünkü takip ediyoruz; sürecin başından beri gerek Ukrayna gerek Rusya'yla görüşen, ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye." dedi.

Şentop, Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Toplantısı için geldiği Lübliyana'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kalmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şentop, şunları kaydetti:

"Çok isabetli bir karar. Olması gereken şey bu. Çünkü takip ediyoruz; sürecin başından beri gerek Ukrayna gerek Rusya'yla görüşen, ateşkesin sağlanması için gayret gösteren tek ülke Türkiye. Şüphesiz bunu herkes temenni ediyor. Bölgemizde, dünyada, bütün siyasetçiler, devlet adamları, insanlar bir an önce ateşkes olsun diye temenni ediyor. Ama bunu gerçekleştirebilmek için iki tarafla birlikte görüşebilmek, tarafları buna ikna edebilmek, bir araya getirebilmek önemli. Cumhurbaşkanı'mız sürecin başından beri bunun için çok yoğun gayret gösteriyor. "


Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu anlamdaki ziyaretlerine de dikkati çekerek, "Böyle bir müzakerenin zemini, zihinsel zemini hazırdı. Olması gereken de buydu. İsabetli olur. Bizim arzumuz; ille de Türkiye'de olsun meselesi değil, mesele bir an önce ateşkesin gerçek manada sağlanması. İnşallah Türkiye'de yapılacak toplantı buna vesile olur." diye konuştu.

"RUSYA-UKRAYNA ARASINDAKİ BİR MESELE OLMAKTAN ÇIKTI"
Dünyadaki birçok uluslararası toplantının bir numaralı gündeminin Ukrayna'da yaşananlar olduğunu anımsatan Şentop, "Bu sadece Rusya-Ukrayna arasındaki bir mesele olmaktan çıktı, başta bölgemiz olmak üzere daha genel anlamda dünya barışını tehdit eden bir meseleye dönüştü. Ortada büyük bir risk var. Dolayısıyla bütün toplantıların gündem maddelerinden birisi hatta birincisi, en baştaki bu olacak. Ben geçen hafta ve ondan önceki hafta meclis başkanlarıyla, bilhassa Ukrayna'ya yakın çevredeki meclis başkanlarıyla görüştüm." ifadelerini kullandı.


TBMM Başkanı Şentop, Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ile Polonya, Romanya, Slovenya Ulusal Meclis başkanlarıyla görüştüğünü hatırlatarak, "Bunlarla yaptığımız temaslarda da herkesin arzusu bir an önce ateşkes. Ama bunu sözde bırakmayıp gerçekleştirecek bir zemini kurabilmek lazım." dedi.

Şentop, Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Toplantısı'nda görüşülecek konuların başında, "Rusya-Ukrayna" konusunun geleceğine de dikkati çekti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN