Brezilya'da özel jette 1.3 ton uyuşturucu ele geçirilmişti! Pilotun ifadesine ulaşıldı: Valizler askeri üssünde...

Brezilya’da 1.3 ton kokainle yakalanan TC-GVA numaralı jetin pilotu Veli Demir ile jeti işleten ACM Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Özkan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alınmıştı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmada ifade veren Jet pilotu Veli Demir, kokain yüklü valizlerin İspanyol yolcu Angel Alberto Gonzales Valdes’e ait olduğunu, bu işin organizatörlüğünün ise ordudan atılmış bir jandarma subayı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Giriş Tarihi 29 Aralık 2021, 11:28 Güncelleme 29 Aralık 2021, 11:28
Brezilya’da özel jette 1.3 ton uyuşturucu ele geçirilmişti! Pilotun ifadesine ulaşıldı: Valizler askeri üssünde...

İÇİNDEKİLER

Brezilya'da bulunan Fortaleza Havalimanı'ndan Portekiz- Lizbon'a gitmek üzere kalkış hazırlığı yapan Türkiye merkezli ACM Airlines isimli şirkete ait özel jette, Brezilya Narkotik polisi tarafından yapılan aramalarda, İspanyol yolcu Angel Alberto Gonzales Valdes isimli yolcuya ait 24 bavula yerleştirilmiş 1 ton 304 kilogram kokain yakalandı.

4 Ağustos tarihinde gerçekleşen olayla ilgili, özel uçağın kaptan pilotluğunu yapan Türk vatandaşı Veli Demir ve İspanyol yolcu Valdes'in olay tarihinde Brezilya makamlarınca tutuklanması üzerine, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. İspanyol yolcu Valdes ise geçtiğimiz ekim ayında kaldığı hapishanede metastaz nedeniyle hayatını kaybetti. Pilot Demir ise Brezilya makamlarınca şartlı tahliyeyle serbest bırakılınca soluğu Türkiye'de aldı.

Sabah'ın haberine göre, şüpheli Pilot Veli Demir 26 Aralık tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı esnada İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü' tarafından gözaltına alındı. 27 Aralık tarihinde ise aralarında ACM Airlines şirket sahibi Şeyhmuz Ö. ile Leyla Ö., nün de bulunduğu 6 şüpheli gözaltına alındı. Toplam 7 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ederken, Pilot Demir'in ifadesine ulaşıldı. Demir ifadesinde; 3 Ağustos saat 14.00 sularında İspanya'nın Malaga kentinden kalkarak, 4 Ağustos saat 02.00 sıralarında Brezilya'nın Fortaleza şehrine iniş yaptıklarını söyledi.

Uçağın yakıt alarak saat 06.00 sularında yolcunun uçağa bineceği yer olan Ribeirao Preto şehrine iniş yaptıklarını aktaran şüpheli pilot Demir yaşananları ifadesinde şöyle anlattı: "Mürettebat ile gece saat 23.30'a kadar otelde dinlendik. Oteli terk ederek 5 Ağustos günü 00.00 sıralarında havalimanına ulaştık. Uçağa gittiğimizde bagajların uçağa yüklenmiş olduğunu ve bir yolcunun olduğunu gördük. Kuleden onay aldıktan sonra saat 01.00'de uçuş için kalkış yaptık. Burası aynı zamanda askeri bir havalimanıydı. Gümrük ve pasaport işlemleri için saat 04.00 sıralarında tekrar Fortaleza Havalimanına indik. Pasaport çıkış işlemleri için mürettebat ve yolcu Valdes ile terminale geçtik.

POLİS KONTROL AMAÇLI UÇAĞA GELDİ

Uçağa döndüğümüz sırada görevli bir polis memuru kontrol amaçlı uçağa geldi. Uçağın içerisine baktı ve bagajları gördü. Kime ait olduğunu sordu. Ben de, valizlerin yolcuya ait olduğunu söyledim. Polis tek başına bir valizi açtı, içindekileri bana gösterip ne olduğunu sordu ve ikinci bir polis memuru çağırdı. İkinci polis de getirdiği solüsyon paketlerinden bir tanesini açarak valiz içerisindeki maddeye döktü. Rengin mavi olması üzerine bu maddenin kokain olduğunu söylediler. Yolcu ise ellerini kaldırarak valizlerin kendisine ait olmadığını söyledi.

PİLOT VE MÜRETTEBAT VALİZLERİ AÇAMAZ

Polisler, İspanyol yolcuyu kelepçelediler ancak mürettebata ve bana kelepçe takmadan uçaktan indirip gerekli işlemler için götürdüler. Uçağa yüklenen valizlerin sorumluluğu güvenlik güçlerinindir. Uçağa binen şahısların valizleri dahil tüm eşyalar, güvenlik taramasından geçtikten sonra uçağa teslim edildi. ICAO Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından belirlenen kurallara göre pilot ve mürettebatın uçağa yüklenen valizleri açmak gibi bir yetkisi bulunmuyor.

ORGANİZATÖRÜ ORDUDAN ATILMIŞ BİR SUBAYDI

Yargılama sürecinde içinde uyuşturucu çıkan valizlerin yolcu Valdes'e ait olduğu belliydi. Havalimanının kamera görüntüleri incelendikten sonra serbest bırakıldım. Brezilya'daki avukatlarım, soruşturmayla ilgili havalimanından yer hizmetleri ve güvenlik görevlilerinin de içerisinde olduğu birkaç şahsın gözaltına alındığını ve bu işin organizatörünün ordudan atılmış jandarma subayının olduğunu duydum. 9 Eylül tarihinde şartlı tahliyeyle salıverildim. 16 Aralık tarihinde yurt dışı çıkış yasağım kalktı ve 26 Aralık günü eşimle Türkiye'ye geldim. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum."