Başkan Erdoğan'ın katıldığı NATO Liderler Zirvesi'nde ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

Son dakika haberi! NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı. Zirveye Başkan Erdoğan da katıldı. NATO'dan zirve sonrası ortak bildiri geldi. Bildiride "Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı.

Giriş Tarihi 24 Mart 2022, 00:44 Güncelleme 24 Mart 2022, 16:41
Başkan Erdoğan’ın katıldığı NATO Liderler Zirvesi’nde ortak bildiri: Rusya küresel güvenliği tehdit ediyor

İÇİNDEKİLER

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı. Türkiye'yi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulundu.

NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirileceği zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmeleri de sürdü.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI
NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Yayınlanan ortak bildiride, "Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz" denildi.

NATO GENEL SEKRETERİ:RUSYA EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BEDELLER ÖDEYECEK
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg zirve sonrası yaptığı açıklamada, "Ukrayna halkı işgale büyük bir cesaretle direniyor. Özgürlükleri için savaşıyorlar. Biz de onlarla birlikte duruyoruz. Zelenski tutkulu bir mesaj gönderdi, NATO müttefiklerine verdikleri destek için teşekkür etti, daha fazla destek istedi. Rusya'ya emsali görülmemiş bir bedel ödetmeyi sürdüreceğiz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

4 MUHABERE GÜCÜ DAHA KONUŞLANDIRILACAK
"4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Avrupalı müttefiklerimiz ve Kanadalılar da çabalarını arttırdı. Buna eşi benzeri görülmemiş 5 uçak gemisi grubu da dahil. Karada çok daha fazla askerimiz olacak ittifakın Doğu kanadında. Yüksek hazırlıkta tutacağız bunları. Havada ise daha fazla jet kullanacağız. Denizde ise uçak gemisi gruplarımız olacak. Ciddi sayıda savaş gemimiz olacak. Siber güvenliğimizi de kuvvetlendireceğiz. Bugün müttefik liderler Ukrayna'ya daha fazla destek vermeyi de kabul etti.

Müttefikler Ukrayna'ya ciddi askeri teçhizat sağlıyor. Ekonomik ve insani yardım da vereceğiz. Bu savaşın daha da büyümesini engellemek zorundayız. Bu daha ölümcül ve yıkıcı sonuçlara yol açar. Müttefikler diğer risk altındaki ortaklara desteğimizi arttırmada da mutabık kaldık.

LİDERLERDEN ÇİN'E ÇAĞRI
Pekin'in bu krizdeki rolüne değindik. Liderler Çin'e, Rusya'nın savaşını desteklememesi için çağrı yaptı. Pekin, hatırı sayılır nüfuzunu iyiye kullanmalı. İttifak ayrıca Belarus'a işgal ortaklığını sonlandırma çağrısı yaptı.

İşgalin başlangıcından bu yana bir ay oldu. Ne yazık ki güvenlik ücretsiz değil, daha fazlasını yapmak daha fazlasına mal olacak. Burada NATO'nun caydırıcılık kapasitelerini uzun vadede yeniden ayarlıyoruz dedik. 4 yeni muharebe grubu kuracağımızı duyurduk. Uzun vadeli bir plan. Başkan Putin'in işgali güvenliğimizi uzun vadeli olarak değiştirdi. Artık yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Eller tutulabilir haberler gördük sivillere yönelik askeri saldırılar olduğuna dair.

Çin'e mesajımız şu; dünyanın geri kalanına katılmalı ve bu vahşi savaşı kınamalı. Bugün birçok farklı konuyu ele aldık. Mesajımız şu: Birlikte durmalıyız ve Ukrayna'ya destek vermeliyiz. Bu savaşın tam teşekküllü bir savaş haline gelmemesi gerekiyor.

KİMYASAL SİLAH KULLANIMI SAVAŞIN DOĞASINI DEĞİŞTİRİR
Müttefikler sahaya, Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceğini söyledi. Endişeleniyoruz. Rusya'nın Ukrayna'da bahane yaratmaya çalıştığını görüyoruz. Bunun başkalarını suçlama yolu olduğunu biliyoruz. Burada Ukrayna'ya, NATO müttefiklerine iddialar asılsızdır. Kimyasal silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir. Büyük çaplı etkileri olur, çok da tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler, NATO üyesi ülkelerin halklarını da tehdit edebilir. Rusya'nın daha önce kimyasal maddeler kullandığını biliyoruz. Bu savaşın derhal bitirilmesinin önemini de gösteriyor.

Müttefikler teçhizat verme konusunda da mutabık kaldı. Burada tespit için teçhizatlar var. Tıbbi destek ve korunmak için de var. Risk yönetimi gibi konularda da eğitimler vereceğiz. Üst düzey yetkilimiz, NATO'nun kimyasal savunma unsurlarını devreye soktu."

Toplantıdan önce Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yoğun bir ikili görüşme trafiği bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını bildirmişti.

STOLTENBERG'DEN AÇILIŞ MESAJLARI
Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan NATO karargahında düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'da savaşa karşı cesurca konuşanların da farkındayız. Seslerini duyuyoruz. Onlar önemli" dedi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Stoltenberg, güvenlik açısından kritik bir zamanda toplandıklarını belirterek, "Kremlin'in nedensiz saldırganlığını kınamakta ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz destekte birleştik" dedi. Savaşın sonunu getirmek için Rusya'yı mali olarak hedef almaya devam etmekte kararlı olduklarını ifade eden Stoltenberg, "Özgürlükleri ve hakları için savaşan Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve Ukrayna halkının büyük cesaretini saygıyla takdir ediyoruz. Rusya'da savaşa karşı cesurca konuşanların da farkındayız. Seslerini duyuyoruz. Onlar önemli" şeklinde konuştu.

Bugünkü toplantıda müttefiklerin Ukrayna'ya desteğini görüşeceklerini ve NATO'nun şimdi ve gelecek yıllarda savunmasını güçlendirme çabalarına da değineceklerini ifaden eden Stoltenberg, "Halihazırda karada, denizde ve havada daha fazlasını yapıyoruz. Bu, Avrupa'daki yeni bir güvenlik gerçeğine yanıt vermek için gereklidir" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN NATO KARARGAHINA BÖYLE GELDİ
Başkan Erdoğan, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere NATO karargahına geldi.

Başkan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da eşlik etti.



AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne katılmak için geldiği Belçika'da aile fotoğrafı çekimine katıldı.

BİDEN İLE İLK TEMAS
Erdoğan, NATO aile fotoğrafı öncesi ABD Başkanı Biden ile ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdi.