2022 Üç Aylar hangi tarihlerde idrak edilecek? Üç Aylar ne zaman başlıyor? Diyanet Receb, Şaban, Ramazan ayı ne zaman?

Üç Aylar ne zaman başlıyor? 2022 yılında Üç Aylar hangi tarihlerde idrak edilecek? Diyanet takvimine göre Receb, Şaban, Ramazan ayı ne zaman idrak edilecek? sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu. Her yıl heyecanla beklenen Üç Aylar'ın 2022 yılında hangi tarihlere denk geldiği merak edilmeye başlandı ve Müslüman vatandaşlar sene sonu yaklaşırken aratırmalarını hızlandırdı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 08 Aralık 2021, 08:28 Güncelleme 08 Aralık 2021, 08:28
2022 Üç Aylar hangi tarihlerde idrak edilecek? Üç Aylar ne zaman başlıyor? Diyanet Receb, Şaban, Ramazan ayı ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca Müslüman vatandaş her gün sıklıkla Üç Aylar ne zaman başlıyor? Sorusunun yanıtını araştırıyor. Aralık ayı yaşanırken 2021 yılının sona ermesine de sayılı günler kaldı ve İslam dünyası için önemi çok büyük olan Üç Aylar'ın 2022 yılında hangi tarihlerde idrak edileceği merak konusu oldu. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 dini günler takvimini yayınladı mı? Mübarek Üç Aylar Receb, Şaban, Ramazan ayı ne zaman idrak edilecek? Üç Aylar'da yapılması gereken ibadetler neler? İşte ayrıntılar…

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR 2022?

Üç aylar, 2022 yılında Receb ayının ilk günü olan 2 Şubat günü başlayacak.

2022 KANDİL TARİHLERİ!

Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 3 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek.Miraç Kandili 27 Şubat günü, Berat Kandili ise 17 Mart günü idrak edilecek.

2022 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Gelecek yıl Ramazan ayı ise 2 Nisan'da başlayacak.

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ NEDİR?

Mübarek üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içerirler. Receb ayı başlangıcı aynı zamanda üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir. Üç aylar içerisinde Regaib Kandili, Mirac Kandili ve Berat Kandili'ni bulundurur. Aynı zamanda Ramazan ayı ile birlikte oruç ibadeti başlar ve sonunda Ramazan Bayramı kutlanır.

Bu sebeple hem kandiller, hem de Ramazan habercisi olmasıyla birlikte üç aylar İslam alemi için büyük öneme sahiptir.

Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

ÜÇ AYLAR İBADETLERİ NELERDİR?

Peygamber Efendimiz (Sav) her zaman ibadet ve tövbe ederdi. Ama recep ayı girdiğinde daha çok ibadet etmiş ve ümmetine de 3 aylar içerisinde ibadetlerini çoğaltmasını, tövbe ve istiğfarlarını arttırmasını ve günahlardan kaçınmamızı tavsiye etmiştir. Recep ve Şaban aylarında nafile oruçlar tutulması, Ramazan ayının tamamında ise farz oruçların tutulması ayetlerde ve hadislerde belirtilmiştir.

Şaban ayı için Hz. Aişe (ra) şöyle rivayet etmiştir;

"Resulullahın, hiçbir ayda, Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şabanın tamamını oruçla geçirirdi." (Buhari)

Recep ayı içinde Hz. Peygamber'in (Sav) şu hadisleri vardır;

"Receb ayında Allahü teâlâya çok istigfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer." (Deylemi)

Ramazan ayının, orucun ve teravih namazının faziletleri ise hadisi şeriflerin yanı sıra Kur'an ayetlerinde de tebliğ edilmiştir;

"(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir." (Bakara suresi, 185. ayet)

Bu 3 aylarda Müslümanlar namaz ibadetlerine devam ederken, bunlarla beraber teheccüd namazı, kuşluk namazı, evvabin namazı gibi nafile namazları da kılmaya özen göstermelidir. Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığından Kur'an okumaya daha fazla vakit ayrılmalı, Ramazan ayı Kur'an ayı olarak ta değerlendirilmelidir.

3 Ayların önemi ve fazileti için kısaca bol bol ibadet etmeliyiz, bol bol tövbe ve istiğfar etmeliyiz, daha fazla Kur'an okumalıyız, dualarımıza her zamankinden daha fazla vakit ayırmalıyız. Kısaca mübarek üç ayların önemini fırsat bilmeli ve değerlendirmeliyiz.