Başkan Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'ten önemli açıklamalar! Bosna Herkes, İsrail, Doğu Akdeniz...

Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Vucic, baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı. Başkan Erdoğan Sırbistan ile ilişkilerin iyi bir noktada olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yakın bir artışla ticaret hacmimizi 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır." ifadelerini kullandı. Bosna Hersek'teki durumu değerlendiren Başkan Erdoğan ABD'nin EastMed'den çekilmesine yönelik de çarpıcı açıklama yaptı. Erdoğan, "İsrail Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ziyareti olabilir." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 18 Ocak 2022, 16:10 Güncelleme 18 Ocak 2022, 21:20
Başkan Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’ten önemli açıklamalar! Bosna Herkes, İsrail, Doğu Akdeniz...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i resmi törenle karşıladı.

Vucic'in bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Başkan Erdoğan, Vucic'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Vucic'in tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Vucic, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İKİ LİDERİN PROGRAMI
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Vucic, merdivenlerde Türkiye ve Sırbistan bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Erdoğan ve Vucic, baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katılıyor.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
Sırbistan ile ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. Ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor. İş birliğimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Atacağımız adımları görüştük. Yatırımlarımızın değeri 250 milyon dolara yükseldi. Müteahhitlerimiz Sırbistan'da 45 projeye imza attı.

"HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLARI YAKALAMAKTIR"
Geçtiğimiz yıl yüzde 34'e yakın bir artışla ticaret hacmimizi 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz 5 milyar doları yakalamaktır. Bosna Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu aşikardır.

Vucic'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
İstikrar ve güvenlik çok önemli. Ülkelerimizi geçmişe değil geleceğe götürmeliyiz. Bizim için ekonomik ilişkilerimiz. Geçen sene ticaret hacmimiz tarihte en büyük ivmeyi yakaladı, yüzde 30'dan fazla artış oldu.

SORU CEVAP
BOSNA HERSEK'TEKİ SON DURUM
Başkan Erdoğan: Buradaki üçlü yapının Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü üzerindeki yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. Sırbistan'da yapılacak seçimin akabinde istiyoruz ki bu üçlü grubun liderlerini bir araya getirip toplantı yapalım ve bu toplantıyla özellikle Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım. Özellikle yapılmakta olan otoban çalışmaları ve bu çalışmalar üzerindeki nüans farkları diyebileceğimiz bazı hissi yaklaşımlar var. Bunları bir kenara koyar da burada gerçekten ideal olan yaklaşımı yakalarsak, ki buna biz birlikte yardımcı olalım istiyoruz. İnşallah seçimin ardından bu buluşmayı sağlayacağız.

ABD'NİN EASTMED'DEN DESTEĞİNİ ÇEKMESİ
Bana göre Amerika'nın geri çekilme kararı, mali analizlerden sonra, kendileri için fayda görmediler, Doğu Akdeniz'deki bu çalışmalardan geri çekilme kararı aldılar. İsrail'le ilgili geçmişte Berat Bey'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu zaman İsrail'le görüşmeler yapılıyordu. İsrail buradan çıkacak gazla ilgili olarak Türkiye üzerinden bunun Avrupa'ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varmıştı. Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmeler var. Belki Sayın Herzog'un Türkiye'ye ziyareti olabilir. Başbakanın olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız. Siyasetçiler olarak kavga için yokuz, barış için varız. Ne gerekiyorsa bu konuda petrol barışın aracı olacaksa bunu kullanırız. Barışın aracı olmayacaksa karar her ülkenin kendisine aittir. Boşuna sondaj gemilerini, sismik araştırma gemilerini almadık. 4 tane sondaj, 2 tane sismik araştırma gemimiz Karadeniz, Akdeniz'de çalışmaları yapacaklar. Milletimize, bölgeye inşallah imkanlar sağlamanın gayreti içerisinde olacağız. Geçmişte bunun çilelerini çok çektik. Dünya sizi istediğiniz anda ne sismik ne de sondaj araştırma gemisi verir. Şimdi elemanlarımız yetişmiş durumda. Karadeniz'de çalışmaları yürütüyoruz. Akdeniz'de çalışmaları bu ekipmanla yürüteceğiz. Değerli dostuma, heyetine şahsım ve heyetim adına tekrar teşekkür ediyoruz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN