SON DAKİKA! Başkan Erdoğan'dan Türk Konseyi 8. Zirvesi sonrası önemli açıklamalar

Son dakika haberine göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi 8. Zirvesi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, zirvenin adının bundan sonra Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirildiğini duyurdu. Başkan Erdoğan ayrıca Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'nin kabul edildiğini açıkladı. Erdoğan, Afrika'ya da konsey olarak 2,5 milyon doz aşı bağışlanacağını söyledi.

Giriş Tarihi 12 Kasım 2021, 17:22 Güncelleme 12 Kasım 2021, 23:49
SON DAKİKA! Başkan Erdoğan’dan Türk Konseyi 8. Zirvesi sonrası önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi 8. Zirvesi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konseyin yeni adının Türk Devletleri Teşkilatı olduğunu açıkladı. Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlanacağını da duyuran Başkan Erdoğan, "Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız." dedi. Başkan Erdoğan ayrıca "Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik." ifadelerini de kullandı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar
Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilatı'dır. Bugünkü zirvemizi ülkemiz tarihinde önemli bir yeri olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda eski adıyla Yassıada'da gerçekleştirdik. Bir dönem acıyla yasla milletimizin hafızasına kazınmış hukuksuzluklarla anılan Yassıada, ki milletimiz burayı Yaslıada olarak da andı.

"AZERBAYCAN'IN KAZANDIĞI ZAFER TÜRK DÜNYASININ TAMAMINI GURURLANDIRMIŞTIR"
Hafta başında Karabağ topraklarının azadlığının birinci yıl dönümünü idrak ettik. Cumhurbaşkanı Aliyev başta olmak üzere Azerbaycan'daki tüm kardeşlerimi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Azerbaycan'ın kazandığı zafer Türk dünyasının tamamını gururlandırmıştır.

Zirve toplantımızda bu destana liderlik eden İlham kardeşime Türk Dünyası Ali Nişanı'nı takdim ettik.

Türk Devletleri Teşkilatı olarak gözlemci üyemiz Macaristan ile birlikte koronavirüs salgınına karşı verdiğimiz mücadele bir diğer başarı hikayesidir. Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi ile siyasi dayanışmamızı ve ekonomik işbirliğimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik. İslam düşmanlığı ile mücadelede kararlılığımızı bir kez daha kayda geçirdik.

"İNŞALLAH GÜNEŞİN YENİDEN DOĞUDAN DOĞMAYA BAŞLAYACAĞI VAKİTLER YAKINDIR"
Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı, özellikle ısrarla kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır.

Teşkilatımızın Sekretaryası için tahsis ettiğimiz tarihi Arif Paşa Konağı'nın resmi açılışını bugün ülkelerimizin bayraklarını göndere çekerek yaptık.

Barış ve istikrara katkı yapan, küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan bir Türk dünyası hedefliyoruz.

"TÜRK DÜNYASI 2040 VİZYONU BELGESİ'Nİ DE KABUL ETTİK"
Dönem başkanlığımız boyunca Yeşil Kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz. Aksakalımız olarak da Binali Yıldırım beye teklif ettik kabul gördü. Türkiye'nin Aksakalı olarak buradaki görevini sürdürecek. Zirve toplantımızda teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni de kabul ettik.

Türk Konseyi olarak Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ZİRVE SONRASI PAYLAŞIMLAR
Başkan Erdoğan zirve sonrası sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi:

"Bugün, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda gerçekleştirdiğimiz Türk Konseyi'nin, yeni adıyla Türk Devletleri Teşkilatı'nın 8. Zirvesi'ni hamdolsun başarıyla tamamladık. Zirvemizin ve aldığımız kararların ülkelerimiz ve Türk Dünyası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Zirvede kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi'yle siyasi dayanışmamızı, ekonomik iş birliğimizi ve ticaretimizi, kültürel temaslarımızı, beşerî ve toplumsal ilişkilerimizi daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik.

Terörün her türlüsüyle, aşırıcılıkla, ırkçılıkla, İslam düşmanlığıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürme irademizi bir kez daha kayda geçirdik. İklim değişikliği ile salgın gibi krizlere karşı müşterek adım atma yönündeki irademizi vurguladık.

Karabağ zaferiyle inşallah Kafkaslar'da barışın, istikrarın, iş birliğinin hâkim olacağı yeni bir dönemin kapıları aralanmıştır. Zirve toplantımızda, bu destana liderlik eden İlham kardeşime Türk Dünyasının takdirinin nişanesi olarak Türk Dünyası Âli Nişanı'nı tevcih ettik.

Teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen "Türk Dünyası 2040 Vizyonu" belgesini kabul ettik. Kendi içinde ve çevresinde barış ve istikrara katkı yapan, küresel meselelerin çözümünde öncü rol oynayan, güvenlik ve refah içinde bir Türk Dünyası hedefliyoruz.

Yeni adımız ve yapımız Türk Devletleri Teşkilatı'yla bundan sonra daha hızlı kök salacak, büyüyecek, gelişecek ve serpileceğiz. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır.

Binlerce yıldır medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için bir çekim ve aydınlanma merkezi haline gelecektir. Medeniyetimizin ve kültürümüzün tabii yol haritasına uygun şekilde her alanda ilişkilerimizi geliştirmeyi sürdüreceğiz."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN