Son dakika: Başkan Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü! Amacımız kalıcı ateşkes...

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşına yönelik sürdürdüğü diplomasi trafiği sürüyor. Başkan Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü. Erdoğan savaşın kimseye faydasının olmadığını belirterek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini dile getirdi.

Giriş Tarihi 16 Mart 2022, 20:45 Güncelleme 16 Mart 2022, 23:13
Son dakika: Başkan Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü! Amacımız kalıcı ateşkes...

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken Başkan Recep Tayyip Erdoğan diplomasi trafiğini de sürdürüyor.

Başkan Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü. Erdoğan görüşmede kalıcı ateşkesi amaçladıklarını belirtti.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı.

Erdoğan, görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisi için diplomasi kulvarında yoğun bir gayret gösterdiklerini belirterek süratle kalıcı ateşkes sağlanmasını amaçladıklarını, savaşın devamının kimseye faydası olmadığını ifade etti.

PUTİN VE ZELENSKİY'İ BİR ARAYA GETİRME GAYRETİNİ SÜRDÜRECEĞİZ
Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini dile getirdi.

Gerek Ukrayna topraklarındaki gerek komşu ülkelerdeki Ukraynalılara insani yardım ulaştırmaya devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin önemine işaret etti.

ZELENSKİY'DEN TEŞEKKÜR
Görüşmenin ardından Zelenskiy sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak Başkan Erdoğan'a teşekkür etti. Zelenskiy "Ukrayna'nın dostu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna halkının mücadele ettiği Rus saldırganlığı hakkında görüştük. Barış diyaloğu yolunun açılması konusunu da ele aldık. Önemli destekleri için minnettarım" ifadelerini kullandı.

BARIŞ İÇİN MEKİKİ DİPLOMASİSİ
Ukrayna-Rusya savaşının başladığı 24 Şubat'tan bu yana yoğun diplomatik temasları sürdüren Türkiye, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi amacıyla girişimlerini artırıyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlayan saldırılarının ardından bölgede barışın sağlanması için aktif bir diplomasi trafiği yürütüyor.

ZELENSKİY İLE 3, PUTİN İLE 1 KEZ GÖRÜŞTÜ
24 Şubat sabahı Ukrayna topraklarına Rus ordusunun başlattığı saldırının ardından ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bazı bakanlar ve kurmaylarıyla güvenlik zirvesine başkanlık eden Erdoğan, daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Erdoğan, Zelenskiy ile 26 Şubat ve 4 Mart'ta da telefon görüşmeleri yaparak ateşkes ilanı noktasında çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Erdoğan, savaşın diğer tarafı olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de 6 Mart'ta telefonda görüştü. Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini vurgulayan Erdoğan, "Hep birlikte barışın yolunu açalım." çağrısında bulundu.

20'Yİ AŞKIN LİDER VE ULUSLARARASI KURULUŞ TEMSİLCİSİYLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkesin sağlanması için 20'yi aşkın dünya lideri ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle telefonda görüştü.

Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile de telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU'NDA 11 LİDERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME
Türkiye, savaşın iki tarafının dışişleri bakanlarını da Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 10 Mart'ta bir araya getirerek önemli bir diplomatik başarıya imza attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın katıldığı toplantıda, savaşın sonlandırılması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Başkan Erdoğan, Forum kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de aralarında bulunduğu 11 liderle görüştü.

BM GENEL SEKRETERİ'NDEN 'DİPLOMATİK ÇABA' TEŞEKKÜRÜ
Başkan Erdoğan, 13 Mart'ta telefon görüşmesi yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdi.

Başkan Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşında ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesisi için yoğun çaba sarf ettiklerini, insani yardım ve tahliyeler konusunda da gayret gösterdiklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk girişimleri, barışa katkı çalışmaları ve diplomatik çabaları dolayısıyla teşekkür etti.

SON 8 GÜNDE TÜRKİYE'YE GELEN BEŞİNCİ LİDER DUDA
Başkan Erdoğan, geçen hafta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i, 14 Mart pazartesi günü de Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz'u Türkiye'de ağırlayarak liderlerle Ukrayna-Rusya savaşı konusunda görüş alışverişinde bulundu. Başkan Erdoğan, bugün de Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Ankara'da bir araya gelerek bölgede son durumu değerlendirdi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN RUSYA VE UKRAYNA'DA KRİTİK TEMASLAR
Savaşın ilk günlerinden itibaren aktif bir şekilde barışı sağlamak için çaba gösteren Türkiye, mekik diplomasisini yoğunlaştırıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Rusya'da mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Yarın ise Ukrayna'da mevkidaşları ile son gelişmeleri görüşecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlenecek NATO ülkeleri savunma bakanları olağanüstü nitelikli toplantısına katılıyor. Akar, toplantı kapsamında bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de yaptı.

NATO LİDERLER ZİRVESİ TOPLANACAK
NATO ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere gelecek hafta Brüksel'de olağanüstü zirvede bir araya gelecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN