367 krizinin baş aktörü Sabih Kanadoğlu bu kez Erdoğan'ın 2023 adaylığına engel olmak için devrede! Kılıçdaroğlu da geri vites yaptı

2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında ortaya attığı '367 şartı' ile kriz yaratan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, benzer bir çıkışla tekrar gündeme geldi. Başkan Erdoğan'ın referanduma gitmeden aday olamayacağını ve referandumun da gündemde olmadığını söyleyen Sabih Kanadoğlu, "Erdoğan'ın üçüncü kez aday olması mümkün değil" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gün önce “Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasına itirazımız olmaz” demişti. Yandaşlarından gelen tepkiler üzerine geri adım atan Kılıçdaroğlu, "Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Benim kastım Meclis’in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır" dedi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasındaki "Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın, O'nu sandıkta göndereyim." ifadeleri de 2023 için adaylığa soyunduğunun ispatı oldu.

Giriş Tarihi 08 Şubat 2022, 12:34 Güncelleme 08 Şubat 2022, 15:20
367 krizinin baş aktörü Sabih Kanadoğlu bu kez Erdoğan’ın 2023 adaylığına engel olmak için devrede!  Kılıçdaroğlu da geri vites yaptı

İÇİNDEKİLER

2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında ortaya attığı '367 şartı' ile sık sık gündeme gelen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, benzer bir iddiayla tekrar gündeme geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikiden fazla seçilemeyeceği yönünde açıklamalarda bulunan Sabih Kanadoğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye bir rejim olmadığını dile getirdi.

"ANAYASA, ERKEN SEÇİM KARARI ALMAZSA ADAY OLAMAZ DİYOR"
TBMM'de erken seçime gidilmediği takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığının Anayasa'ya aykırı olacağını ifade eden Sabih Kanadoğlu, "Anayasa, TBMM bir erken seçim kararı almazsa aday olamaz diyor. Yoruma açık bir madde değil. Kendisine ve bilime saygısı olan herhangi bir akademisyenin tersini söylemesi mümkün değil." dedi.

"ERDOĞAN'IN ÜÇÜNCÜ KEZ ADAY OLMASI MÜMKÜN DEĞİL, ANAYASA ÖYLE DİYOR"
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'a konuşan Kanadoğlu, TBMM'nin de erken seçim kararı almadan Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasının önünü açacak anayasa değişikliği yapmasının da bu süreçte mümkün görünmediğini belirterek, "Referanduma gitmeden değişiklik yapmaları için 400 milletvekilinin onayı gerekiyor. Referanduma gitmek içinde 360 milletvekili gerekiyor. Olmayacak işler yani. Şu sırada zaten yapılabilecek bir iş değil bu." iddiasında bulundu

Sabih Kanadoğlu, "Bu durumda TBMM tarafından erken seçim kararı alınmadıkça Erdoğan'ın bu aşamada üçüncü kez aday olması mümkün değil mi diyorsunuz?" sorusuna da "Anayasa öyle diyor." diye cevap verdi.



KILIÇDAROĞLU DA GERİ VİTES YAPTI
Fikret Bila, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasına itirazımız olmaz" sözüne gelen tepkileri hatırlatıp, "Anayasaya aykırı olsa da Erdoğan'ın 3. kez adaylığına itiraz etmeyecek misiniz" diye sordu. Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi:

"Elbette Anayasanın hükmü açık. Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Benim kastım Meclis'in erken seçim kararı alması halinde Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır. Yoksa zamanında seçim yapılırsa aday olmasına Anayasa engeldir. Bunu bildiği için Devlet Bahçeli de 'Erdoğan'ın adaylığı için yasal düzenleme yapılması gerekiyorsa elimizden gelen gayreti gösteririz' dedi.



O da zamanında bir seçimde üçüncü kez aday olamayacağını biliyor, onun için böyle konuşuyor. Ama biz erken seçim istiyoruz. Hem de hemen. Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın, O'nu sandıkta göndereyim. Siyasi olarak çağrım budur. Halkın zamanında seçimi bekleyecek hali kalmadı. Hemen erken seçim kararı alınmalı ve Erdoğan sandıkta gönderilmelidir. Benim talebim ve kastım budur."



CHP'Lİ FİKRİ SAĞLAR DA ÇANAK TUTUYOR
Kanadoğlu'nun bu çıkışına CHP'li Fikri Sağlar da çanak tutuyor. Sağlar, yaptığı paylaşımda "Anayasa çok açık. Erken seçim dışında Sn. Erdoğan bir daha aday olamaz. Aday olmak istiyorsa erken seçim kararı almalı!.." ifadelerini kullandı.

ŞENTOP: ERDOĞAN'IN ADAYLIĞI İÇİN HUKUKİ BİR TARTIŞMA YOK
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Başkan Erdoğan'ın tekrar adaylığı konusunda hukuki bir tartışma olmadığını söyledi. Şentop, "Üçüncü kez değil, ikinci kez adaylık söz konusu. Yapılan tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim" dedi.

Şentop, "Cumhurbaşkanı'nın adaylıkla ilgili sorunu yok. Zaten ikinci adaylığı. Hukuken hiçbir tartışma yoktur. Üç değil iki kez adaylık söz konusudur. Hukuki boyutuyla ilgili olarak akademik çalışmayı ben yayımlayacağım. Hukuki sorun olmayacağını, tartışmaların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyebilirim. Tartışmalar gereksiz. Yakın zamanda bu konuda bir makale yayımlayacağım" şeklinde konuştu.

BAHÇELİ: ERDOĞAN'IN ADAYLIĞINA ENGEL YOK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı'dır ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN